1 ondraOriginální portréty českých hrdinek počínaje sv. Anežkou a konče Barborou Špotákovou či Petrou Kvitovou upozorní v pasáži pražského divadla Broadway od 4. května do 31. srpna 2021 na stále aktuální téma rovnosti mužů a žen. Organizátory výstavy jsou Česká centra a Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni.

Padesát ilustrovaných portrétů panovnic, političek, umělkyň, badatelek či sportovkyň ztvárnila současná nejmladší vlna českých ilustrátorů, studentů a studentek Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni (nebo také Sutnarka) pod vedením Renáty Fučíkové. Ta projekt uskutečněný spolu s Českými centry kurátorsky zaštítila a podílela se také na výběru osobností. Autorkami doprovodných textů jsou spisovatelka Kateřina Tučková a historička Lenka Křížová.
 
Hana Pištorová, koordinátorka projektu: „Po úspěšné prezentaci v mezinárodním prostředí se portréty nyní dostávají také k českému divákovi. Díky Českým centrům a zastupitelským úřadům je mohli vidět diváci v téměř 30 zemích světa, od USA a Brazílie, přes evropské státy, až po Izrael, Japonsko a Jižní Koreu.“

Renáta Fučíková, výtvarnice a pedagožka Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara: „Všichni netrpělivě očekáváme uvolnění restrikcí kvůli koronavirové krizi. To bude příležitost k oživení veřejného prostoru o ženské téma.“

Výstavě předcházela stejnojmenná knižní publikace, která vyšla na podzim 2020 v nakladatelství Universum, Euromedia jako připomenutí 100. výročí uzákonění ženského volebního práva v českých zemích (1920). Vedle prezentace v zahraničí byla výstava uvedena například v plzeňské Galerii Jaroslava Sutnara. Díky dlouhodobé spolupráci Českých center a Radio Prague International (RPI) se České hrdinky představily také na webových stránkách a sociálních sítích RPI, a to v české, anglické, německé, francouzské, španělské a ruské mutaci.

ČESKÁ CENTRA 
Česká centra (ČC), příspěvková organizace Ministerstva zahraničních věcí ČR, jsou stěžejním nástrojem veřejné diplomacie zahraniční politiky České republiky a rozvíjejí kulturní vztahy mezi zeměmi. Jakožto kulturní institut jsou členem sítě zahraničních evropských kulturních institutů – EUNIC. Prezentují naši zemi v široké škále kulturních a společenských oblastí: od umění přes kreativní průmysly až po propagaci úspěchů české vědy a inovací. Věnují se výuce češtiny v zahraničí. Zapojují se do mezinárodních projektů a slouží jako platforma pro rozvoj mezinárodního kulturního dialogu. V současnosti působí v zahraničí celkem 26 poboček na 3 kontinentech – kromě Českých center spravují také Český dům v Moskvě, Jeruzalémě a Bratislavě.
www.czechcentres.cz