robot.orlovaUž vás v restauraci obsluhoval robot? Že ne? Je to totiž zatím evropský unikát, na který jste v uplynulých dnech mohli narazit v orlovské restauraci Silvie. Nestává se každý den, aby vám pivo přivezl robot s kočičí hlavou.

Technologie uhánějí kupředu mílovými kroky a automatizace se prolíná napříč obory. V gastru by ale málokdo čekal takové překvapení, jaké zažili návštěvníci orlovské restaurace Silvie. Tady si totiž do svého týmu přibrali nového, trochu netradičního brigádníka. Společně s pražskou stejkárnou Maso a Kouř se tak staly prvními restauracemi v Evropě, kde vás robot tohoto typu obslouží.

Robot vyráží plnit svůj úkol, jakmile je připravena objednávka a je potřeba dopravit ji ke stolu. „Přijede k hostům, přehraje jim nahranou zprávu a hosté si pak jídlo odeberou. Ke stolu se s robotem může vydat i číšník, ale hosté, dle prvních zkušeností, jsou rádi, když si jídlo mohou od robota sami vzít,” uvedl Miroslav Hampel z ostravské společnosti KVADOS, která prostřednictvím své dceřiné společnosti BETTAROE Robotics do republiky tyto roboty dopravila.

Vyhýbá se překážkám

Jak to funguje? Stačí, aby obsluha restaurace nastavila číslo stolu, kam má být objednávka dopravena. „Robot má na všech stranách čidla, takže je velmi bezpečný. I když se umí pořádně rozjet, tak do ničeho nenarazí. Pokud se před něj někdo postaví, tak ho navíc upozorní,” dodal Hampel.

U nás se zatím jedná o úplnou novinku, pokud byste však zavítali do Číny, zjistíte, že tento způsob obsluhy je tam už zcela běžný.
„V Asii jsou nasazeni v tisících kusů. Tento model je velmi kvalitně provedený a taky je oblíbený v restauracích určených pro rodiče s dětmi. Když se ho děti dotknou, tak k nim promluví, a navíc je navržen v kočičím provedení. Jeho horní část má totiž provedení hlavy kočky,” uvedl Miroslav Hampel.

Zatím u nás můžete narazit pouze na dva kusy těchto robotů, na cestě už jsou ale další a vzhledem k poptávce jich bude dále přibývat. „V letadle je dalších deset kusů. Poptávce po nich napomohla i koronavirová doba, která paralyzovala restaurace. Obsluha mnohde zjistila, že se dá živit i jinak, než běháním okolo hostů, a tak se už do restaurace nevrátila. Roboti jsou schopni část jejich práce zastat,” řekl Hampel.

V plánu je také další rozšíření pracovní náplně robota. Podle zkušeností by číšníci ocenili pomoc při sklízení špinavého nádobí. V každé restauraci potřebují v nejvytíženějších hodinách k ruce brigádníka, který se postará o odklizení nádobí ze stolů. Stačí, aby měl číšník na ruce chytré hodinky, které se pomocí speciální aplikace propojí s QR kódy na stolech, a bude si tak moct okamžitě přivolat robota na pomoc.

Pracuje bez přestávky

Zájem o robotické pomocníky projevili i v kavárnách, kam se ideálně hodí menší model. Ten má místo čtyř polic jen dvě, které jsou užší. „Už máme jednu objednávku pro větší síť kaváren na Slovensko,” prozradil Hampel, který se rozpovídal ještě o jedné novince: „Chystáme se také objednat model do hotelu, který zastane funkci room servisu. Má na sobě skříňku, do které schová sendvič nebo nějaké pití, a robot umí objednávku doručit hostům až k pokoji. Dokonce si i sám přivolá výtah, přijede do daného patra, zavolá hostovi a s objednávkou ho počká za dveřmi.”

Roboti se stávají běžnou součástí dnešního života, už dávno nepatří jen do žánru sci-fi. Jsou také cenově dostupní. Jeden takový robotický pomocník, jakého mají v Orlové, vyjde na zhruba 350 tisíc korun bez daně.
„My ale roboty taky pronajímáme, zhruba od 15 tisíc korun měsíčně. Dělá sedm dní v týdnu, nechce dovolenou a zvládá pracovat i na dvě směny,” usmál se na závěr Miroslav Hampel.

V restauraci Silvie mají na nového kolegu nadšené reakce. Vedle úspory času a pracovní síly je to pro hosty nová atrakce, která táhne. Hosté si od robota rádi přebírají objednávky, a co teprve nedávná návštěva skupiny dětí, které se přišly naobědvat, pro ty bylo rozloučení s robotem hodně těžké. 

https://www.kvados.cz/ 
https://www.bettaroe.cz