Raben EasterS blížícími se velikonočními svátky máme všichni plné ruce práce s přípravami a je zřejmé, že jedním z nejdůležitějších velikonočních úkolů je nákup vajíček, o která se v pondělí podělíme s koledníky. Jak si však být jistí, že jsou velikonoční vajíčka čerstvá? Přeprava vajec podléhá vyhlášce, která jasně udává podmínky, které je nutné splňovat. Jak tedy vypadá cesta velikonočního vajíčka v průběhu svátků?

Věděli jste například, že nejdražší vejce na světě, korunovační vejce Fabergé ze sbírky ruských carů Romanovců, bylo oceněno na více než 480 milionů korun? Běžná slepičí vejce rozhodně nejsou tak drahá, přesto mohou být během Velikonoc, kvůli vysoké poptávce, k nezaplacení.

Česko jako vajíčková velmoc?

Česko právem patří mezi státy s vyšší konzumací vajec v EU. Už jen z důvodu, že spotřeba vajec na osobu za rok není nijak nízká. Podle statistik ČSÚ, v roce 2020 spořádala jedna osoba ročně v průměru 263 vajíček. Roční produkce vajec však dosahovala až 1,6 miliardy kusů, takže se na každého určitě dostalo. Dále statistika prozrazuje, že se mezi lety 2018–2020 o první příčky největších producentů vajec dělí Plzeňský kraj společně s krajem Středočeským. Není tedy divu, že během Velikonoc, kdy spotřeba ještě vzroste, jsou často vejce naprosto nedostupné zboží.

Spousta barevných vajíček

Velikonoční nápor lze zažít při rodinné diskuzi nebo při horečném úklidu, přesto je patrný zejména v obchodech a supermarketech. Barevná vajíčka, velikonoční zajíčci nebo beránci zdobí výlohy obchodů dlouho před začátkem velikonočního týdne. Odběratelé připravují rozsáhlé objednávky a výrobci a distributoři musí využít dodatečných zdrojů, aby splnili očekávání trhu.

„S ohledem na skokový nárůst objemu objednávek je to obzvlášť náročné období i pro samotnou logistiku. Jsme si dobře vědomi předvelikonoční reality. Pro naše zákazníky a jejich odběratele se staráme o distribuci a podporujeme je tak ve speciálních kampaních, které realizují,“ popisuje Michaela Dražanová, Fresh Logistics Director Raben pro Českou republiku a Slovensko.

Díky zkušenostem s rozličnými skupinami výrobků, které mají své špičky v odlišných sezónách, je společnost Raben Logistics Czech schopna optimálně využít jak skladové, tak i své transportní kapacity. Během Velikonoc jsou proto její sklady a kamiony naplněny vejci, výrobky z vajec i různými pekárenskými produkty, které mají v tomto období status vysoké priority.

Pozor – vejce na palubě!

Plata vajec připravená v odpovídajících podmínkách jsou naložena a vydávají se na cestu do svých destinací. Co jsou to ale „správné podmínky“ pro vejce? Přeprava vajec podléhá zvláštním požadavkům na potraviny. Podle požadavků vyhlášky č. 69/2016 Sb. musí být vejce od výrobce až po prodej konečnému spotřebiteli uchovávána, skladována a přepravována v suchu, mimo přímý dosah slunce, při nekolísavé teplotě v rozmezí od + 5 °C do + 18 °C.Přepravní prostředky musí chránit náklad před deštěm a sněhem, mrazem, přímým slunečním zářením a kontaminací. Rozhodujícím aspektem pro logistického operátora je zabezpečení zboží při manipulaci a přepravě. Také kontrola správného balení, zejména u sběrných zásilek, kdy se se zbožím manipuluje vícekrát. Je zřejmé, že vejce jsou křehká a při přepravě a skladování vyžadují zvláštní péči.

Uspějí jen ti připravení

Velikonoce jsou výzvou a specifickou zkouškou každého logistického operátora. Vždyť co bychom řekli svým dětem, kdyby ve velikonočním košíku neviděly žádná barevná vajíčka?

„Co se týká provozu, přípravy začínají již poměrně dlouhou dobu před Velikonocemi. Naši zákazníci s námi sdílí své předpoklady objemů v tomto náročném období, abychom co nejvíce eliminovali případné komplikace s navýšeným objemem, a tak uspokojili poptávku jejich odběratelů, resp. koncových spotřebitelů. Zákazníci, kteří využívají našich služeb, se i v tomto předvelikonočním období na nás mohou spolehnout,“ doplňuje Michaela Dražanová.

Společnosti, které skladují a přepravují potravinářské výrobky, nesou odpovědnost za kvalitu a bezpečnost daných potravin. Společnost Raben Logistics Czech dělá vše pro to, aby velikonoční pochoutky doručila do obchodů čerstvé a včas.

(tz)