Šimánková dobrá.jpgIng. Monika Šimánková, Ph.D., je mladý manažerský talent roku. Toto ocenění získala letos v dubnu v soutěži Manažer roku 2014. A právem. Působí jako statutární ředitel strojírenské firmy HESTEGO, a musí si tedy navíc poradit se záludnostmi ryze mužského profesního prostředí. Zvládá to však bravurně a na svůj věk s velkou moudrostí a nadhledem.



Čím se může mladá žena prosadit v oboru, který býval doménou opravdových mužů – ve strojírenství?

Jedině tvrdou dlouholetou prací. Ve společnosti HESTEGO působím už jedenáctým rokem, začínala jsem na referentské pozici a postupně jsem se vypracovala až k dnešnímu postu. Nasbírala jsem řadu zkušeností a odborných znalostí, poznala jsem chod firmy z mnoha úhlů pohledu, a to vše mi dnes pomáhá při jejím řízení. Velmi významná pro mne byla také podpora dvou nejbližších spolupracovníků – předchozího generálního ředitele HESTEGA Miroslava Ostrého a majitele naší společnosti Iva Bezloji. Oni byli ti, kteří si troufli postavit do čela strojírenské firmy ženu.
Předpokládám, že vést úspěšnou firmu vyžaduje přirozenou autoritu, podnikatelské myšlení a jasnou vizi do budoucna.

Máte svoje „manažerské desatero“?

Jakékoliv „desatero“, jakékoliv zásady musí být vždy postavené na etickém základě. Mě osobně asi nejvíce vystihuje krédo „Nebát se námahy.“ Nebojíme se inovací, zlepšování procesů, nových investic, nových příležitostí... Ale nebojíme se také otevřené komunikace – s partnery, se zákazníky, se zaměstnanci. Základem našeho podnikání je úcta k lidem a respektování principů našeho firemního Etického kodexu. Tomáš Baťa, který je dodnes velikým vzorem všech českých podnikatelů, to vyjádřil jasně: „Jednáš-li otevřeně s úmyslem posloužit lidem, tvůj úspěch je neodvratný.“

Mohou čeští strojaři uspět na vysoce konkurenčním trhu? Znáte recept?

Česko je malá země, ale vzešla z ní celá řada výjimečných lidí s výjimečnými nápady a výjimečnými výsledky. A na tom musíme stavět. Na schopnosti našich lidí neustále přinášet nové nápady, nová řešení, efektivnější funkce, zajímavější design. A na schopnosti naslouchat potřebám zákazníků.

Chlubíte se světovou cenou za průmyslový design. Šlo spíš o souhru šťastných náhod, nebo logický výsledek spolupráce vašich konstruktérů a výtvarníků? A umíte tento úspěch i prodat?

Cenu za průmyslový design obdržel designér Martin Tvarůžek, se kterým jsme na vývoji, a zejména výrobě oceněného výrobku úzce spolupracovali. Ve firmě máme samostatné vývojové oddělení, které se zabývá právě hledáním netradičních řešení, implementací nových technologií a nových materiálů, novými postupy a procesy. Tento úsek pod vedením Ing. Vosolsoběho také navázal zajímavou spolupráci s profesory a studenty VUT v Brně. Studenti nám pomáhají v rámci svých bakalářských a diplomových prací s výzkumem a my jim zase s realizací jejich zajímavých nápadů. Z toho všeho vyplývá, že u ocenění za průmyslový design skutečně nešlo o náhodu, ale o zúročení mnohaleté tvrdé práce.

Obstála jste v prestižní soutěži Manažer roku 2014. Cítíte určité uspokojení, jste šťastná v pracovním a soukromém životě? A dopřejete si i nějaká, ryze ženská, potěšení?

Cena „Mladý manažerský talent“ je pro mě určitě velikou poctou. Cítím, že to není ocenění pouze mé práce, ale práce všech lidí z HESTEGA. Jsme výjimečný tým podávající maximální výkon a já jsem ráda, že jsem jeho součástí. Díky lidem, kteří mě obklopují, jsem v pracovním i soukromém životě velice spokojená. Moje práce mě baví a je zároveň i mým koníčkem. Rodiče, manžel a syn mě ve všem podporují a i díky tomu mohu svou práci dělat naplno.
A ryze ženská potěšení? To víte, že si občas nějaké dopřeji, například masáž. I to k životu patří.

mnoho dalších úspěchů popřál
a za rozhovor poděkoval Pavel Kačer