n PixabayV Piešťanech se koná 2. ročník Visegrad Cupu, ve kterém se utkají špičkoví floristé z České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska. Akci spolupořádá Polská floristická asociace, Svaz květinářů a floristů ČR, Slovenská Asociácia květinárov a floristov a Asociace maďarských květinářů a obchodníků s květinami sociace květinářů.

Během jednoho soutěžního dne budou moci účastníci porovnat svoje dovednosti, řemeslnou zručnost a kreativitu. Čekají na ně 3 úkoly, jejichž přesné zadání je tajné – přesné znění se dozvědí až těsně před zahájením soutěže. Česká strana pro soutěžící připravila úkol s názvem Srdce pro Václava Havla. Nákup květinového materiálu laskavě finančně podpořil a záštitu převzal ministr zemědělství ČR Miroslav Toman.

Polský úkol nese název Harmonie v rozmanitosti, na jehož zhotovení je vymezen čas 120 minut. Poslední úkol pod taktovkou Maďarů nese název Svět Visegradu – barevný podzim.

Soutěž už má své hodnotitele, kteří se soustředí na estetické kvality vzniklých děl. Jsou jimi: Simon Ogrizek, předseda organizace Florint, Filomena Brics z Rumunska a Grasile Kiissa z Estonska. V technické komisi, která hodnotí technické provedení a inovace, zasednou Michala Haut, Milota Murčová a Janka Vargová ze Slovenska.

Za Českou stranu se soutěžního klání zúčastní zkušení floristé Viola Zeithamlová, Milan Dopita a Tomáš Hakl. Držíme jim palce.

(tz)

Ilustrace Pixabay.com