Jaroslav MachovecProdukce Svatomartinského vystoupala z nuly až na letošních neuvěřitelných 2 200 000 lahví. Svátek svatého Martina a první den ochutnávek tohoto vína již máme za sebou, ale vypito vše ještě určitě není. Tak si připomeňme: Svatomartinská vína mohou být bílá, růžová i červená, z našich raných odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe. Z nich proto, že u nás dozrávají dříve a vinaři z nich zvládnou včas vyrobit lahodný mok. Bílá a růžová jsou extrémně ovocná a svěží. Stejně tak červená vína, která se velmi často připravují metodou tzv. karbonické macerace. To je speciální způsob, jak z modrých hroznů vyrobit červené víno bez macerace na slupkách. Díky tomu jsou i červená vína extrémně ovocná a sametová, bez tříslovin a je vhodné podávat je lehce nachlazená.

Aby mohl vinař opatřit lahev svého vína známkou Svatomartinské, nestačí jen chtít a připojit se k této obnovené tradici. Pod touto značkou lze vyrábět, jak jsme již naznačili, pouze vína vybraných raných odrůd. Odrůda ale není všechno. Důležité také je, aby vína byla suchá a měla odpovídající kvalitu a vlastnosti, jako jsou právě svěžest a ovocitost. Na to každoročně dohlíží odborné komise, které rozhodnou, zda daný vzorek odpovídá požadavkům a může známku Svatomartinské používat.

Svatomartinská vína jsou označena logem Martina na koni, a to na etiketě, kam se známý motiv přesunul ze záklopky či šroubového uzávěru lahve. Na jeho původním místě bude symbol skleničky v národních barvách, jak od letošního roku určuje vinařská legislativa.

Abyste si však mohli vychutnat přirozenou svěžest mladého vína, měli byste je spotřebovat nejpozději do jara. Při výrobě i oslavách Svatomartinského samozřejmě nechybí ani ženy. O jejich vztahu k vínu jsem hovořila s ředitelem Vinařského fondu Ing. Jaroslavem Machovcem:

IMG 19062Tradice Svatomartinského vína se košatí. Přibývá vinařů, kteří se rádi pochlubí tímto vínem. Je mezi nimi i několik žen. Uvedete příklad?

I když se zdá, že povolání vinař je takřka výlučně mužskou záležitostí, opravdu tomu tak není. Jsou mezi námi i ženy vinařky, které se odbornou erudicí a znalostmi plně vyrovnají mužské části. Samozřejmě vyrábějí i Svatomartinská vína. Je to například paní Prátová z Josefova, paní Bednaříková z Velkých Pavlovic a paní Křížová z Viničných Šumic. Dále ve Víně Blatel pracuje jako hlavní technolog paní Šantavá. Rovněž i v dalších vinařstvích se ženy podílejí na výrobě a přípravě Svatomartinských vín.

Vztah žen k ušlechtilému nápoji se v České republice prý mění. Jak?

Ženy jsou podle našich průzkumů velmi důležitými při rozhodování o koupi vína. Mají zkrátka víno rády a dle jejich názoru se v mnoha případech řeší nákup vín do domácnosti. Samozřejmě dnes ženy jednoznačně vyjadřují své preference v oblasti vína.

Také jste nedávno naznačil, že už dámy nechodí tzv. jen na kávu, ale také na víno. Je to skutečně tak?

Je to tak. Dámy samozřejmě dál chodí s kamarádkami a přítelkyněmi na kávu, ale dnes už můžeme slyšet při dotazu, kam že směřují, rovněž odpověď „ jdeme s holkama na víno“. Víno je už zkrátka příjemnou součástí vzájemného setkávání dívek a dam a my vinaři jsme za to rádi. Víno je nápoj velmi společenský a přispívá k dobré náladě při mnoha příležitostech.

Svatomartinské slavnosti jsou spojovány s uvolněním mysli, veselím, pohodou. Rovněž s gurmánskými zážitky, především s pečenou husou, knedlíky či lokšemi a zelím. Ochutnávka vín je příjemnou samozřejmostí. Ženy v tomto „procesu“ hrají nezastupitelnou roli – nejen jako kuchařky a hostitelky, ale také svou empatií, laskavostí, rozverností. Umí vytvořit prostředí, kde stres a shon nemají co dělat. Určitě to stojí za pozornost v dnešním uspěchaném životním stylu...SVM 2017 3 lahve

Tak to mohu jenom potvrdit. Vše, co je výše uvedeno, je naprosto vyčerpávající. Něžná polovina lidstva si ráda při­ťukne růžovým vínem. Jaká se letos mezi Svatomartinská dostala?

Svatomartinské růžové a klarety lze vyrábět pouze ze tří odrůd Svatovavřinecké, Modrý Portugal a Zweigeltrebe. Letos bylo celkem 113 vzorků růžových vín a klaretů. Z tohoto množství 55 vzorků z odrůdy Svatovavřinecké, 10 z odrůdy Modrý Portugal a 48 z odrůdy Zweigeltrebe.

ptala se Eva Brixi