woman 591576 1280Obliba takzvaných detoxikačních diet se za poslední roky výrazně zvýšila. Populární jsou především jarní detoxy jakožto „jarní úklid v organismu“. Detoxům často propadají ženy a to, aniž by si uvědomovaly značná rizika. Očistné diety jim mohou zredukovat svalovou hmotu, nastartovat jojo efekt, přinést únavu a stres, přerušit menstruaci nebo snížit libido.

Jako detoxikační dieta se zpravidla označuje krátkodobá dieta nejčastěji spojená s půstem hladověním, po němž následuje přísná dieta, kdy se člověk „očišťuje“ konzumací ovoce, zeleniny, vybraných bylin a pitím vody, detoxikačních čajů nebo ovocných a zeleninových šťáv.
Koncept detoxikace se opírá o teorii, že v průběhu života se do našeho těla dostávají toxiny zvenčí, případně je tělo samo vytváří kvůli nevhodné stravě. Tyto toxiny je pak potřeba neustále odbourávat a vylučovat, jinak poškozují pokožku, střeva a zdraví celkově. Mezi přínosy detoxu bývá zmiňován úbytek hmotnosti, očištění krve, stimulace jater, a hlavně zbavení se toxinů z organismu. Vědecké výzkumy, které by prokázaly tyto účinky, však chybí a mnozí odborníci s detoxy nesouhlasí.

Tělo si s očistou poradí samo. Při detox dietách hrozí úbytek svalů i jojo efekt

Pojem detoxikace původně znamená neutralizaci jedů při otravě. Ještě donedávna se detoxikační procesy praktikovaly jen u lidí s těžkou otravou alkoholem nebo například drogami na jednotkách intenzivní péče. V dnešní době je detox vnímán jako něco, co je podle některých nutričních expertů nedílnou součástí zdravé výživy moderního člověka. „Pravdou ale je, že s tímto detoxem si naše tělo poradí samo, a to naprosto přirozenými, fyziologickými procesy. Ty probíhají v játrech a vše zbytečné se vylučuje pomoci střev a také ledvin a plic. Pokud tedy chcete těmto očistným procesům opravdu pomoci, omezte konzumaci alkoholu, dbejte na pestrý, vyvážený a nutričně vhodný jídelníček, hlídejte si pitný režim a pravidelně se hýbejte,“ vysvětluje Jitka Dokoupilová, nutriční poradkyně ze společnosti NutritionPro, která dodává lidem v současnosti nejlépe hodnocenou krabičkovou dietu.

Hladovění a přechod z běžného jídelníčku na rostlinné šťávy a nízkokalorickou stravu sníží kalorický příjem, takže člověk sice může rychle zhubnout, nespálí ale tuky – místo toho ztratí vodu z organismu a mnohdy i svalovou hmotu. Následně se tak dostaví jojo efekt, nemluvě o dalších rizicích. Kvůli detoxikační dietě se tělo může potýkat s nedostatkem důležitých živin, vitamínů a minerálních látek, nedostatkem energie a únavou. Obvykle se dostaví záchvaty přejídání a střevní problémy, protože je ovlivněn střevní mikrobiom. Detox rovněž pro celé tělo znamená značný stres.

Ženy pozor: Detox může přinést problémy s plodností i sexuální touhou

Detoxikační diety se těší oblibě zejména u žen, a právě těm mohou způsobit specifické problémy: například zamávat s jejím intimním životem, a to konkrétně snížením nebo ztrátou sexuální touhy neboli libida. „To je u žen poměrně pevně spojeno s menstruačním cyklem a samozřejmě s hormony. Obojí může detox negativně ovlivnit. Zároveň může být dle odborníků jedním z příčin nízké sexuální touhy nízký stav bílkovin. Méně kalorií zase znamená méně energie, a tedy i méně energie na sex. Slabý sexuální drive se poté může negativně odrazit na partnerském soužití i psychické pohodě samotné ženy,“ popisuje Veronika Kubíčková, sexpertka ze společnosti Ruzovyslon.cz, která prodává erotické pomůcky a zabývá se zdravou sexualitou.
Ovlivnění hormonálního systému se může projevit též výkyvy v menstruačním cyklu nebo problémy s ovulací. „Pokud se žena zaměří hlavně na odtučňovací diety, měla by mít na paměti, že tuk je mimo jiné jedním z významných zdrojů estrogenů, takže se žena s poruchami cyklu může setkat i po skončení diety. Při dlouhodobě nízké zásobě tuku se ovulace nebo menstruace nemusí do normálu vrátit vůbec, což výrazně ovlivní plodnost ženy,“ upozorňuje Kamila Žižková, lékařka v oboru gynekologie a porodnictví. Obecně při kalorickém deficitu – který nastává i v souvislosti s detoxem – se může dále dostavit rovněž únava, ospalost či ztráta koncentrace, ženu může potrápit vypadávání vlasů, lámavé nehty, zhoršení pleti a podobně. „Diety a detoxy by neměly být naším experimentem, ale měly by být vždy nastavené odborníkem,“ uzavírá lékařka.

(tz)

Ilustrace Pixabay.com