IMAGE PAP 300 dpi IIJak jsme se nedávno všichni přesvědčili, svět virů je složitý a dovedou nás stále překvapit. Existuje jich celá řada a zdaleka nejde jen o koronavirus, který se v poslední době skloňuje nejčastěji. Určitě jste už někdy slyšeli o papilomavirech. Ale věděli jste, jak se přenáší a co v lidském těle způsobují?

S běžnými papilomaviry (HPV) se setká každý z nás, velmi často už v dětství. HPV se totiž snadno přenášejí z infikovaného člověka osobním kontaktem, nejčastěji dotykem. Tyto běžné kmeny HPV buďto nezpůsobují žádné projevy, nebo infekce vede k tvorbě kožních bradavic, které představují pouze estetický problém. Existují však také kmeny HPV, které mohou v infikované buňce spustit patologické procesy, což může končit až vznikem nádoru. Tyto nebezpečné kmeny HPV s onkogenním potenciálem se přenáší pohlavním stykem.
„Infekce HPV je příčinou rakoviny děložního čípku, která ročně postihuje ve světě cca 500 000 žen a vede ke smrti zhruba 300 000 z nich. Rychle roste i výskyt nádorů penisu, rekta a některých typů nádorů lokalizovaných v oblasti krku a úst, rovněž v souvislosti s pohlavně přenášenými onkogenními kmeny HPV,“ vysvětluje prof. dr. Jan Krejsek, CSc. z Ústavu klinické imunologie a alergologie Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Výsledek setkání člověka s viry HPV je vysoce individuální. Je určen jedinečnými biologickými vlastnostmi kmene HPV, kterému je člověk vystaven, a ještě složitější je situace na straně člověka, protože každý člověk je svou biologickou podstatou zcela unikátní. Naše imunita se utváří už od narození pod vlivem nespočetných podnětů vnějšího světa. Velký podíl má na ní strava. V kojeneckém věku jde nejlépe o mateřské mléko, které obsahuje unikátní prebiotické cukry, jenž zajistí osídlení střeva mikrobiotou. Po celý život je nezbytné zajistit soulad mezi příjmem a výdejem energie. Nesoulad vede k nadváze a obezitě s komplexními nežádoucími dopady na zdraví, včetně imunity. Imunitní reakci také negativně ovlivňuje chronický duševní stres a fyzická nečinnost.

Imunitu formuje i mikrobiální svět okolo nás a uvnitř našeho těla. „Náš život a zdraví by nebyly možné bez osídlení sliznic a kůže složitými mikrobiálními společenstvími. Ty si musíme aktivně udržovat v dobré kondici. Máme k dispozici obrovské množství vědeckých informací, že patogenní mikrobi tvoří pouze minimální část obrovského mikrobiálního světa, kterému jsou lidé vystaveni. V současnosti již máme účinné nástroje, jak patogenní mikroorganismy identifikovat a jimi způsobené nemoci, včetně například počátečních změn na děložním čípku způsobených papilomavirem, léčit,“ uklidňuje prof. dr. Jan Krejsek z Ústavu klinické imunologie a alergologie.

Velký podíl na kontrole infekcí v lidské populaci je dán aktivní imunizací, čili očkováním. Očkování zamezilo šíření mnoha smrtících infekčních chorob, především virových. Platí to i pro infekci viry HPV. Již řadu roků je součástí očkovacích schémat vakcinace proti nejnebezpečnějším kmenům HPV, které mají onkogenní potenciál. V budoucnu lze díky očkování očekávat, že negativní změny na děložním čípku způsobené HPV viry budou v imunizované populaci výjimečné. V současné době tomu tak bohužel zatím není. K šíření nejnebezpečnějších kmenů HPV dochází poměrně často, mimo jiné i změnou životního stylu. Naše země naštěstí patří z pohledu kvality a dostupnosti zdravotnictví ke špičkovým - každá dospělá žena má možnost být pravidelně vyšetřena gynekologem, který mimo jiné posoudí i děložní čípek. Kromě vizuálního vyšetření je prováděn stěr, kterým jsou zachyceny epitelové buňky děložního čípku. Ty jsou následně analyzovány mikroskopicky. Pokud gynekolog zjistí patologické změny a jsou potvrzeny i mikroskopickým vyšetřením, je molekulárně biologickými metodami prokázána infekce HPV, včetně určení kmenů s onkogenním potenciálem.

Výše popisovaná situace by však měla být výjimečná. Prof. dr. Jan Krejsek dodává: „Každá žena by měla předcházet infekci HPV odpovědným chováním. Významnou obrannou bariéru představuje normální poševní mikrobiota, kterou je možné vhodnými přípravky posilovat. Od ní se odvíjí bariérové funkce vaginální sliznice a především sliznice děložního čípku. Imunitní buňky, které jsou součástí slizniční imunity, lze rovněž stimulovat. Jsou k dispozici i produkty, které „očišťují“ slizniční povrchy od virů HPV. Tyto žádoucí efekty lze dosáhnout pomocí vybraných prostředků, které vám doporučí gynekolog.“ Účinné produkty v sobě kombinují složky k hojení poškozené sliznice, složky stimulující přirozenou obranyschopnost sliznic a složky podporující znovuobnovení fyziologické poševní mikrobioty. Jsou to například beta glukany pro stimulaci složek vrozené imunity sliznice a alfa glukany pro stimulaci růstu fyziologické poševní mikrobioty spolu s léčivými látkami rostlinného původu. Hojení sliznice napomáhá kyselina hyaluronová. Účinné složky jsou navíc vloženy do nanoobalů, které svým složením napodobují složení buněčných membrán člověka. To zajistí jejich lepší vstřebání do hlubších vrstev sliznice a tím zvýšený léčebný účinek na buňky děložního čípku.

(tz)