O aktivitách Jany Merunkové a jejího týmu ze společnosti yourchance píšeme průběžně. Častokrát jsem se ptala sama sebe, proč tato žena věnuje tolik času jiným, proč jí není jedno, jak lidé žijí a jak se za pár let bude mít mladá generace. Na otázku jsem si nakonec nikdy neodpověděla, protože je to patrně téma, které odpovědi nehledá. Podobně se tázala svého nitra i Jana Merunková. Má slovo:

Společnost yourchance oslavila letos v létě šesté narozeniny. V čem je rozdíl mezi tím, jak jste začínali, a tím, jaké postavení na trhu dobročinných aktivit máte dnes?

Možná bych měla začít tím, v čem jsme se nezměnili... Jak jste sama řekla, yourchance stále slaví nikoliv výročí vzniku, ale narozeniny. Řekla bych, že to, co u nás vládlo na začátku – přátelská, otevřená atmosféra orientovaná na výsledky – to je v práci celého týmu cítit dodnes. Před šesti lety jsme ale byly jen dvě. Nyní je nás jen v základní sestavě kolem dvaceti, a to nepočítám dobrovolníky, kteří jsou nedílnou součástí našich projektů. Jak projekt Začni správně, tak Finanční gramotnost do škol a Podnikavost.cz si získaly zájem svých uživatelů i respekt odborné veřejnosti. Na to jsem velmi hrdá. Je to výsledek každodenního úsilí celého týmu.

Projektů máte několik – o čem jsou především?

Angažujeme se ve dvou oblastech. První z nich je integrace mladých lidí do běžného prostředí, po odchodu z dětského domova nebo pěstounské rodiny stojí na prahu svého samostatného života. My pro ně vytváříme prostředí lidí, kteří jim pomohou zvládnout úskalí a nástrahy, které je mnohdy na začátku čekají. Druhou oblastí, kde jsme cítili potřebu přiložit ruku k dílu a dosáhnout potřebných změn, je výuka finanční gramotnosti. Tady se zaměřujeme na práci s učiteli, hlavně na kultivaci výuky zdravých finančních návyků. Ruku v ruce s tím jde rozvoj podnikavosti a zájmu o podnikání. Zdá se nám alarmující, že ani po téměř třiceti letech života v kapitalizmu se běžně principy podnikání neučí a podnikání není žákům prezentováno jako jedna z možných cest k osobní prosperitě.

Jako zakladatelka jste se před dvěma lety stala i ředitelkou. Jak se liší tyto dvě pozice?

V první řadě mě napadá – jako ředitelka nesu, coby statutární orgán společnosti, veškerou odpovědnost. Samozřejmě řízení společnosti podléhá kontrole správní a dozorčí rady, ale výkonná moc jde za mnou. V případě yourchance jsme k tomuto kroku s kolegyní Gábinou Křivánkovou přistoupily hlavně z důvodu odpovědnosti za správu svěřených financí. Já jsem hlavní fundraiser, který zajišťuje financování projektů, a přišlo nám logické, abych také odpovídala našim donátorům za to, jak s jejich dary nakládáme. Bereme to jako krok k otevřené komunikaci s našimi partnery.

A proč jste vlastně své kariérní aktivity nasměrovala právě touto cestou? Pomáhat dětem z dětských domovů, učit mládež finanční gramotnosti, dbát o to, aby se lidi měli dobře?

To je otázka, kterou jsem si mnohokrát pokládala a nikdy jsem na ni nenašla jinou odpověď než, že Bůh to tak chtěl... Já jsem původem vystudovaný knižní kritik, následně jsem vystudovala a roky se živila koučováním vrcholového managementu a majitelů firem. Ale necítila jsem, že bych byla skutečně užitečná... Když už se na to nemohl dívat, klepnul mě pořádně přes prsty a já se konečně rozhodla poslouchat. A upřímně musím potvrdit, že roky v yourchance jsou pro mne velkou životní radostí.

Vaše činnost potřebuje dárce. A také argumenty. Je těžké je formulovat?

Vlastně ani ne. Na začátku jsem oslovila s prosbou o podporu lidi, kteří mě dobře znali a věděli, že nejsem zvyklá mluvit do větru. Dovolili nám tím položit pevné základy a prokázat první výsledky. Následovaly další postupné kroky, přišli noví dárci. Cestou jsme získávali i několik dobrých rádců, kteří jsou s námi ochotni sdílet své znalosti a zkušenosti. A my se snažíme, aby jejich čas a slova padly na úrodnou půdu...

Co všechno chystáte do konce roku 2016?

Druhá polovina letošního roku je a bude, řekla bych, turbulentní. Koncem srpna začne realizačnímu týmu Finanční gramotnosti do škol maraton konzultací a workshopů s učiteli nazvaný Finančně gramotná škola. Už teď desítky škol mají zájem během školního roku využít metodické podpory našich specialistů. V Začni správně vrcholí přípravy na konferenci Z domova do života a na udílení cen Bílá vrána. Zároveň s tím nás čekají četná vystoupení na konferencích a veletrzích. Připravujeme také dvě nové publikace. V médiích se objeví zajímavosti z dílny obou našich expertních týmů. To všechno k běžnému provozu a náplni jednotlivých projektů. A závěrem snad ještě to, že jsme v září navázali úzkou spolupráci s novým subjektem. Věřím, že spojení našich sil bude přínosem pro obě strany.

ptala se Eva Brixi