pr ahaZatímco v listopadu 2020, tedy v roce plném restrikcí kvůli pandemii covidu-19, přijelo do hotelů v Česku jen 78 tisíc turistů, loni ve stejném období jich byl už skoro 1 milion. Tedy o 21 % víc než v listopadu 2021. Ve srovnání s předcovidovým rokem 2019 loni však stále chybělo zhruba 170 tisíc turistů. Cestovní ruch se sice do Česka vrací, stále ho ale táhnou rezidenti, zahraničí turisté chybí. Vyplývá to z analýz Institutu Turismu České centrály cestovního ruchu – CzechTourism, které vycházejí z dnes publikovaných dat Českého statistického úřadu.

Do a po Česku koncem loňského roku cestovali zejména lidé z okolních států a tuzemští obyvatelé. Rezidentů do českých a moravských hotelů přijelo 512 469, zahraničních turistů bylo 482 720. Nejvíc z Německa 107,5 tisíc (-10,8 %), Slovenska 52,1 tisíc (+ 2,9 %) a Polska 34,5 tisíc (+7,7 %). (Pozn.: srovnání v závorce se týká roku 2019)

„Loni v listopadu hotely v Česku navštívilo o 30 % méně zahraničních turistů než před pandemií v roce 2019. I když Němci stále tvořili nejpočetnější skupinu hostů z ciziny, přijelo jich o téměř 11 % méně než před covidem. O 35 % méně, celkem 26,3 tisíc, přijelo také Britů, a o čtvrtinu méně než v roce 2019, celkem 23,1 tisíc, přijelo Američanů. S výjimkou Britů a Američanů, kteří obsadili pomyslnou čtvrtou a pátou příčku v příjezdech, pobyty v Česku táhnou rezidenti a okolní země. Turisté z dalších států chybí, je tak naprosto nezbytné podpořit restart cestovního ruchu,“ říkáředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává:„My o to usilujeme, chystáme zimní kampaň či kampaň zaměřenou na tradice. Tak, abychom oslovili a přilákali do Česka i bonitnější hosty. Rozsah a dopad kampaně se mimo jiné odvíjí od rozpočtu na cestovní ruch.“

Tuzemské hotely loni v listopadu využívali domácí hosté víc než v roce 2019, a to o 8,3 %. Nejen ti při cestování oceňovali jeden z největších turistických portálu v Evropě Kudy z nudy. Kromě tipů na výlety podle regionů či aktivit, obsahuje i průběžně aktualizovaný kalendář akcí a tematické stránky podle období. Aktuálně si tak můžete přečíst a nechat se inspirovat například50 tipy na víkend z celého Česka, podívat se nasněhové zpravodajství a stav sjezdovek nebo zjistit, ženetradičně mají tuto zimu otevřeno i jeskyně.

„Na Kudy z nudy.cz nechybí ani očekávané turistické novinky roku 2023. Z celého Česka. Dozvíte se třeba, že by sekatedrála sv. Víta v Praze měla letos dočkat nových varhan av centru hlavního města se otevře interaktivní zážitkové centrum Pilsner Urquell. Zjistíte rovněž, že přes Ostravici povede nová lávka, která spojí centrum Ostravy s Dolní oblastí Vítkovice a například v libereckém Liebiegově paláci vznikne komunitní centrum i zázemí pro neziskové organizace,“ říkáředitelka odboru produkt managementu, výzkumu a B2B spolupráceČeské centrály cestovního ruchu – CzechTourism Veronika Janečkováa dodává: „A pokud se vypravíte do Brna, kde se v dubnu uskuteční tradičníTravel Trade Day, nenechte si ujít novou multimediální expozici ve zrekonstruovaných sklepíchNové radnice.“

Tím výčet novinek pro cestovatele po Česku v roce 2023 nekončí, spoustu toho chystají hrady a zámky, wellness a lázně aj. Vše se dá najít nawww.kudyznudy.cz. A to, jak se meziročně včetně složení zahraničních hostů mění zájem o ubytování v hotelech v Česku, je nahttps://tourdata.cz/data/navstevnost-v-hotelech-2022-2019/. Informace za jednotlivé měsíce 2022 lze zhlédnout nahttps://tourdata.cz/data/navstevnost-v-hotelech-2022/.

(tz)