Jan Tuna předává 25 tuny potravinNašli jste doma papírové stravenky Sodexo Gastro Pass s platností do 31. prosince 2020? Nevyhazujte je, protože ještě mohou pomoci lidem, kteří to nyní nejvíce potřebují. 

Může se to stát každému – v peněžence nebo v zásuvce pracovního stolu najdete stravenky, jejichž platnost už vypršela. Staly se z nich nepotřebné „papírky“, které končí v koši. Letos je ale podobný osud potkat nemusí. „Propadlé stravenky nám lidé mohou do konce února zaslat. Celou částku, kterou takto vybereme, darujeme České federaci potravinových bank,“ říká Tereza Knířová ze společnosti Sodexo Benefity, největšího poskytovatele benefitů v České republice.

„Předpokládáme, že letos výrazně přibude lidí, kteří budou pomoc potřebovat. Viděli jsme to už loni, kdy epidemie koronaviru potravinové banky na podzim zcela vyprázdnila,“ připomíná Tereza Knířová a dodává, že ze strany společnosti Sodexo Benefity rozhodně nejde o jednorázovou akci: „Spolupracujeme dlouhodobě. Při loňské listopadové potravinové sbírce jsme darovali společně s našimi zaměstnanci 2500 kilogramů potravin.“

Jak pomoci

Potravinovým bankám můžete přispět papírovými stravenkami Sodexo Gastro Pass v jakékoli hodnotě, kterým skončila platnost 31. prosince 2020. Stačí je do konce února 2021 doručit společnosti Sodexo Benefity. „Stravenky lze odevzdat osobně v našich Zákaznických centrech v Praze, Brně, Plzni a Ostravě. Adresy a provozní dobu najdete na našem webu www.sodexo.cz,“ uvádí Knířová. Druhou možností je poslat stravenky poštou na adresu pražského zákaznického centra.
Česká federace potravinových bank zastřešuje všech 15 fungujících tuzemských potravinových bank a provozuje centrální sklad v Modleticích u Prahy, odkud rozděluje potravinovou pomoc do více než 800 organizací ze všech regionů republiky, například do azylových domů, nízkoprahových klubů, Naděje, Armády spásy. Pomáhá tak matkám samoživitelkám, osamělým seniorům nebo rodinám, které se ocitají ve finanční krizi.

(tz)