M1A2418 3Za pár dní na dveře zaklepe den, kterým oslavujeme všechny maminky, jedny z nejúžasnějších osob, které nám život dal. Zkusme jim vyjádřit poděkování dárkem, který je od srdce, vyrobený ručně s láskou a chutí. Pralinky s rakytníkovou náplní mohou být tím pravým.

Ingredience:

  • 250 g hořké čokolády s vysokým obsahem kakaové složky (alespoň 70 procent)
  • 100 ml smetany ke šlehání s 33 % tuku (můžete ale sáhnout i po variantě tučnější)
  • rakytníkový džem z LUKA

Postup:
Tajemství je v temperování čokolády
Čokoládu nalámejte na drobné kousky a rozdělte na dvě dávky: 90 a 160 gramů. Větší dávku rozehřejte v nádobě umístěné do vodní lázně. Jakmile se čokoláda rozpustí, nádobou lehce zakružte, abyste eliminovali výskyt bublinek. Poté čokoládu zchlaďte na 26 °C a znovu rozehřejte. Postup opakujte 3x. Poté čokoládu finálně zchlaďte, aby byla tekutá, ale houstla.
Čokoládou vylijte formu na pralinky. Do každého tvaru postačí 1,5-2 čajové lžičky čokolády. Formou zatřeste, aby se uvolnily případné bublinky a pralinky pak měly hladký jednolitý povrch. Poté je ideální s formou kroužit tak, aby se čokoláda pokryla nejen dno, ale i stěny jednotlivých tvarů. Nebojte se postup pakovat několikrát. Vykružte, nechte pět minut odpočívat a vykružte znovu. Pokud by se na stěnách čokoláda neuchytila, vezměte silikonový štětec, namočte ho do čokolády a místo se pokuste doplnit. Poté nechte čokoládu alespoň dvě hodiny ve formě tuhnout.

Jednoduchá čokoládová ganache

Mezitím si připravte čokoládovou ganache (čteme jako [ganáž], z francouzského výrazu označujícího náplň]. Do rendlíku nalijte smetanu a zahřívejte, dokud ode dna nezačnou stoupat bublinky. Pak ji sundejte z plotny a nechte asi pět až osm minut odstát. Přidejte nalámanou či nasekanou čokoládu (80 g). Nechte ji přirozeně se rozpustit. Poté od středu promíchejte opravdu čistou a dobře osušenou metlou, jinak hrozí, že by se vám ganache srazila. A kruhový pohyb postupně rozšiřujte k okraji. Můžete postupně přidávat na rychlosti, lépe tím pralinkovou náplň našleháte. Pamatujte, že znovu byste ji zahřívat neměli, jinak se srazí. Ideální je, pokud je o něco méně hustší než čokoládová pomazánka.
Čokoláda ve formě na pralinky ztuhla. Ganache zchladla. Nastal čas plnění. Nejprve do každé pralinky přidejte ½ až celou kávovou lžičku rakytníkového džemu LUKA. Poté přidejte stejné množství ganache. Nechte náplň, aby si sedla. Poté opět přihřejte čokoládu, aby se rozpustila. Zchlaďte ji na 26 °C. Následně zalijte vrchovatě pralinkové tvary, aby čokoláda vytvořila souvislé dno. Nechte nejméně další dvě hodiny ztuhnout při pokojové teplotě. Poté opatrně vyklápějte.

Aranžujte podle citu

Pralinky naaranžujte do hedvábným papírem vystlané krabičky nebo do dózy na bonbóny. Můžete ale také využít dárkovou kazetu a s aranžováním si vyhrát – použijte přírodniny, květiny, konfety.

Proč rakytníkový džem?

V kombinaci s hořkou čokoládou do pralinek přinese navinulou pikantní chuť, obohatí je výrazným ovocným aroma. Promění obyčejnou čokoládu v nevšední zážitek. Dodá také sladkost, takže cukr do receptu vůbec nemusíte přidávat. Rakytníkový džem bez umělých barviv, aromat a zbytečných konzervantů zakoupíte od české farmy LUKA, a.s. na e-shopu www.zdravyrakytnik.cz

O společnosti LUKA, a.s.

Farma Luka a.s. se nachází v samotném srdci Vysočiny. Vzhledem ke střídání nadmořských výšek je zdejší příroda velmi různorodá a podmínky pro zemědělskou výrobu komplikované. Svažitý terén nepřeje rozšiřování zemědělské orné půdy, ale naopak vede k zatravňování. Je však také ideální k pěstování rakytníku, který znamenitě prospívá i na nehostinných místech s náročnými klimatickými podmínkami. Zdejší rakytníkové sady byly založeny v roce 1993. Plody využívá farma k dalšímu zpracování a výrobě. V současné době se jedná o pětici produktů: 100% rakytníková šťáva, Rakytníkový džem, Rakytníkový sirup, Rakytníkový sypaný čaj a Pečený ovocný čaj s rakytníkem. Dále se farma vzhledem ke své poloze a dostupnosti zatravněných ploch specializuje na chov mléčného skotu holštýnsko fríského plemene. Další část rostlinné výroby je poté zaměřena na produkci objemných krmiv pro dojnice a ostatní hospodářská zvířata.