nadejeJe úplně jedno, jestli jste majitelkou rodinné firmy, nebo manažerkou nadnárodní korporace. Vyjdete-li si do lesa nebo do parku, na zahradu nebo k jezeru a přinesete si dáreček v podobě klíštěte, není to žádná legrace. Každý rok se v České republice zvyšuje počet případů nákazy lymskou boreliózou. Proti této nemoci, kterou přenášejí nejen klíšťata, ale i další hmyz, zatím neexistuje účinná vakcína. Infekce je nejen nebezpečná, ale také vede ke vzniku dalších závažných onemocnění, jako jsou únavový syndrom nebo roztroušená skleróza. Její léčbu je nutné zahájit co nejdříve, protože jinak může přejít do chronické podoby.

S problémem boreliózy jsem se setkala hned na počátku svého působení v oblasti bylinek. Postižen byl mladý člověk, který v té době byl již tři čtvrtě roku na neschopence, přetrvávala u něj velká únava, problémy pohybového aparátu, a bohužel i postižení nervového systému. Léčba spočívala v podávání antibiotik, jeho rodina kupovala různé drahé prostředky a stav byl bohužel stejný. Tehdy jsem si řekla, že bude potřeba najít nějaký bylinný prostředek a hledala jsem v herbářích. Zaujalo mě možné použití tinktury z pupenů topolu.

Po zhotovení této tinktury jsem dala dvě lahvičky nemocnému a čekala, co se bude dít. Po dvou měsících pravidelného užívání nastoupil do práce, ale stále byl unavený a měl i nervové problémy. Napadlo mne hledat regenerační prostředky, které by pomohly organizmu mírnit a likvidovat následky nemoci. Měla jsem velké štěstí, že mne oslovila kapitola o gemmoterapii, regeneraci a léčbě pomocí zárodečných tkání rostlin. Zhotovila jsem první a dodnes základní kúru na doléčení boreliózy. Tato sestava je nejžádanějším seskupením bylinných prostředků z našeho sortimentu.

T42 topolGemmoterapeutika nám dále mohou pomáhat odstraňovat další následky boreliózy – zánětlivé stavy pomocí olše, třezalky, problémy na nervové soustavě bělotrnem, lípou, šišákem a další potíže jinými gemmoterapeutiky.

Působení a význam tinktury z pupenů topolu se váže k možnému opakujícímu se projevu boreliózy, protože bohužel často přetrvává v cystách v různých orgánech.
Dnes, když se setkám s případem, že je člověk dlouhodobě unavený, má potíže s pohybovým aparátem, tak předpokládám, že tyto problémy může způsobovat borelie a do kúry zařadím topol. Pokud se stav po využívání kúry zlepší, tak vím, že potíže borelie způsobovala. Dnes již vidím, že borelie v organizmu napadá též pokožku, štítnou žlázu, oči, ale nejhorší je postižení nervového systému, kdy většinou útočí na nervový systém pohybového aparátu, ale může se podílet na vzniku depresí, obrny lícního nervu, poruch paměti a vzniku neuropatií.

Topol
Gemmoterapeutikum z topolu je důležité při doléčování boreliózy, EB virózy nebo mononukleózy. Pomáhá též při likvidaci svalových křečí, při stavech zvýšené krvácivosti. Též při horečnatých onemocněních, při problémech s močovými cestami, revmatizmu a zvětšené prostatě.

Jasan ztepilý
Gemmoterapeutikum z pupenů jasanu očišťuje organizmus od nerostných solí usazených na pohybovém aparátu. Pomáhá při řešení dny, je vhodný při chřipkách a jiných virózách.

Jalovec obecný
Gemmoterapeutikum z mlaďoučkých konečků jalovce je účinným prostředkem při zlepšení jaterních funkcí, a tím i odstranění únavy. Zlepšuje také problémy močových cest a ledvin. Pomáhá při revmatické artritidě.

Olše lepkavá
Mimořádné působení při lymské borelióze má gemmoterapeutikum z olše. Působí protizánětlivě, zmírňuje revmatoidní artritidu, vhodná je při zánětu kosti a preventivně působí při vzniku infarktu a ischemické chorobě srdeční.

Javor babyka
Gemmoterapeutikum z javoru zlepšuje vedení vzruchu nervem, posiluje nervový systém, příznivě působí při bolestech nervového původu, bolestech hlavy a závratích. Podporuje funkci nervů, psychickou rovnováhu a je účinný při problémech karpálního tunelu.

Jinan dvoulaločný
Je to superprostředek při řešení cévních problémů. Můžeme jej využívat především k prevenci náhlých příhod mozkových, náhle vniklé hluchoty, tinnitu, ischémii dolních končetin. Ovlivňuje parkinsonický třes, závratě, paměť, psychogenní bolesti hlavy.

Toto jsou hlavní prostředky pomoci při řešení lymské boreliózy. Máme však celou řadu dalších v boji proti boreliím, například štětku, andrographis, na únavu maralí kořen, ostropestřec, na nervové problémy též bělotrn, třezalku, bakopu a jiné. Abychom jí předešli, můžeme využít bylinné prostředky ke zvýšení imunity, vitamíny skupiny B a také repelenty, například naši novinku z levandule pojmenovanou Komárek.

Mgr. Jarmila Podhorná,
majitelka firmy NADĚJE