Primářka Valešová.jpg

Zrak je naším nejdůležitějším smyslovým orgánem, který nám umožňuje orientovat se ve složitém světě. Asi nikoho nepřekvapí, že to je úkol stále obtížnější. Oči totiž stále víc namáháme a dopřáváme jim méně odpočinku, než by si zasloužily. Naštěstí se můžeme spolehnout na moderní prostředky, které v nouzi dokáží pomoci, přinést úlevu a navrátit oku původní zrakové schopnosti. Umí to specialisté na soukromé oční klinice DuoVize. Povídali jsme si o tom se spolumajitelkou kliniky, primářkou MUDr. Lucií Valešovou.

Když bych se vás zeptal obecně, v jakém stavu mají Češi své oči a jak o ně pečují, co byste mi odpověděla?

Češi obecně jsou zodpovědní ke svému zdraví, a to se projevuje i v péči o oči. Lidé problémy neházejí za hlavu, a když je třeba, navštíví lékaře a dodržují předepsanou léčbu. Obecně je také trend najít si schopného lékaře, který má dobrou pověst a na pacientech a jejich zdraví mu záleží.

Ženy v exponovaných pozicích si často stěžují na únavu. Známe odborný termín „unavené oči“. Poradíte, jak si tak důležitý zrakový orgán chránit?

Únava očí, která někdy způsobuje opakované bolesti za očima a také bolesti hlavy, je nejčastěji způsobena únavou zaostřovacího očního svalu. Zejména se to projevuje odpoledne, večer a při zhoršených světelných podmínkách. Úlevu umožní správná brýlová korekce, kterou předepíše lékař, důležité je také současně vyšetřit oči, jestli příčinou není nějaká oční choroba.

Co dělat, když nás opakovaně bolí oči, hůře čteme nebo se pomocí zraku začínáme složitěji orientovat? Stačí spolehnout na osvědčené řešení, tedy na dioptrické brýle?

Brýle nejsou všelék. Brýle z drogerie vyřeší jen máloco a je zrádné používat jen toto jednoduché řešení. Bez vyšetření očním lékařem může být opominut závažný oční problém, který se brýlemi nevyléčí, a vyžaduje třeba operační řešení. Příkladem je šedý zákal. Při potížích je vždy dobré zajít k očnímu lékaři a nechat si oči řádně prozkoumat.

Pomáhají různé cviky a relaxace? Kdy bývají nejvhodnější?

Oční cviky patří do alternativní medicíny, to my nedoporučujeme (ani nezakazujeme). Při únavě očí často jako první pomoc kromě správných brýlí pomůže dobré osvětlení, chvilka odpočinku a při pálení čí pocitu suchosti pomohou umělé slzy, nejlépe chlazené z ledničky.

Vaše soukromá oční klinika DuoVize patří k tomu nejlepšímu v oboru. Komu je určena a s čím vším si dokáže poradit?

Naše klinika poslouží všem pacientům, kteří se rozhodli pro kvalitní péči. Staráme se o věkovou kategorii 0 až 100. Zajišťujeme i dětskou oční péči v našem dětském očním centru. U dospělých pacientů řešíme široké spektrum očních problémů od šedého i zeleného zákalu, přes sítnicové injekční terapie, po dioptrické vady. Novinkou je metoda Raindrop, která zbavuje pacienty ve věku 45+ brýlí do blízka. Jde o unikátní mikroimplantát do rohovky, který nahradí brýle do blízka. Pacienti jsou touto metodou nadšení a my, dovolím si tvrdit, také.

rozhovor připravil Pavel Kačer