DMportrety 161.jpgPeníze ve firmě představují nosič, který přináší potřebný „kyslík“ do podnikání. Bývají jistým ukazatelem úspěchu a mohou napovědět, kde začíná bota tlačit. Finance vždy musí, jak se říká, „sedět“, má-li business dobře šlapat. Za strohými čísly však stojí lidé, a na nich vlastně i nejvíc záleží, jak vyjde celkový součet. Rezort financí a kontrolingu společnosti dm drogerie markt vede Veronika Skusilová. V rozhovoru jsme chtěli, zejména o tom jak, vědět víc.

Byla vaše profesionální dráha do dm hodně klikatá? Co vás na firemních financích (a konkrétně v dm) nejvíc lákalo?

Původně má profesní dráha směřovala za cestovním ruchem. Po absolvování hotelové školy jsem se tomuto oboru věnovala v zahraničí, především kvůli studiu němčiny, ale už v té době jsem cítila, že víc než turizmus mě lákají účetnictví a finance. Po návratu do Čech jsem měla štěstí na první pracovní zkušenost a mohla se v tomto směru začít realizovat. Díky nasbíraným dovednostem a znalostem, které jsem si v té době rozšiřovala studiem vysoké školy, jsem byla přijata do dm. Je to již téměř devět let, kdy mě oslovila nabídka práce ve finanční účtárně. Na dm mě lákalo, že jde o stabilní společnost s mezinárodní účastí, a hlavně mě přitahovala možnost vedení vlastního týmu.

Říká se, že peníze točí světem. Jakou roli hrají v obchodě s drogistickým zbožím?

Peníze jako takové plní samozřejmě všechny své funkce – od prostředku směny až po uchovatele hodnot. V číselném vyjádření nám dávají navíc zpětnou vazbu o tom, jestli se nám daří udržovat nabídku sortimentu nejvýše aktuální, zda jsou naše layouty atraktivní a přehledné, zda se nám vede naplňovat přání našich zákazníků, a tím být v souladu s dm filozofii.

herni_prvky-data_5244

Co považujete ve své práci za největší úspěch?

Na tuto otázku je velmi těžké jednoznačně odpovědět, protože za každým mým pracovním úspěchem, ať už malým, či velkým, stojí dobře odvedená práce několikačlenného týmu. Na úspěchu dm se podílí každý spolupracovník, což mě velice těší, stejně jako fakt, že dm na trhu působí již 25 let a já mohu být její součástí.

Mívá člověk, který má na starosti velké peníze, tzv. noční můry? Jaká rizika vaše práce obnáší?

S řízením financí jsou spojeny různé oblasti rizik, ať už jde např. o riziko spojené s pohybem měnového či úrokového kurzu, nebo o operační riziko, které souvisí s nastavením vnitřních procesů. Vždy je třeba nebezpečí dobře a včas identifikovat, stanovit významnost a rozhodnout o odstranění nebo minimalizaci. S těmito otázkami úzce souvisí potřeba dostatečné informovanosti a komunikace, která zabrání zejména samotnému neodhalení rizika. Když uvnitř společnosti funguje skvělá spolupráce a lidé se zajímají o to, co vytvářejí, nese se odpovědnost mnohem snadněji a přináší také převážně klidný spánek, což v mém případě platí dvojnásob.

Čím vám udělají spolupracovníci největší radost?

 

Nejvíce mě těší, když jsou spolupracovníci angažovaní, pracují se zájmem, mají aktivní a iniciativní přístup, jsou přemýšliví a zvídaví, znají smysl své práce a je poznat, že je práce baví a naplňuje.

Řídíte i doma rodinné finance?

S rodinnými financemi to mám obdobně jako s těmi firemními, řídíme a rozhodujeme o nich v týmu společně s manželem.

Máte přání, která byste si chtěla splnit? V čem bude rok 2017 pro vás výjimečný?

Kromě zdraví a štěstí, které si za peníze nekoupíme, bych přála nám všem převažující optimistický nadhled a spokojené žití. Zda bude tento rok výjimečný, zjistím nejspíš až na jeho samém závěru.

za rozhovor poděkoval Pavel Kačer