Stezka korunami stromu Krkonose pozadi Cerna HoraStezka korunami stromů Krkonoše si v roce 2020 i přes nepřízeň v hlavní sezóně udržela své návštěvníky. Z důvodů bezpečnostních opatření byla Stezka otevřena návštěvníkům celkově 273 dní místo obvyklých 364[ Jediný den v roce, kdy mívá Stezka korunami stromů Krkonoše zavřeno je 24.12.]. I přesto ji navštívilo 173 256 osob.

Krkonošská Stezka korunami stromů se od svého otevření 2.7.2017 stala zavedeným a oblíbeným místem trávení volného času v Krkonoších. Její výstavba stála 180 milionů korun a už od prvního dne otevření láká turisty z České republiky i sousedních států. Rekordní denní návštěvnost proběhla v létě 2018, kdy během jediného dne navštívilo Stezku 4 851 osob. V létě 2020 úspěšně proběhla oslava třetích narozenin a 30. září 2020 i přes nelehký vývoj loňského roku vlivem pandemické situace prošel branou Stezky miliontý návštěvník. Celkově tak mohli milovníci krkonošské přírody a dechberoucích výhledů navštívit Stezku po 273 dní z roku 2020.

Kromě oblíbenosti u návštěvníků je Stezka také zavedeným, stabilním a hlavně celoročním zaměstnavatelem v prostředí turisticky oblíbených Janských Lázní. Přes komplikace spojené s aktuální situací si Stezka udržela v roce 2020 stejný počet zaměstnanců, který měla za standardního provozu. „V našem zavedeném dvacetičlenném týmu je rovnoměrné zastoupení žen i mužů a zaměstnance se nám daří i přes nepřízeň situace udržet“, komentovala aktuální situaci ředitelka Stezky v korunách stromů Krkonoše Marie Jarkovská.

Novinky v roce 2021 – nabídka pro firemní klientelu i restaurační menu

Stabilní tým se po budování obecného povědomí o Stezce od jejího vzniku nově více zaměří na podporu firemní klientely. „Krkonošská Stezka se za dobu své existence stala oblíbenou atrakcí pro rodiny s dětmi, které se k nám rády vrací ve všech ročních obdobích. Rádi bychom se nově dostali více i do povědomí firemní klientely, pro kterou máme speciálně vytvořenou nabídku služeb“, dodává ředitelka Stezky v korunách stromů Krkonoše Marie Jarkovská.

V roce 2021 se chystá Stezka pro firemní klientelu připravovat eventy na míru dle konkrétních požadavků. V nabídce jsou teambuildingy pro firmy, školení s ekologickou edukací či firemní benefit pro zaměstnance ve formě dárkového poukazu s možností navštívit Stezku ve svém volném čase.

Tým krkonošské Stezky i přes dočasné uzavření připravuje pro letošní návštěvníky novinky i na poli gastronomie. Po znovuotevření se tak návštěvníci mohou těšit na novou nabídku specialit místní restaurace. Nová nabídka bude stejně jako stálé menu připravena z čerstvých surovin, které jsou z více než 80 % od lokálních dodavatelů v regionu.

O Stezce

Stezka korunami stromů Krkonoše se nachází na okraji Janských Lázní v Krkonoších. Jedná se o zážitkovou a naučnou Stezku v celkové délce 1 511 metrů, která je zakončena výstupem na 45 metrů vysokou vyhlídkovou věž. Návštěvníci se na trase Stezky vydají od kořenů, přes visutý chodník a unikátní podzemní jeskyni až ke korunám stromů na vrcholu vyhlídkové věže. Na rozdíl od běžného výletu do lesa jim Stezka korunami stromů Krkonoše ukáže les z jiné perspektivy a jedinečná podzemní expozice nabídne možnost prostudovat mikrosvět půdy. Z vrcholu Stezky je možné si vychutnat výhledy do korun stromů smíšeného krkonošského lesa i do krajiny kolem. Cesta dolů pak může být výrazně urychlena jízdkou v tobogánu, jehož tubus o průměru jeden metr je dlouhý 80 metrů. Původně byl tobogán určen dětem, ale hojně jej využívají všichni návštěvníci, včetně seniorů. Zatím nejstaršímu jezdci na tobogánu bylo úctyhodných 85 let. Za pěkného počasí lze dosáhnout v tobogánu rychlosti až 30 km/h, za špatného počasí tobogánem sjet možné není. Rychlost, které by bylo možné dosáhnout (s podpoou napršené vody), by mohla totiž dosáhnout až 80 km/h.
Stezka je vhodná pro všechny ty, kdo se zajímají o českou přírodu, vyhledávají aktivní odpočinek, dobrodružství a rádi se dozví nové a zajímavé informace. Jelikož je Stezka v celé své délce bezbariérová, mohou ji navštívit i návštěvníci s hendikepem či rodiny s dětmi v kočárku.

Stezka korunami stromů Krkonoše

Za první rok své existence se s více jak 330 tisíci návštěvníky zařadila mezi nejnavštěvovanější atrakce severních a východních Čech. Její oblíbenost se projevila i v podobě absolutního vítězství v soutěži DestinaCZe 2018 o nejoblíbenější atrakci v České republice pořádanou agenturou CzechTourism. Stezka je unikátní svou podzemní jeskyní s edukační expozicí o půdě a během procházky návštěvníci vystoupají z podzemí až do výšky téměř 43 metrů, navíc je bezbariérová po celé své délce. V roce 2018 získala Stezka korunami stromů Krkonoše cenu Stavba roku Královéhradeckého kraje. Více informací naleznete na facebookovém profilu nebo webových stránkách.

(tz)