2021 06 08 16 09 28 NastaveníJednou z hlavních zbraní proti šíření covidu-19, kterou komunikuje i WHO, je používání dezinfekčních prostředků na bázi alkoholu a časté mytí rukou. Za poslední rok si lidé zvykli na používání dezinfekce u všech vstupů do veřejných prostor. Až 86 procent Čechů si dezinfikuje ruce minimálně 3x denně, pětina z nich dokonce více než 10x za den. Vyplývá to ze studie Nielsen Omnibus, která byla realizována na reprezentativním vzorku 513 respondentů v lednu 2021. Opakovaná a častá dezinfekce sice přispívá k prevenci proti šíření viru, přináší však také nežádoucí dermatologické problémy či nemoci rukou.

Problém jsou dostupné dezinfekce

MUDr. Lucie Jarešová, zkušený dermatolog: "V dnešní době se setkáváme s nutností používání dezinfekce několikrát denně. Alkoholová dezinfekce ničí viry i bakterie, ale také může oslabovat přirozenou kožní bariéru rozpouštěním lipidových částic. To může vést k vysušování kůže a ke vzniku ekzémů. Produkt od firmy Bioderma kompenzuje snížení obsahu lipidů v kůži díky speciálním biomimetickým lipidům. Během dezinfekce kůže dochází k odstranění mikroorganismů a zároveň je kůže chráněna před vysušením."

Společnost NAOS prostřednictvím své značky BIODERMA řešila právě obavy z narušení kožní bariéry, ke které často dochází v důsledku používání dezinfekce na bázi alkoholu. Výzkum NAOS obavy potvrdil a tato zjištění podporují i jiné průzkumy. Například ve Francii 97 % zdravotníků uvádí vznik onemocnění kůže a 76 % zdravotníků potvrdilo, že se u nich objevila dermatitida. V průzkumech se často objevují i problémy jako svědění či praskání kůže.

Fakta v číslech ze studie Nielsen Omnibus, která byla realizována v Čechách na reprezentativním vzorku 513 respondentů v lednu 2021.

Jak často si Češi v současnosti, tedy v období od začátku pandemie covid-19, v průměru během dne myjí/dezinfikují ruce:

- Více než 3x denně – 86 procent

- Více než 10x denně - 17,3 procenta

- 31 procent mužů a žen si myje ruce více než 6x denně

Až 52 procent Čechů uvádí, že pociťuje zhoršení kvality pokožky rukou v souvislosti s nadměrným používáním mýdla či dezinfekce nyní během epidemie. Mezi nejčastější problémy Češi uvádějí:

- Suchost rukou: 38,9 procenta

- Svědění: 8,9 procenta

- Praskliny: 9,0 % procent

- Loupání pokožky: 4,5 procenta

- Dermatitida kůže: 2,4 procenta

NAOS chtěl najít bezpečnější a šetrnější alternativu k dezinfekci pokožky, čímž je Biphase Lipo alcoolique od top hráče dermokosmetiky na českém trhu, značky BIODERMA. Mgr. Jana Kundratová, Ph.D., Medical & Scientific manažer NAOS: "Jde o vůbec první ochranu pokožky rukou s dvojitým účinkem - eliminace virů, bakterií, kvasinek a zároveň relipidační účinek v jednom kroku. Jednoduchá myšlenka se stala skutečnou inovací na globální úrovni. Patent byl zaregistrován pro celosvětové použití." NAOS dokonce 100 % zisku z prodeje produktu Biphase Lipo alcoolique věnuje nadacím, sdružením a nevládním organizacím, které se podílejí na boji s epidemiemi.

Biphase Lipo alcoolique je kombinace dvou složek: alkoholové složky (90 procent), která dokonale eliminuje nežádoucí viry, či jiné mikroby, a lipidické složky (10 procent), která doplňuje epidermální lipidy přirozeně se vyskytující v hydrolipidickém filmu. To znamená, že funguje jako spolehlivá dezinfekce a zároveň jako vhodná výživa a ošetření pokožky rukou. Biphase Lipo alcoolique od Biodermy během 30 sekund ničí více než 99,9 procenta virů, bakterií a kvasinek. Ihned po nanesení se projeví výživné účinky v podobě filmu na pokožce, který významně snižuje ztráty transepidermální vody (TEWL) již po 14 dnech používání, což má za následný efekt zlepšení funkce bariéry před dehydratací pokožky rukou.

Více informací na www.bioderma-cz.com