_MG_9204.jpgKdykoli jsem se s Mgr. Jitku Chizzola, generální ředitelkou D.A.S. Rechtsschutz AG, pobočka pro ČR, setkala, měla jsem pocit, že celý její život patří právě těm třem písmenkům, jež tvoří název značky, která na evropském trhu hodně znamená. A asi tomu tak opravdu je – Jitka Chizzola tuto pojišťovnu zakládala a v jejím čele je rovné dvacetiletí. Stala se průkopníkem oboru, který u nás vůbec neexistoval. Pojistný trh obohatila novými produkty a službami – právní ochranou.

Za těch dvacet let svého působení v ČR řešila společnost D.A.S. téměř 120 000 pojistných případů s 85procentní úspěšností, kdy ušetřila klientům doslova stovky milionů korun. V 25 procentech šlo o smluvní spory, 23 procent tvořily přestupky, o procento méně pak občansko-právní nároky na náhradu škody. Dále pak pracovní a pojistné spory, ale i nájemní, sousedské či vlastnické. D.A.S. jako jediná specializovaná pojišťovna svého druhu v ČR nabízí totiž výjimečnou službu, která klientům zajišťuje komplexní právní servis bez vynaložení dalších peněz – pojištění právní ochrany. Tím šetří čas, peníze, a především nervy. V případě právních problémů, které se mohou týkat jakékoli oblasti soukromého či podnikatelského života, máte zajištěn kompletní právní servis – nejen právníka na telefonu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a 365 dní v roce, ale i zastupování v soudním řízení. Výdaje spojené s těmito službami za vás pojišťovna uhradí až do výše jednoho milionu korun.

Společnost má advokáty všude, klient si může vybrat svého, a to nejen v rámci ČR, ale v celé Evropské unii. Pojištění právní ochrany je navíc v rámci EU velmi podporováno, stejně tak tzv. mediace, která spočívá v řešení sporu mimosoudní cestou. D.A.S. ji zavede v průběhu letošního roku.

Jitku Chizzola jsem u příležitosti významného výročí požádala o rozhovor:

D.A.S. oslavila dvacet let na českém trhu a byla vašimi nadřízenými označena jako ta, která je příkladem pro všechny ostatní pobočky ve východní Evropě. Začátky však byly složité, jak jste několikrát vzpomenula na nedávné tiskové konferenci, cesta ke získání licence a uvedení unikátní služby pojištění právní ochrany na český trh, vedla přes zelenou louku... Jaká byla ta doba průkopnická?

Ano, byla to průkopnická doba, a přiznám se, že ze začátku opravdu hodně složitá. Prosazovala jsem něco, co nikdo neznal. D.A.S. přišla do ČR jako první do postkomunistické země. Právní ochrana v těchto zemích nikdy neexistovala. Takže jsme začínali na totálně zelené louce.

Dnes již reprezentujete pěknou řádku klientů jak z řad podnikatelů, tak živnostníků, pojišťujete i celé rodiny. Nenabízíte však jen vysoce specializované produkty, ale také plnohodnotný servis. V čem rozvoj vašich možností spočívá?

Pokud chcete uspět v tak specializované oblasti, musí být vaše služba zákazníkovi stoprocentní. Jinak si nemusíte udržet prvenství na trhu. Stále naše zaměstnance školíme a motivujeme k novým věcem a ještě vyšším standardům a efektivnějším pracovním postupům.

Strategie tří písmen D.A.S. je postavená na tvrzení, že právo má být dostupné pro všechny, i pro ty, kteří nejsou dokonale finančně zabezpečeni a myslí si, že jsou předurčeni jen prohrávat. Svým způsobem jdete často i proti „zažitým“ pořádkům a hájíte ty, kteří mají s vymahatelností práva špatnou zkušenost. Nebojíte se této cesty spravedlnosti?

Nebojíme. Je to naše práce, která nám občas bývá i výzvou. Někdy to trvá déle, ale jsme našim klientům silným partnerem. Oni v nás mají důvěru. Snažíme se vždy udělat to nejlepší, i když nemůžeme dopředu nikdy říci, že to vyjde na sto procent.

