Svetlovod Lightway Crystal 1Češi se pustili do rekonstrukcí bytů, domů, chalup i do zvelebování zahrad. Do nějaké formy rekonstrukce nebo úpravy bydlení se v posledním roce podle průzkumu Buřinky odhodlalo téměř 50 % Čechů. Nejraději financují rekonstrukce z úspor, ale nebojí se ani hypoték, které jsou stále velmi výhodné. Část rekonstrukcí financují pomocí dotací, zájem o ně v posledních letech roste. Využívají je k pořízení ekologických řešení, díky nimž ušetří, a navíc zlevní provoz své nemovitosti. Lidé hojně pořizují fotovoltaiku, zateplují, instalují systémy na hospodaření s vodou, ale třeba i pořizují světlovody.

Financují nejraději z úspor, ale úvěry jsou stále výhodné

Češi dnes rekonstrukce nejraději financují ze svých úspor, ale nebojí se ani hypoték. Podle průzkumu Buřinky chtějí lidé rekonstrukce nejčastěji financovat z úspor. Půjčku od banky nebo stavební spořitelny pak využije více než třetina Čechů. „Hypotéky rostly posledních několik let až na loňské rekordy, a to navzdory pandemii. Podobně pak půjčky na rekonstrukce. Zájem stále neustupuje zejména proto, že podmínky, i přes aktuální korekci, jsou pořád výhodné a pořízení nebo zhodnocení nemovitosti rekonstrukcí je v současnosti dobrou investicí,“ říká Kamil Dunaj z developerské společnosti Getberg.

Rekonstrukce s využitím dotací

Lidé si ulevují od výše investice například prostřednictvím využívání ekologických dotací. Pořizují více zejména alternativní zdroje energie. Díky nim dlouhodobě ušetří na pravidelných výdajích za energie. Při pořízení navíc mohou také využít státní podpory z dotačního programu Nová zelená úsporám a ušetřit i při realizaci. Nemusí se obávat ani administrativy s tím spojené. S celým procesem pořízení a instalace fotovoltaiky pro rodinný dům rád pomůže třeba i dodavatel energie.

Mezi další ekologické investice, k jejichž financování lidé využívají dotací, patří například zateplování budov. Třeba zateplit fasádu plánovala do léta 2021 čtvrtina respondentů průzkumu Buřinky. Další oblastí dotovaných investic je hospodaření s dešťovou či odpadní vodou, nebo investice do pořízení světlovodu, důmyslného vedení přirozeného slunečního světla pomocí systému vysoce reflexních zrcadel do prostor, kam kvůli bariérám nedopadá.

„Pořízení světlovodu dnes již běžně lidé řeší v rámci dotací Nová zelená úsporám. Díky příspěvku státu si tedy pořídí přirozené denní světlo i do míst, kam slunce běžně nesvítí,“ říká Jakub Brandalík ze společnosti Lightway, výrobce českých křišťálových světlovodů a dodává „Těchto rekonstrukcí je nyní přibližně dvakrát více než před pandemií, protože lidé velmi často upravují bydlení, aby mohli dobře pracovat z domova.“

Učí se předávat práci profesionálům

Lidé se při větších rekonstrukcích nejčastěji obávají náročnosti zařizování a hlídání celého procesu. Zatímco dříve se snažili vše zvládnout sami, stále více lidí se dnes rozhoduje předávat kontrolu a organizaci specializovaným stavebním firmám. „Při rekonstrukci či stavbě na klíč odpadají starosti se zařizováním, hlídáním a koordinací prací jednotlivých stavebních profesí, které člověk přenechá stavební firmě. Tu můžete kontrolovat i díky transparentnímu účtu, kde přesně vidíte, kolik vás jednotlivé práce i materiál stojí. Systém transparentní dodávky stavby je v ČR úplnou novinkou. Tato služba umožňuje mít celou zakázku pod kontrolou i finančně, přestože zodpovědnost zůstává na straně stavební firmy,“ říká Jiří Bonk ze stavební společnosti Wirtuuu.

Pojištění, již ne na posledním místě

V období současné nejistoty získává pojištění ještě větší důležitost než kdy jindy. Na pojištění schopnosti splácet úvěr se tedy spoléhá rostoucí množství lidí. „Nikdy nelze předvídat, co se v průběhu let splácení úvěru stane, a proto je vhodné se pojistit právě proti takovým případům, které vedou k neschopnosti úvěr či hypotéku splácet. Jedná se o chytré řešení, kterým lze za rozumnou cenu dobře ochránit individuální i rodinnou finanční stabilitu ve chvíli, kdy se splácí větší finanční závazky jako je právě hypotéka,“ říká Martin Steiner, obchodní ředitel BNP Paribas Cardif.

(tz)