IN.jpgNěkdo se narodí, jak se říká, se stříbrnou lžičkou v ústech, jiný to štěstí nemá. Dětem, kterým sudičky příliš nepřály, chce pomoci Nadace Asociace hotelů a restaurací ČR. Předsedkyní správní rady nadace je Ivana Němcová. Hovořili jsme s ní zejména o spolupráci s dětskými domovy.

Co stálo za vznikem vaší nadace?

V roce 1998 byla založena Vzdělávací nadace Národní federace hotelů a restaurací České republiky a jejími zřizovateli bylo kromě NFHR ČR dalších 13 subjektů z řad členů federace. Finanční prostředky byly získávány z dražeb, do kterých členové věnovali věcné dary, pobyty v hotelech apod. Takto shromážděné peníze jsme věnovali na majetkovou podporu škol zaměřených na problematiku hotelnictví, gastronomie a cestovního ruchu a poskytování podpory studentům, kteří se v uvedeném oboru vzdělávali.
V roce 2005 jsme se rozhodli změnit účel činnosti a také název nadace a zaměřit se na charitativní činnost. Cílem bylo navázat spolupráci s dětskými domovy po celé České republice, členskou základnou Asociace hotelů a restaurací České republiky (dříve NFHR ČR) a prostřednictvím nadace podporovat svěřence z dětských domovů, kteří se rozhodnou nastoupit svou profesní kariéru v oboru cestovního ruchu, respektive v hotelnictví a gastronomii. Tak vznikl projekt Start do života. Ten spočívá v systematickém přístupu k výchově dětí v dětských domovech, které si oblíbí zmíněný obor. Umožní jim překonat nejtěžší období, tedy dobu odchodu z dětských domovů a zařazení do produktivního života. Projekt zároveň zajistí nepřímou podporu dětských domovů formou příspěvků na vzdělávání svěřenců a částečně hradí náklady spojené se studiem, které by za normálních okolností musel nést domov z vlastního rozpočtu.

Z trochu jiného konce – setkali jste se s dostatečným zájmem participujících organizací, tedy hotelů, škol, dětských domovů a společností?

Na to není jednoznačná odpověď. Vzhledem k tomu, že já a oba členové správní rady působíme v nadaci nad rámec našich povolání, tedy ve svém volném čase, snažíme se pracovat co nejvíce efektivně, ale samozřejmě nemůžeme obsáhnout vše, co bychom si přáli pro ještě lepší chod nadace. Například bychom velice rádi objeli všechny dětské domovy v ČR, neboť komunikace jen e-maily a dopisy někdy není zrovna ideální a máme na ni jen malou zpětnou reakci. Rozeslali jsme e-maily a dopisy všem dětským domovům v ČR, v nichž informujeme o projektu Start do života, zmiňujeme, jaké jsou podmínky vstupu, koho se projekt týká, co dětem přinese, přiložili jsme přihlašovací formulář, abychom co nejvíce usnadnili práci ředitelům.
Ozvalo se nám jen pár z nich. S dětskými domovy, které se nám obratem hlásily na začátku projektu, spolupracujeme dodnes. Některé domovy se nám podařilo navštívit a také se s nimi rozvinula úspěšná a opakovaná spolupráce, ale stále cítíme velké rezervy. Vždy, když někdo z nás putuje služebně či soukromě po republice, snaží se kontaktovat další dětské domovy, seznámit se s vedením, představit projekt, popovídat si s dětmi o našem oboru a vzbudit v nich o tento obor zájem.
Jsem přesvědčená, že spolupráce s hotely, bez kterých by projekt nemohl plnit svou funkci, je opravdu velmi smysluplná. K tomu jedna důležitá zkušenost: při oslovení vytipovaných hotelů s otázkou, zda by neměly zájem vstoupit do projektu, máme úspěšnost zhruba 85 procent.

I přes vaše kritická slova se záměry projektu Start do života plnit daří. Co je při tom všem nejtěžší?

Úspěšný projekt rozhodně je, neboť studující děti jsou samy důkazem. Také reakce ze spolupracujících dětských domovů nám dává zpětnou vazbu. Momentálně je nejhezčí odpovědí jedna slečna, kterou jsme začali podporovat při vstupu na střední školu a pokračujeme i při jejím úspěšném studiu na vysoké škole. V takovém modelu bychom velice rádi pokračovali. Dokázat to bude asi složité, rozhodně to nevzdáváme. A co to znamená? Seznámit co nejvíce takových dětí s projektem, a hlavně vzbudit v nich o náš obor zájem. Proto pořádáme Letní kempy, na které děti z dětských domovů zveme a v rámci zábavného programu je seznamujeme s provozem hotelů, ale také je hýčkáme jako hosty ve vyhlášených restauracích. Například se šéfkuchařem restaurace Aureole Jiřím Králem se děti učily vyrábět sushi a tom yam thajskou polévku. Své výrobky pak společně ochutnávaly a hodnotily.

Čím vám mohou udělat ti, s nimiž spolupracujete, opravdu radost?

Tím, že budou pomáhat šířit povědomí o nadaci i projektu, a také tím, že participující hotely budou kontinuálně pokračovat ve spolupráci nezávisle na výměně vedení, neboť na ně je celý projekt navázaný. A hlavně děti, které dostudují, zůstanou v našem oboru a budou mu dělat čest.

Jakou vizi máte v souvislosti s potřebami pracovního trhu a pomoci jednotlivcům, kteří jsou na startovní čáře profesionální i osobní?

Naším záměrem je a bude přivést do projektu co nejvíce dětí. Budeme se snažit rozšířit portfolio dětských domovů, se kterými bychom rádi komunikovali dlouhodobě a napříč celou Českou republikou.
Každý mladý člověk, který neměl to štěstí prožít své dětství ve vlastní rodině, a jeho zázemím se stal dětský domov, a projeví zájem o hotelnictví a gastronomii, se bude moci i díky projektu Start do života zařadit snadněji do praxe. Může se stát odborníkem, sklízet úspěchy, seberealizovat se. A nejen to. Získá časem zázemí pro založení vlastní rodiny, a to je nesmírně důležité. Svým dětem bude moci dát to, co sám neměl. I o takových detailech přemýšlíme.

za odpovědi poděkoval
Pavel Kačer