IMG_4505.jpgJe to jako v pohádce o Popelce, která mohla jít tančit na bál, protože domácí práce si vzala na starost zvířátka. V píseckém hotelu Bílá růže je skutečnost neméně zázračná. Pokoj, koupelna a další prostory se samy udržují v čistotě. Ten zázrak je možný díky nanotechnologiím. Přinášejí naději na zlepšení zdraví nejen pro alergiky. Hovořili jsme o tom s manažerkou hotelu Bílá růže Evou Marešovou.

Jak jste přišli na nápad použít nanotechnologie jako užitečného a inovativního pomocníka ve vašem hotelu?

Nebyl to můj nápad, nanotechnologie mě velmi zajímaly, ale příliš jsem o nich nevěděla. Proto mne potěšilo, když mě oslovil jednatel firmy nanoSPACE Jiří Kůs s projektem pureSPACE Solution. Zaujal ho náš hotel a vysvětlil mi, co všechno by užití nanotechnologií v hotelnictví mohlo přinést nám a našim klientům. 

Byla cesta od prvotní myšlenky k realizaci zdlouhavá a náročná? V čem byl největší problém a co šlo dobře? koupelnasla_1378_02

 

Nebyla. Užití nanotechnologií v hotelnictví mě velmi inspirovalo, protože stále hledám, jak zlepšit služby pro klienty a vytvořit jim takové prostředí, ve kterém mohou v klidu relaxovat, odpočívat a nemyslet na svoje starosti. A protože jsem člověk, který, když se pro něco rozhodne, tak nečeká a hned realizuje, tak se vše podařilo během krátkého času. Jediná překážka bylo najít datum realizace, tedy počítat s tím, aby nebyl pokoj obsazen. Aplikaci jsme chtěli zvládnout co nejdříve. Ta naštěstí trvá jen pár hodin a za den už je pokoj zase obyvatelný. Problémy vlastně žádné nenastaly a já jsem se nejvíce těšila na výsledek, který se i k mému překvapení dostavil ihned. Radost jsem měla velikou. Ne, že bych v účinky předtím nevěřila, ale netušila jsem, že se prostředí v pokoji natolik změní.

Co všechno nanotechnologické materiály v hotelu umí?

Na stropě je nanesen nanonátěr TiO2, který čistí vzduch od bakterií, alergenů a virů, ale také má protiplísňové a antipachové účinky. Vzduch je proto v pokoji velmi příjemný, to je první věc, které si všimnete, když vejdete. Postel je vybavená antialergickým polštářem a přikrývkou s nanotkaninou a protiroztočovým povlakem na matraci. Ty zabraňují, aby se vám v posteli hromadili roztoči a alergeny. Navíc se z nich nepráší. Křesla jsou ošetřena hydrofobní vrstvou, která odpuzuje špínu. Koupelna se díky ošetření nanotechnologiemi neuvěřitelně leskne a je naprosto nenáročná na údržbu, vlastně se téměř celá čistí sama. V takto uzpůsobeném pokoji nemůže mít problém žádný alergik, ale ošetření ocení i zdravý člověk, protože se nemusí bát, že by se na něj přenesla nějaká ne-moc či by si spustil alergii, o které dosud nevěděl. A především, jak už jsem zmínila, nanotechnologie v pokoji vytváří velmi příjemné prostředí.

A dají se očekávat další efekty v hotelnictví a restauratérství?

Ráda bych pokračovala s nanonátěry v restauraci, kde by čistily vzduch od nepříjemných zápachů, které se tvoří všude, kde se vaří. Dále pak ve Wellness centru, kde si myslím, že se jednoduše šíří nemoci a viry, a takto se tomu dá jednoduše zabránit.

Budete v nanotechnologiích pokračovat, budou dostupné nejen pro VIP hosty? Mohou pomáhat i ženám v domácnosti? Jakou vidíte jejich budoucnost?

Určitě nezůstaneme jen u VIP pokojů. Mým cílem je rozšířit nanotechnologie v hotelnictví natolik, aby se staly standardem. Proto jsem se zapojila do projektu Česko je nano a rozhodla jsem se, že budu šířit tuto myšlenku dál. Budeme pokračovat ve vybavování nejen hotelu Bílá růže, ale také Hotelu City Písek. Mým cílem je vytvořit řetězec nanohotelů v ČR.

Vzhledem k tomu, že i já jsem určitou dobu žena v domácnosti, vím, kolik zabere času uklízení. A vím také, jak by nanotechnologie mohly ženám práci velmi ulehčit. Která z nás by nechtěla mít neuvěřitelně lesklou koupelnu skoro bez údržby?

mnoho nano i makro úspěchů popřál

 

Pavel Kačer