20230311 134838Dnešním dnem opět začíná Global Money Week, světový týden vzdělávání o penězích. Svou zdravicí ho v online prostoru zahájil ministr financí Zbyněk Stanjura. Yourchance o.p.s. při této příležitosti v drobném předstihu zorganizovala sobotní Den s finanční gramotností v pražském Centru Černý Most.

Cílem akce bylo zvýšit povědomí o hlavním tématu letošního ročníku, kterým jsou kompetence k finančnímu zdraví. Národními organizátory projektu Global Money Week jsou yourchance o.p.s. a EFPA ČR, národním koordinátorem je Ministerstvo financí ČR. Celosvětová iniciativa cílí na děti, mládež a mladé dospělé se snahou zvyšovat jejich zdravé finanční návyky.

Dopolední část akce v CCM byla věnována především dětem, kterým Kuřátko Pípo Marcely Hrubošové hravou formou vysvětlilo vše důležité týkající se peněz. V úvodu zazpívala oblíbená seriálová herečka Hanka Baroňová. Nechyběly ani soutěže, v rámci jedné představila ředitelka yourchance, o.p.s. Jana Merunková misi Lombok – aktivitu yourchance na podporu šíření finanční gramotnosti v Indonésii. Vítězové byli odměněni knížkami Mise Lombok. V průběhu celého dne se také soutěžilo o stříbrné investiční medaile z České mincovny, medaile s příhodným názvem Chechták a řadu dalších zajímavých cen.

Odpolední program zahájila chorvatská písničkářka Mirna, bubeníci ze skupiny Groove Army představili projekt Bubny do škol a hudební část programu zakončily ukrajinské umělkyně, zpěvačka Veronika Mitsul, operní pěvkyně Olha 20230311 114834Poltorakova a trio Malvy, hráčky na lidový ukrajinský nástroj banduru. Umělci v krátkých vstupech podpořili důležitost finančního vzdělávání dětí, mládeže, ale i dospělých. Prezidentka EFPA ČR, Mgr. Marta Gellová v rozhovoru zdůraznila smysl působení finančních poradců a principy etického přístupu ve finančním poradentství.

Z ankety mezi rodiči, kterou v průběhu dne uspořádala společnost yourchance o.p.s., vyplynulo, že 91 % rodičů je přesvědčeno o správnosti vyučovat finanční gramotnost na školách. Zároveň ale pouhých 20 % rodičů vnímá odbornost pedagogů ve finanční gramotnosti jako dostatečnou. V této oblasti si yourchance klade za cíl pomáhat vytvářet prostředí, které rodičům i učitelům pomůže toto nesnadné, avšak velmi důležité téma uchopit praktickou a pro děti zábavnou formou.

Partnery yourchance o.p.s. pro Global Money Week 2023 jsou Česká mincovna, Hraj s rozumem a Meatest. Partnery pro sobotní akci v Centru Černý Most byli Centrum Černý Most, Finance pro radost, Groove Army a jejich projekt Bubny do škol, Malování-kreslení.cz a Sharingbox.

(tz)