Olga Horakova-1.jpgSvět podnikání má nekonečné hranice, neuvěřitelné příběhy, neočekávané skoky, a patrně i nedefinovatelný potenciál. Značka Marmeládová zahrada patří Olze Horákové, která se z pozice zavedeného právníka vydala na cestu sladkých marmelád, džemů a jiných delikates. Její business plány jsou postavené na pevném odhodlání, chuti zkoušet, víře v to, že trhu nabídne něco, co bude mít úspěch.

Profesí jste právník s nezanedbatelnou praxí. Proč jste svoji pozornost obrátila do podnikání ve sladkých marmeládách a džemech?

Podnikání v marmeládách není to jediné, čemu se věnuji, mám ještě asi tři další podnikatelské aktivity. Vlastně můj původní plán byl takový, že jsem chtěla udělat větší změnu a usadit se v jižní Francii, proto jsem začala studovat francouzskou Patisserie, tedy cukrářství, na prestižní pařížské škole Le Cordon Bleu.

Potřebovala jsem totiž umět i něco jiného, takového, co by mne případně ve Francii mohlo živit, no a Patissier je ve Francii celkem vážené povolání. Naučila jsem se vyrábět vyhlášené francouzské dorty, makronky, croissanty, briošky, větrníky a mnoho dalšího. Potkala také spolužáky z celého světa a s některými se sblížila, třeba s těmi z ostrova Curacao, z USA, Austrálie, Hongkongu – stále o sobě víme na Facebooku, navštěvujeme se...

V mé právní praxi jsem byla velmi úspěšná, dala mi mnoho let krásné práce a zajímavých případů, lidí, zkušeností... Ale v posledních letech jsem chtěla zkusit zkrátka i něco nového, jiné prostředí, postupy, obzory. Je to hrozně fajn, zažít úplnou změnu. No a proč marmelády? Jelikož je úchvatné zpracovávat to nádherné ovoce, čokolády, vybraná vína a likéry, nejkvalitnější čaje, jedlé květy jako růže, fialky a levanduli. A pak s napětím očekávat výsledek a úplně nakonec ho sdílet i se zákazníky, mezi nimiž potkávám spoustu minimálně stejných nadšenců, jako jsem já!

s_i_pky_4272_02

Orientace v legislativě vám ale asi hodně pomáhá, řada věcí pro vás musí být jednodušší...

Orientace v legislativě mi samozřejmě velmi pomáhá, ale stejně tak mi pomáhají moje znalosti čtyř světových jazyků, které mi umožnily už to studium. A díky kterým necítím žádné překážky při obstarávání surovin, skla, ojedinělých receptur a koneckonců také odbytu, protože za hranice jsme již pronikli – na Slovensko, do Německa a Rakouska také. Nepovažuji však zahraniční objednávky za důležitější než ty české, chci tvořit pro lidi, kteří oceňují kvalitu. A musím říci, že nejvíc mě nabíjejí nadšenci, kteří třeba přijdou a rovnou chtějí třeba Karamel s bílou čokoládou a zeleným čajem a já vůbec nechápu, kde to na našich stránkách dohledali, když je tam více než sto druhů marmelád a džemů!

Pochoutky vaříte i sama, nebo pár lidí již zaměstnáváte?

Všechny marmelády, džemy, karamely, čokolády vařím sama, ale pomáhá mi samozřejmě můj tým s etiketováním, balením a expedicí, prodejem atd.

Na své první tiskové konferenci jste se zmínila o tom, že právě stavíte továrničku – výrobnu kousek za Prahou. Nebojíte se tak velké investice?

Na novou výrobnu se moc těším a nebojím se ničeho... haha! Jinak by člověk ani nezačal. Ale samozřejmě, pokazit se může cokoliv, tak jsem ráda za určité finanční rezervy z minulosti. Protože marmelády na to zatím nevydělají.

Počítáte s odbytem v České republice, ale jak jste zmínila, pronikla jste i za hranice...

Mým cílem je dodávat hlavně pro lidi, které moje výrobky baví ochutnávat a konzumovat, těší je, a je jedno, odkud budou. Na zahraničí jsem se zatím tolik nezaměřovala, a přitom mi odtud objednávky přišly, tak jsem ráda!

Kolik druhů výrobků má váš sortiment?

Mám nyní zhruba sto druhů džemů a marmelád, dále v nejbližších dnech uvedu na trh řadu čokolád ve skleničkách, opravdu zajímavé příchutě s využitím vybraných čokolád za dvou čokoládoven, které jsem si pečlivě vyhledala a zvolila, jednu z Itálie a jednu z Belgie, a myslím, že výsledek stojí opravdu za to. A mám vytvořenou řadu dvaceti druhů vlastních hořčic, která bude hotová snad do Vánoc.

Dárkové balíčky jsou asi nedílnou součástí vaší nabídky. Objednávají u vás také firmy? Jak nejjednodušeji takový nákup zvládnout? Na koho se obrátit?

Ano, samozřejmě, letos budou naše výrobky jako vánoční dárek pro klienty v několika firmách a můžeme vyhovět ještě i dalším, stačí si vybrat na našich stránkách a pak už si jen objednat ty svoje chutě. O vše další se postaráme.

za rozhovor poděkovala Eva Brixi

www.marmeladovazahrada.cz