Pece Udeřilo velmi chladné počasí. A stejně jako v létě musíme svojí péči o pleť přizpůsobit teplému a slunečnímu počasí, tak i během zimních měsíců potřebuje naše pokožka speciální zacházení a kosmetiku.

Zima vysušuje pokožku

Suchá pokožka je spojovaná především s letním počasím, ale opak je pravdou. Během zimy a mrazu je ve vzduchu menší vlhkost, a to ovlivňuje stav naší plet. Ta může být více suchá a mít sklon k šupinatění. Zároveň se na kvalitě pleti podepisují časté přechody z přetopených místností do zimy, a to může kromě suché pokožky způsobit začervenání, svědění či ekzém.

Důležitá je především denní hydratace kvalitními krémy. Pokud máte normální až suchou pleť jsou vhodné hydratační produkty na bázi olejů. Máte-li citlivou pleť, vyberte si hydratační krém bez parfemace nebo lanolinu.

Volte hutnější krémy

„V zimním počasí je naše pokožka díky minimální vlhkosti vzduchu suchá, napnutá, podrážděná a má tendence šupinatět. Lehké krémy si ponechte na jaro a léto, dobré je používat speciální hutné hydratační krémy, které mají „promašťovací“ efekt. Ty jsou vhodné i k ošetření rukou. Pokud máte ještě z letních měsíců přípravky s lehkou gelovou konzistencí, tak ty v zimě nepoužívejte. Neobsahují promašťující látky a mají minimum výživných olejů, které v zimě více potřebujete. Máte-li různá séra či emulze, tak ty samozřejmě dále používejte, vždy je ale kombinujte s denním krémem. Pokud jsou opravdu nízké teploty je dobré aplikovat produkty s větším obsahem lipidů, které podporují bariérovou funkci kůže tzn. vytvoří ochrannou vrstvu na pokožce,“ říká dermatolog MUDr. Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatolgoy. Ideální je používat i krémy s obsahem nejen lipidů, ale i urey či ceramidů. V současnosti je i velký výběr speciálních zimních krémů tzv. Cold Cream, které jsou vyvinuté do zimního období

UV ochrana je důležitá nejen na horách

Důležité je říci, že i v zimním období používejte krémy s UV ochranou. A to nejen během pobytu na horách. Sluníčko může naši pokožku ovlivňovat i v zimě, protože 80 % UVA i UVB záření pronikne i skrz mraky v mrazivých šedých dnech, kdy zapomínáme, že nějaké slunce existuje.

Horká voda není v zimě to nejlepší

Pro mnohé není nic lepšího než si v zimě dát horkou sprchu nebo vanu. Bohužel pro naši pokožku (i energie) to není v chladném počasí to nejlepší. Horká voda totiž z kůže smývá její ochranný filtr a zároveň otevírá póry. Kůže je pak citlivější na chladné počasí. Pokud si tedy chcete dát horkou vanu, tak raději večer, kdy už se nechystáte jít ven. Ráno je ideální rychlá sprcha vlažnou vodou. V zimním počasí také nepoužívejte drsná mýdla či peelingy. Ty také mohou odstraňovat ochrannou kožní bariéru.

Nezapomínejte na ruce

Kromě péče o obličej byste měli věnovat pozornost i svým rukám, které jsou velmi namáhané. Jakmile klesne teplota k nule, tak by samozřejmostí měly být rukavice. U sebe noste vždy také kvalitní krém na ruce, který používejte po jejich umytí.

(tz)