Teptin (165).jpgMarmelády, džemy, sirupy, co nejblíže k přírodě i zákazníkovi. Tak bych charakterizovala produkci Dagmar Spívalové, která buduje značku Kulíškovy dobroty. Setkala jsem se s ní při vyhodnocení soutěže Česká chuťovka 22. října v pražském Senátu. Poslouchala jsem její vyprávění, zapisovala sloky odvahy pustit se do programu pro mlsné jazýčky i přesto, že konkurence je v malé České republice docela dost. I přesto lze ale najít místo na trhu s novinkami, jež dokáží zaujmout.

Sama o sobě tvrdíte, že nedokážete nicnedělání. Takže si „vždy“ umíte něco vymyslet, aby bylo co dělat... Jaký je váš příběh?

Jsem toho názoru, že za každým, kdo se pustí do podobné práce, se skrývá nějaký osobní příběh. Život to vždy umí napsat sám, něco sebere, něco přinese. Vystudovala jsem sice FF UK a mám magisterský titul, ale sled událostí mi nikdy neumožnil se oboru věnovat. Od roku 1994 pracuji tak říkajíc sama na sebe. Za tu dobu jsem vždy dělala práci, která vyžadovala šikovné ruce, invenci a byla původně mým koníčkem. Pletla jsem svetry, vyráběla loutky, vlastnila květinářství a teď se už tři roky věnuji zavařování a věřím, že to s ním dotáhnu do důchodu. Naštěstí nápadů je stále dost. Pak předám vařečku mladším z rodu a budu se těšit z toho, že Kulíškovy dobroty stále chutnají a mají svoje zákazníky.

Vaše nynější rodinná značka se skládá ze dvou slov: Kulíškovy dobroty. Podle čeho to pojmenování?

Před více než třiceti lety se mi narodila dcera a jako mnoho maminek jsem i já tomu svému dítku říkala kulíšek. Tenkrát jsme si mohli jen nechat zdát o regálech plných různou nabídkou dětských potravin, proto ve snaze vyrobit pro ni něco dobrého jsem začala zavařovat.

Nepřestalo mne to bavit, stalo se to každoročním letním koníčkem. Před třemi lety se mi narodil vnouček, opět kulíšek, a dcera mi dala za úkol vymyslet něco, co bychom mohly spolu vyrábět, až jí skončí mateřská dovolená. Napadlo mne tedy sestavovat různé dobroty pro malé mlsouny, začala jsem s džemy a sirupy a postupně obměňuji a doplňuji dalšími dobrotami.

A co všechno si pod dobrotami můžeme představit?

V nabídce toho máme poměrně hodně. Začala jsem s klasickými jednodruhovými marmeládami a džemy, pak se přidaly ovocné a bylinné sirupy a ovocné čaje. Nyní se soustřeďujeme na novinku – ovoce v sirupu. Cítím, že takový produkt na našem trhu chybí, proto jsem Višně s griotkou v kakaovém sirupu přihlásila do České chuťovky. Do konce roku bych ráda dodělala a na trh uvedla celou řadu podobných dobrot nebo-li (jak jim říkáme my) pochutinek.

Módní jsou bylinkové a ovocné sirupy, zaujal mne ten váš kopřivový. Oč vlastně jde? A kdy ho užívat?

Kopřiva je stále hodně nedoceněná rostlina – podle mě je to zázračná bylina, nesmím sice podle nařízení EU uvádět její léčivé účinky, ale řeknu, že mě osobně pomáhá při nachlazení a zahlenění. Na sirup si kopřivy sbíráme samy kousek od našeho domu v čistém prostředí Hornopožárských lesů. Sirup má jemnou chuť, hodí se k přípravě limonády nebo k doslazení čaje.

Všechny tyhle pochoutky se rodí už ve vaší vlastní provozovně, jejíž pořízení však provázela mnohá podnikatelská úskalí. Na některá asi nikdy nezapomenete...

To by vydalo vyprávění na hodiny a popravdě se snažím vše hodit za hlavu a moc na to už nemyslet. Jen občas dávám ve společnosti k lepšímu historky z ročního úsilí od počátku stavby po úspěšnou kolaudaci. Stavba provozovny nám například přinesla zjištění, že část našeho oploceného pozemku, na kterém v té době už stály základy, od druhé světové války patří obecnímu úřadu, a museli jsme si pozemek narychlo odkoupit. Pro malého podnikatele je často nemožné splnit všechny podmínky pro stavbu, zařízení interiérů, požadavky na kapacitu hasicích přístrojů aj. Naštěstí naše provozovna vším prošla na výbornou a nám už nic a nikdo nebrání se plně pustit do práce.

Zázemí tedy máte, zákazníků přibývá. Kde všude „vás“ můžeme koupit?

Nejraději a nejvíce prodáváme na jarmarcích a farmářských trzích. Osobní kontakt se zákazníky, sledování výrazů jejich obličejů při ochutnávce, to je radost, která nabíjí k další práci. Letos jsme začali dodávat naše produkty i do několika kamenných obchodů, jejich síť chceme v příštím roce rozšířit. Zatím to jsou spíše lokální prodejny farmářských potravin nebo zdravé výživy (např. Sklizeno, farmářský obchod v Mukařově aj.) nebo obchody s cukrářským zbožím (Perníčkův sen v Praze, cukrárny Stáňa). Nakoupit Kulíškovy dobroty lze samozřejmě i z pohodlí domova po internetu, na našich webových stránkách je vždy aktuální nabídka.

Podnikáte s dcerou, maminkou dvou dětí. Tříbíte názory, navzájem se učíte. O čem přemýšlíte v souvislosti se strategií značky?

Nevím, zdali se to dá označit za strategii, ale obě považujeme za nejdůležitější poctivost. K sobě, k práci, k zákazníkovi. Dáváme si záležet na každé skleničce, a skutečnost, že počet našich příznivců narůstá, nás nejen těší, ale i utvrzuje v tom, že je to poznat při každém soustu.

Jaká překvapení v sortimentu chystáte?

Pokud to teď prozradím, už to nebude překvapení, ale něco v hlavě nosím a zkušební série jsou už udělány.

Myslím, že v mém životě nikdy nenastane okamžik, kdy si řeknu „Tak a je to hotovo.“ Jak bylo řečeno na začátku, moje povaha mi asi nedovolí nevymýšlet dál něco nového.

za rozhovor poděkovala Eva Brixi