Co to tedy vlastně je – pojištění právní ochrany? Jak lze jednoznačně vaši nabídku charakterizovat?

Špičkový právní servis, jehož výsledkem jsou ušetřený čas a finanční prostředky našich klientů, kteří navíc nejsou vystaveni nepříjemným situacím při řešení různých sporů. Za klienty vše řeší D.A.S.

Také asi málokdo ví, kolik finančních prostředků jste již klientům ušetřili a kolik jich můžete ušetřit lidem i firmám v budoucnosti. Jaká jsou to čísla?

Za dvacet let jsme jen za soudní řešení případů zaplatili skoro 600 milionů korun. Zaměstnali jsme více než 1751 právníků v České republice. Z toho 1708 si zvolili sami klienti. Máme 85procentní úspěšnost případů, které se dostaly k soudu. Jen 8,7 procenta případů za dvacet let muselo být zamítnuto.

Letos hodláte zavést další novinku, a to mediaci. V čem bude spočívat?

Mediace je v západních zemích již častým jevem v advokacii. Hodí se na spory v rodinných, sousedských nebo pracovně právních případech. Síla mediace spočívá v tom, že partaje spolu dojdou ke smíru s mediátorem. Nestrannou osobou, která se snaží účastníky z jejich pře dostat k tomu, aby opět začali komunikovat. Mediace tedy spočívá ve vhodné komunikaci. Největší překážkou v naší době je, že se bojíme nebo nechceme komunikovat. Většinou stačí jen velmi málo. Ale to málo musíte umět. V tom je síla mediace.

Nedávno jste zkoumali právní gramotnost české populace, anebo lépe spíše negramotnost. Zjistili jste, že dvě třetiny našich občanů nejsou schopny hájit svá práva. To je velká příležitost pro rozvoj vašich služeb. Oč byste portfolio chtěli ještě obohatit?

Tento výzkum nám potvrdil to, co jsme si mysleli. Je to pro nás výzva. Ale nechceme dělat překotné závěry. Víme, na co se musíme zaměřit.

Dnes mezi vaší klientelou převažují firmy a živnostníci. Jaká bezpráví zažívají nejvíce?

Je to velmi různorodé. Velká část se týká dopravy. Tam jsou to dennodenní starosti ohledně technického stavu, nákladu a i velmi žhavé téma emigrantů. Tuto velmi specifickou oblast umíme řešit velmi dobře. Vždy jsme služby v tomto oboru pro své klienty zajišťovali, i když je značně nákladná. A jen tak na okraj – v této době nezávidím žádnému dopravci to, co se děje mezi Calais a Doverem.

Mnohé příběhy vašich pojištěnců znáte. Původem jsou smutné, po zásahu D.A.S. se často mění v uspokojivější a přinášejí řešení, úlevu. Prožívala jste s některými klienty osudy kauz?

Za dvacet let jsem měla možnost pár velmi dramatických případů osobně sledovat. Jsem vždy velmi ráda, když můžeme pomoci. Nejvíce mne potěší zpětná vazba od klientů, kteří nám napíší děkovné dopisy.

Jste ženou v roli úspěšné manažerky. Co vám tato profese do života dala a co naopak změnila?

Začnu tím druhým. Před více než 21 lety jsem si nemyslela, že se odstěhuji z mého tehdejšího domova z Vídně a Rakouska. Ale příležitost, kterou jsem dostala v roce 1994, se nedala odmítnout. Bylo to velké dobrodružství, které dopadlo dobře. Mám z toho skutečnou radost. A musím i těmito řádky poděkovat svým kolegyním a kolegům za jejich práci, podporu naší strategie, plné nasazení.

Když jste uplynulé období rekapitulovala, k jakému závěru vás to dovedlo?

Že to strašně uteklo a že mne tato práce pořád ještě moc baví.

otázky připravila Eva Brixi