2022 09 19Každá myšlenka a technologická inovace se může stát skutečností, jen je třeba vědět, jak na to – druhý ročník praktického programu Samsung Solve for Tomorrow pro studenty středních škol se právě otevírá.

Přihlásit se do 8měsíčního programu mohou jednotlivci nebo až čtyřčlenné týmy na webových stránkách solvefortomorrow.cz do konce října. Společným tématem druhého ročníku je „Inovace pro udržitelnou budoucnost“. „Do začátku programu vstupují studenti pouze s nápadem – v přihlašovacím formuláři upozorní na problém, kterému se chtějí věnovat, a popíší, o jakém technologickém řešení přemýšlí. Během programu pak nápad postupně formují a dávají mu jasné obrysy. Naučí se týmové spolupráci, posílí kritické myšlení, kreativitu, prezentační dovednosti a rozšíří svoji síť kontaktů. Na konci mohou mimo jiné získat životaschopný produkt, který je připraven k realizaci,“ uvedla Zuzana Mravík Zelenická, CSR manažerka společnosti Samsung.
Od roku 2010 se globálního programu Samsung Solve for Tomorrow zúčastnily dva miliony studentů z 35 zemí z celého světa. A noví zájemci rychle přibývají. Jen v loňském školním roce představilo své nápady „pro lepší budoucnost“ přes 160 tisíc studentů z 12 nových regionů, včetně 30 týmů z České republiky. „Přestože má program globální dosah, jeho formát je přizpůsoben specifickým potřebám země, ve které probíhá – například partnerstvím s místními organizacemi nebo klíčovým tématem, ke kterému se mají studentské nápady vztahovat. Studenti primárně vnímají problémy ve své komunitě, v lokalitě, kde žijí, ale obvykle je jejich řešení použitelné ve větším rozsahu. Oni do programu přicházejí s nápadem, my jim pomáháme pilovat technologická řešení – nové přístroje, aplikace a procesy,“ dodala Zuzana Mravík Zelenická.
Hned při své loňské premiéře v programu byli čeští studenti hodně vidět – všechny tři týmy oceněné v národním finále následně vystoupily s prezentacemi také na evropské scéně, kde získaly další inspiraci a zpětné vazby ke svým projektům. „Měli jsme skvělý nápad na jednoduché zabezpečení kol a elektrokol. Díky pochopení metody Design Thinking, na které byl soutěžní program postaven, jsme byli schopni náš produkt neustále vylepšovat a připravit ho ke vstupu na trh. Zároveň jsme v programu získali motivaci se projektu naplno věnovat, protože dřív jsme vůbec nečekali, že by se mohl tolik líbit,“ popsali letošní maturanti Dominik a Kryštof z týmu KV Innovations – vítězové prvního ročníku programu Solve for Tomorrow v Česku.
Letos se v České republice uskuteční druhý ročník programu. Poprvé se do něj mohou hlásit také studenti ze Slovenska. „Vnímáme neskutečný potenciál mladých lidí nalézat inovativní řešení a chceme jim dát příležitost ho naplnit. Oni moc dobře vidí aktuální socio-společenské problémy, mnozí i přemýšlí o jejich řešení, ale jen hrstka se sama od sebe rozhodne ‚s tím něco dělat‘. Cílem programu je podpořit mladé inovátory, aby se nebáli být aktivní, protože když se naučí správné postupy, zjistí, že mohou dokázat velké věci,“ poukázala Zuzana Mravík Zelenická.
Zájemci o účast v programu se mohou přihlásit on-line do 31. října 2022. Detailní popis programu a jeho časový harmonogram do května 2023 lze nalézt na www.solvefortomorrow.cz