V redakci nakladatelství na Praze 6 1Oslavili jsme naši letošní úrodu. Nakonec byla docela bohatá. Vyšly všechny knihy, které měly – Postní kuchařka od Pavla Drdela s podtitulem Od kořene po nať. Pavel má ve Strakonicích svou restauraci Sůl a řepa, pěstuje si sám klíčky a bylinky a zpracovává vše od blízkých farmářů a třeba i městského zahradnictví. Suší, fermentuje, je zážitek vidět v restauraci tolik pětilitrovek. Z obyčejné natě dokáže vykouzlit velkou pochoutku. Do knihy sepsal a nafotil své nejlepší recepty a část se věnuje také uchovávání zeleniny – tolik oblíbenému fermentování. Svůj honorář posílá na Postní sbírku Diakonie ČR a pomáhá dětem z dětských domovů. Tím si nás také získal.

Snímek z redakce nakladatelství

Také jsme oslavili další vydání našich osvědčených titulů – Já zhubnu, s rozumem, zdravě a natrvalo od Ivy Málkové, což byla kdysi úplně první kniha našeho nakladatelství. Metoda rozumného hubnutí a propojení psychologie a výživy je stále platná. Jak víme, diety vážně nefungují, vše je v hlavě. Oslavili jsme i knihu Váhy života, která je o životě paní Málkové, zakladatelky STOB. Knižní rozhovor vedl s autorkou její bratr.

V novém vydání vyšla také Zeleninová kuchařka Petra Klímy. Ta byla jeho úplně první knihou, po ní následovala ještě Luštěninová a Obilninová kuchařka. Jde o veganské kuchařky plné osvědčených receptů, však také Petr vařil v Country Life. Teď vaří na základní škole a učí vařit i děti – ty mají opravdu kliku! Knihu pokřtila jeho dcera Julinka, která od focení obálky pěkně vyrostla. I na těch dětech je vidět délka naší milé spolupráce.

1 Postní kuchařka obálkaMezi naše dlouhodobé autory patří i Hanka Zemanová, která už více než 20 let předává lidem  inspiraci, jak jíst a žít zdravěji podle rytmů přírody. Je autorka bestsellerů Biokuchařka, BioAbecedář a Rytmus roku, který získal druhé místo v anketě o cenu Český bestseller.
A Rytmus roku už lze poslouchat i jako audioknihu! Čte ji přímo Hanka Zemanová s doprovodem piana Karla Maříka. Z velmi tlusté a výpravné knihy Rytmus roku postupně vzniká 12 audioknih podle jednotlivých měsíců v roce. Ukázku si můžete poslechnout u nás na webu, na www.smartpress.cz
Novinkou našeho nakladatelství je kniha Áhára – ájurvédská výživa pro zdraví, kterou napsala lékařka Martina Ziska. Vydala ji kdysi vlastní nákladem a k nám kniha připutovala díky Hance Zemanové, spolupracovaly spolu totiž předtím na knize Rytmus roku. Hanka o Áháře říká: „MUDr. Martina Ziska ovlivnila můj pohled na výživu především myšlenkou, že rozhodující vliv na naše fyzické i psychické zdraví má síla našeho trávení. A právě kniha Výživa – Áhára je pro mě nejlepším zdrojem informací o celistvém přístupu ájurvédy ke stravování. Dozvíte se v ní, proč je prožitek klidu, radosti a vděku u stolu léčivější než zkoumání jednotlivých živin a vitaminů, a naučíte se, jak v každodenním životě pečovat o trávící oheň v žaludku a tím podporovat své zdraví, vitalitu i imunitu.“
Radost mám i z pokračování Kuchařky pro teenagery, kterou jsme vydali před lety Julii Kučerovské, když jí bylo 15 a začala chodit na střední školu. Kniha v lockdownu zachránila mnoho maminek, děti totiž skutečně začaly s Julií vařit a péct. Teď Julie studuje fotografii na vysoké škole a sepsala recepty pro mladé, kteří si začínají vařit sami. Protože jsme se spojili s Moje tělo je moje, nazvali jsme novou knihu Kuchařka pro mě a moje tělo. Nejsou tam tedy jen recepty, ale čtenář se i dozví, jak se mít rád a co člověk potřebuje, aby se cítil dobře.
9 Kuchařka pro mě a moje tělo obálka7 Audio Rytmus roku s Hankou ZemanovouNovinkou, která patří do každé domácnosti, je Naše domácí – recepty a návody z kopečku od Moniky Kindlové. S Monikou jsme napsaly Tradinář, ale spousta receptů se do Tradináře nevešla. V knize najdete dobroty pro návštěvy, nápady na večeře a obědy, ale hlavně domácí pečivo, dorty, marmelády, sirupy, sýr, šunku a třeba i základní drogerie. A všichni víme, že doma je tou hlavní ingrediencí láska, tak by se také kniha mohla jmenovat.
Začínáme si plánovat nový rok s TraDiářem pro rok 2023, který jsme daly dohromady s Martinou Viktorií Kopeckou. Konečně budete mít jasno, kdy je ten masopust, postní neděle, Velikonoce, ale najdete tam také, kdy přilétají čápi a jak si užívat obyčejnosti všedního dne. A samozřejmě tradice, koloběh roku a propojování lidí. A navíc ke každému měsíci také úvodní texty od Martiny Viktorie.
2 Já zhubnu obálkaAť se vám naše knihy líbí, naši čtenáři. Teprve vy jim dáváte smysl, když je čtete. To pro vás ty knihy děláme, píšeme a tvoříme. Myslíme na vás, když je připravujeme. Moc si vážíme toho, že jste, a moc vám děkujeme za každou koupenou knížku. Jsme rádi, že vám dělají radost a třeba i vnášejí něco nového do života.

Novinky vyšly v nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz 

Martina Boledovičová, nakladatelka
Foto: Pavel Ovsík