_HV33279R.jpgKdyž jsem před pár lety viděla a slyšela JUDr. Kateřinu Černou, bylo to na Pražském hradě při přebírání jedné z Cen kvality ČR, nedokázala jsem odhadnout, o jakou ženu jde. Reprezentovala Městskou část Praha 13, to ano, avšak jaký kus práce za ní bylo, to jsem neuměla tehdy pochopit a nemohu tomu uvěřit ani dnes. Jak zvládla zavést procesy, postupy na radnici tak, aby fungovaly nad jiné dobře, jak si poradila s administrativou, která je k tomu potřebná? Kde na to vzala čas, sílu, odvahu?

Jak je možné, že ji to všechno baví? Pak jsem se s ní potkala ještě několikrát a vždy u příležitosti předávání cen kvality. Začala jsem ji vnímat ne jako neuvěřitelně schopnou ženu, ale jako osobnost, kterou baví poradit si se vším. Když mi pak během našeho rozhovoru vyprávěla o tom, že stihne cvičit jógu, o vztahu k bylinám, o nejrozmanitějších aktivitách, které její žívot provázejí, žasla jsem. Dodnes si myslím, že má tisíce tajných skřítků, kteří čtou její myšlenky, aby jim posléze dávaly směr:

Proč zrovna kvalita, proč toto téma?

Vše je o lidech a v lidech. Jak jinak poznat, jestli jste schopni týmové práce, procesního řízení, tvorby strategických dokumentů, motivace zaměstnanců. Máme zpětnou vazbu s naším klientem-občanem? Na vše vám odpoví KVALITA. Byli jsme první městská část v Praze, která prošla systémem kvality CAF (Common Assessment Framework). Bylo to inspirující, přínosné, zajímavé. Ostatně, jako kvalita sama. Je to úžasná cesta. A posléze jsme prošli CSR, START EUROPE, MA 21 u všech systémů výše citovaných jsme získali Národní cenu kvality.

Nebylo to pro vás těžké uchopit?

Mám ráda výzvy. A ráda zkouším věci, které jsou nové. Bylo to těžké z počátku, ale měla jsem podporu vedení i starosty. Sestavila jsem dobře fungující CAF tým a to mně motivovalo. A také skutečnost, že kvalita ve veřejné správě je uchopitelná věc. Moji úředníci byli s projektem vnitřně identifikováni a všichni jsme vždy pracovali naplno. A to se projevilo. Konečně, jako jediná municipalita máme dnes v organizačním řádu oddělení e-governmentu a fondů EU, které řídí manažer kvality. A jsme schopni pilotovat velké projekty (Czech Point, datové schránky, základní registry), hlásit se do evropských projektů, vyhrávat je a procházet mnoha kontrolami.

Víte, že lidé někdy přehánějí a na úředníky nadávat se stalo módou. Obhajovat kvalitu v takovém společenském prostředí a trendu stěžovat si na to, jak lid platí daně a úředník se k nim nechová vlídně, je více než obtížné...

Ano, tak to je a právě kvalita vám dá možnost uvažovat, jak to otočit. Zpracováváme řadu dotazníkové zpětné vazby od občanů a hle: občan je spokojen. Máme přijatý Manuál komunikace. V tom si myslím, že jsme jedineční. A ani já se nestydím za to, že jsem úředník. Je to honestní povolání. A dnes musí být úředník asertivní, měl by být chytrý a počítačově velmi gramotný. A měl by se usmívat. Snažím se taková být. Jestli se mi to daří, musí říci občan. To je pro mne klient.

Pro hodně firem je pojem kvality normální, pro někoho nadbytečně komplikovaný. Jak ji vnímáte vy ve vašem manažerském prostředí?

Pro mne je kvalita nedílnou součástí mé manažerské práce. Bez kvality si nedovedu představit procesní řízení ani řízení lidských zdrojů.

Co vám Národní cena kvality ČR ukázala a dala?

