udio realizace skleTrendy se vyvíjejí, a zatímco před deseti lety ještě hudbu v interiéru reprezentovaly nejlépe velké reproduktory, dnes je naopak in myšlenka, že kvalitní hudba nemusí „být vidět“. To dává šanci při zařizování moderních interiérů pracovat s vestavěnými reproduktory a také technologickými novinkami, a to i v restauracích, barech, obchodech a kancelářích.

Minimalistický design - zabudované reproduktory

„Dávno pryč je doba, kdy obývacím pokojům vévodily velké reproduktory. Hudba, podle nového trendu, zní a působí nejlépe, pokud je ukryta před našimi zraky. To je výraz stylu, který stojí zcela v protikladu k ostentativním reproduktorům vévodícím prostoru,“ říká Ondřej Žatečka ze společnosti Audiopro. „Vestavné reprosoustavy, subwoofery a zesilovače střední, ale i špičkové kvality již nemusíte na první pohled vidět, aby vám poskytovaly ten nejlepší hudební zážitek,“ dodává.
Tímto směrem se vydávají i firmy zvučných značek, jako například Bang & Olufsen, která ve spolupráci se společností Origin Acoustics vytváří vestavěné reprosoustavy pro nejnáročnější posluchače. Špičkové ozvučení lze snadno zabudovat do stěn a podhledů, ale i do nábytku, vždy dle charakteru interiéru a přání a preferencí uživatele.

Reproduktory v zrcadle, které umí mnohem víc

Zdroje kvalitního zvuku ideální pro přehrávání hudby i mluveného slova nemusí být zabudovány pouze ve stěnách a podhledech. Výrobci bytových doplňků dnes na aktuální trendy myslí, takže například i výrobci zrcadel nabízejí Apart Aprodukty se zabudovanými reproduktory, které dokáží ozvučit chodbu či místnost a mají v sobě zabudované rádio.
„Dotykový spínač umožňuje nastavit intenzitu ambientního podsvícení i ovládání hlasitosti a nastavení zvuku. Pokud má zrcadlo i chytré funkce předpovědi počasí či jiných aplikací, poslouží dotykový spínač i pro jejich ovládání,“ říká Lucie Hronová ze společnosti Amirro, českého výrobce zrcadel.
Chytrá zrcadla mají využití například v rezidenčních domech, obchodech, módních salónech či restauracích. Nabízejí pak vedle hudebního podkresu například informace o aktuálním počasí či o odjezdech spojů z nedaleké zastávky MHD. Například ve vstupní hale barrandovského rezidenčního domu v ulici Hugo Haase je instalována digitální obrazovka LG, jež pracuje s technologií SoC, systém na čipu a bez použití počítače umožňuje přímé nainstalování softwaru pro zobrazení široké škály digitálních médií.

Trend ozvučení obchodů, restaurací, tělocvičen, akvaparků, ale i kanceláří

Řešení, kdy reproduktor není postaven jako solitérní kus nábytku, ale je elegantně skryt ve stěně nebo stropním podhledu, jsou stále populárnější i v kavárnách, restauracích, obchodech nejrůznějšího zaměření, ale i ve fitness, bazénech, akvaparcích nebo jiných sportovištích.
Stejně tak nachází své uplatnění v kancelářích a dalších firemních prostorách. Uživatelé si pak chválí zejména jednoduchost používání a elegantní minimalistické řešení. „Díky skrytým reproduktorům pak lze vychutnávat kvalitní hudbu a není třeba řešit, kam reproduktor umístit. Profesionální výrobci mají ucelené široké řady reproduktorů, zesilovačů a dalšího příslušenství, na jejichž základě lze vybavit celé prostory komplexním zvukovým řešením,“ říká Michal Černý ze společnosti Biamp.

(tz)