IMG_2171.jpgKdyž dostala Mgr. Jarmila Podhorná, majitelka společnosti Naděje, loni v listopadu jednu ze vzácných cen v soutěži Ocenění českých podnikatelek, Cenu za inovativní řešení, která se uděluje pod patronací České pojišťovny, reakce širokého okolí byla až nečekaná. I mne, přiznám se, se mnoho lidí ptalo, zda bych jim nemohla dát na tuto ženu kontakt, že je sortiment i strategie firmy velice zaujaly (v Madam Business jsme o Jarmile Podhorné několikrát psali). S chutí jsem šířila číslo mobilu i mailovou adresu a všem jsem přála, aby pod vedením této moudré ženy našli řešení svých neduhů či směr, kterým by podpořili své zdraví. Právě ve filozofii i malých lahvičkách s bylinnými preparáty nalezli mnozí lidé návod k tomu, jak se sebou něco udělat. I přesto, že jsme v poslední době publikovali více materiálů na toto téma, jsem se k Jarmile Podhorné znova vrátila dalším rozhovorem. Je leden a většina z nás rozmýšlí, co změnit, vylepšit, aby se cítili dobře a mohli jet zase na plný plyn.

Loňský rok byl pro vás i vaši firmu Naděje významným. Získala jste zvláštní cenu v soutěži Ocenění českých podnikatelek – Cenu za inovativní řešení pod patronací České pojišťovny. Co vlastně slovo inovace znamená v praxi vaší firmy?

Loňský rok byl opravdu pro naši firmu významným hned z několika důvodů. Jednak jsme dokončili výsadbu a oplocení zahrady pro pupeny, která je mimo jiné světovým unikátem, dále jsme dostavěli multifunkční halu, ale také jsem dostala dvě velmi cenná ocenění. A to jednak v rámci oslav 450tého výročí založení Univerzity Palackého v Olomouci, byla jsem mezi 45 oceněnými absolventy. A jak jste naznačila, také mne velmi potěšilo umístění v soutěži Ocenění českých podnikatelek – cena za inovativní řešení.

Byla to taková odměna za prosazení gemmoterapie na českém trhu, kdy jsem přípravky z tohoto oboru začala před 15 lety vyrábět jako první v republice a postupně dostávala do povědomí občanů ČR. Dále to bylo za realizaci zahrad jednak ukázkové bylinkové, kde pěstujeme byliny rostoucí v našich podmínkách, a dále rostliny Dálného východu, a také za zahradu pro pupeny. Inovací v našich podmínkách považuji vytvoření něčeho nového, hlavně v mém případě něčeho, co lidem pomáhá a obohacuje je.

Pracovat s bylinkami, šetrně a ve správném poměru míchat výtažky z nich, to je velké know-how. Ještě větší umění i znalosti vyžaduje kombinace vašich tinktur do bylinných kúr, které pomáhají obnovit zdraví a vitalitu člověka. Dá se naznačit, aniž byste prozradila receptury, podle jakých pravidel postupujete?

Vyrábíme výtažky z těl rostlin, z pupenů (gemmoterapeutika), dále směsi obohacené o betaglukan, které máme i zapatentované, dále speciální směsi na jednotlivé zdravotní problémy (Amarit Forte – potíže s trávením, Neurosan – problémy s nervovou soustavou). Aby působení bylin na jednotlivé zdravotní problémy bylo co nejkomplexnější, tak sestavujeme tinktury a gemmoterapeutika do celků kúr (borelióza, problémy s močovými cestami, trávení, dýchací problémy). Jednak směsi, ale i kúry, to je naše know-how. Postupujeme při sestavování těchto kúr takovým způsobem, že organizmus nejprve pročistíme, potom problémy orgánů řešíme a nakonec regenerujeme.

Jakou novinku letos chystáte?

Připravujeme dvě novinky – směsi bylin. Jednak na regeneraci a zlepšení činnosti CNS, dále směs na likvidaci velké části bakterií, parazitů a plísní.

dji_0004_20160806-17513547_4096

Mnoho lidí má problémy s imunitou, což vede nejen k častějším virozám a chřipkám, ale také k alergiím a intolerancím na nejrozmanitější potraviny. Startérem je velice často stres, přepracování, lidé v businessu neumí odpočívat, na mladé je vytvářen celospolečensky nesmírný tlak související s životními jistotami... Jak dokáže váš sortiment pomoci?

Imunita organizmu předpokládá očistu (pročištění), dále regeneraci nervového systému, což je zásadní, a dále likvidaci starých zátěží virových, bakteriálních a parazitálních. Po splnění těchto předpokladů můžeme využít konkrétní bylinky ke zvýšení imunity organizmu (eleuterokok, echinacea, maralí kořen, gemmoterapeutikum z černého rybízu či lesní bez).

Pro lidi pracující v businessu jsou tyto jednotlivé složky a jejich splnění velice důležité, protože aby organizmus byl schopen dobře pracovat, je třeba ho podporovat a posílit. Důležité je posílit hlavně nervovou soustavu a potom také řešit jejich konkrétní problémy. Na celkovou posilu organizmu máme několik sestav na zvýšení zdatnosti a výkonnosti i pro ženy i pro muže. Dále je vhodné zhotovit sestavy na konkrétní problémy, které člověka trápí.

Myslíte, že se bude časem muset hektický životní styl nás všech řešit?

Lidé si již dnes uvědomují, že náš životní styl je třeba do budoucna změnit, zklidnit a vrátit se k přírodě. Sama vím, že návštěvníci našich zahrad říkají, že přišli do jiného světa rostlin a bylin. Toto je a bude také cesta ke změně životních hodnot.

Co byste popřála do roku 2017 všem vytíženým ženám, ať to již jsou podnikatelky, manažerky, nebo začínající živnostnice?

Ten, kdo začíná podnikat a podniká, si musí uvědomit, že je to tvrdá práce, když ji chce dělat na úrovni a poctivě, a k tomu je třeba dobrý zdravotní stav, správný životní styl a také pozitivní myšlení.

Všem podnikatelkám přeji hlavně toto – dobré zdraví a také kousek toho štěstí v podnikání, které je vždy třeba.

za odpovědi poděkovala Eva Brixi

www.nadeje-byliny.eu