Městská část Praha 13 má několik národních cen kvality. Každá z nich byla výjimečná. Ceny nám daly ocenění toho, jak práci děláme, takže náboj do budoucna. Jsme pyšní na to, že se občan Prahy 13 má možnost podílet na těchto procesech. Mám ověřeno, že jsme schopni týmové práce, samospráva spolupracuje a podporuje úředníky a projekty slouží občanům. Je to smysluplné. Ano, toho si vážím – když připravujeme projekty, pojem smysluplnosti je pro nás vždy na prvním místě. A z toho mám osobně velkou radost.

A co se díky takové práci podařilo? Jaký benefit z toho má radnice, jaký občané?

Umíme získávat finanční prostředky z evropských projektů (pozn. jsme nejúspěšnější městská část v Praze v získávání evropských projektů). To se nám podařilo. Radnice má možnost být moderní, plně elektronizovaná (projekty: elektronická úřední deska, digitalizovaný archiv stavebního úřadu, hotové procesní mapy) a tak bych mohla pokračovat. Občan vidí opravené zateplené mateřské školy a základní školy, revitalizované vnitrobloky a projekt Zpět do práce s MČ Praha 13 pro mámy a táty byl také velmi kladně hodnocen.

Musela jste orientaci na kvalitu věnovat spousty času. Bylo to na úkor něčeho? Třeba osobního volna, koníčků, rodiny?

Vše co dělám, dělám naplno a s radostí. Takže s radostí mohu říci, že čas, který jsem věnovala kvalitě, se mi vrátil v mnoha zážitcích a užitečných skutečnostech. A svou úřednickou práci beru jako poslání, takže času nelituji a nemusela jsem se vzdávat ničeho. I odpovědi na vaše otázky píši ve svém volném čase, ale beru to jako například motivaci pro další úředníky a komunální politiky, kteří si článek přečtou a do kvality se pustí.

Přemýšlíte nyní o kvalitě jinak než třeba před třemi lety?

Ano, každý rok je výjimečný a posunuje vás výš a dál. Kvalita je cesta. A také si dáváme náročnější cíle, které však musíme splnit, a to vedle běžných povinností v rámci úřadu. A věřte, že máme stále více povinností, zejména v přenesené působnosti. Jak jsem řekla na začátku, vše je o lidech a v lidech. Máme okolo sebe lidi, kteří kvalitou žijí. A to je pro personálního manažera, kterým tajemník na úřadě je, základ.

Kvalita a život žen podnikatelek a manažerek – dá se i k tomu něco říci?

Ženy to mají pracovně trochu složitější, chtějí otěhotnět, potom mají více práce s výchovou dětí, tak to je. Ale zase ženy zvládnou více věcí najednou, takže se vyrovnávají nerovnosti! Ráda kombinuji v kolektivu muže i ženy. Doplňujeme se. Je to prosté a funguje to. A mám radost z toho, že mám na radnici mladé lidi, kteří mají děti. Na každé ženě záleží, jak si život zařídí. Sama jsem nastupovala s tříletým dítětem a zvládla to. Dnes je důležitý i odpočinek a pohoda. Největším problémem naší doby je stres. A ten roztáčí nemoci. A tomu je třeba čelit. Ženy to zvládnou. Změny zvládnou lépe než muži.

Nevymyslí Úřad městské části Praha 13 nějaký projekt pro vytížené ženy, který by jim umožnil chápat sebe samu jinak než pod hrozbou infarktu?

Bude-li takové téma vypsáno, zcela jistě. Do té doby budu usilovat, aby se ženy-úřednice cítily na radnici dobře, byly pozitivní a dělaly smysluplnou práci. V tom je budu podporovat a chci jít např. osobním příkladem. Je mi dnes 50 plus DPH, chodím na jógu, miluji svou zahradu a večer si jen tak vypnu a snažím se relaxovat. Mám radost z dospělé dcery, kterou jsem postavila do života a je empatická k hodnotám, které sdílím i já. Smysl života mám splněn. Proto se mohu naplno věnovat své práci i sobě. Prostě si plním sny.

Takže: kvalita je krásná a inspirativní cesta, stojí za to, po ní jít.

otázky připravila Eva Brixi