chrome FskpXA3WAGBěhem velikonočních svátků se Česká republika po dvouleté pauze opět stala turistickým cílem mnoha zahraničních cestovatelů. Podle dat travel-tech společnosti Kiwi.com zavítalo během minulého víkendu do Česka o 53 % více cestovatelů, než tomu bylo v roce 2019, a dokonce osmkrát více než loni, což znovu potvrzuje návrat cestovatelského sebevědomí i opětovný růst rezervací.

Evropany předstihli turisté z Izraele a Spojených států

„V uplynulých letech přijížděli do České republiky během Velikonoc hlavně Evropané, letos, pokud pomineme příchozí ukrajinské národnosti, je na předních příčkách vystřídali turisté z Izraele a Spojených států, následováni cestovateli z Francie, Slovenska a Velké Británie,” říká Eliška Řezníček Dočkalová, ředitelka zákaznické zkušenosti Kiwi.com.

Mezi nejfrekventovanější linky přijíždějících turistů tak patřily Tel Aviv - Praha, Milán - Praha, Londýn - Praha, Krakow - Praha a Paříž - Praha. 

Levné letenky jsou k sehnání i nadále

Zájmu cestovatelů o letenky nahrává také fakt, že ceny  do vybraných evropských destinací se stále pohybují pod dlouhodobým průměrem. V porovnání se stejným obdobím pro rok 2019, tedy s obdobím před vypuknutím pandemie, se ceny letenek do Česka daly pořídit v průměru o 27 % levněji.

Co se délky pobytu týče, turisté v Česku v průměru strávili tři dny. Tento trend zůstává v průběhu let stejný a výrazným způsobem se nemění. Co se oproti pandemii změnilo, a to na globální úrovni, je doba mezi rezervací letenky a samotným odletem, která se nyní pohybuje mezi třemi týdny až dvěma měsíci (během covidu to bylo mnohdy jen pár dní).

Češi během Velikonoc zůstali v Evropě

Čeští cestovatelé během Velikonoc zůstali věrní evropským destinacím, především Itálii, Španělsku, Velké Británii, Francii a Portugalsku, nejoblíbenější linkou byla ta z Prahy do Říma. Právě Řím se během křesťanských svátků stává tradičně cílem (nejen) věřících, kteří míří do Vatikánu. Celkově vycestovalo za hranice během Velikonoc o 51 % více Čechů než v roce 2019, v porovnání s loňskými čísly je to téměř desetinásobek. 

(tz)

Ilustrace Pixabay.com