IMG 3592Výstava Mařákovci v Galerii Kooperativy se ohlíží za významnou krajinářskou školou prof. Julia Mařáka, která se odvíjí od jeho působení na pražské Akademii v letech 1887 až 1899.

Pod jeho pedagogickým vedením zde vznikla silná generace malířů, již moderně nazírajících na téma krajiny.

Od loňského 14. září, kdy se expozice otevřela veřejnosti, výstavu navštívilo 10 tisíc návštěvníků. Výstava Mařákovci se tak stala již teď nejúspěšnější expozicí v historii Galerie Kooperativy. Druhou nejnavštěvovanější byla expozice Kruhy na vodě v roce 2022, kterou vidělo 9750 návštěvníků.

Výstava Mařákovci představuje 124 kvalitních děl od 32 autorů, přičemž obrazy ze sbírky Kooperativy doplňují význačná díla zapůjčená například Západočeskou galerií v Plzni, Alšovou jihočeskou galerií na Hluboké, Galerií moderního umění v Roudnici nad Labem, dalšími korporátními institucemi a soukromými sběrateli. Výstavu můžete navštívit ještě do 28. 1. 2024.

Galerii Kooperativy najdete v Karlíně, kde se stala přirozenou součástí nejen zaměstnanecké zóny, ale i veřejně přístupné části Centrály Kooperativy s kavárnou Mezi řádky, určenou běžným návštěvníkům. Plynule se tak prolíná pracovní život s osobním a vzniká tím zajímavá symbióza, která vytváří nevšední atmosféru. V Galerii Kooperativy se každoročně obmění dvě expozice.

(tz)