ceskeghicko 004 big websize copyTuky jsou pro naši výživu důležité. Měli bychom si však pohlídat, jakým dáváme přednost. Módní vlna umělých margarínů je už naštěstí za námi, a tak se rádi vracíme k tradičním tukům. Na ghí – přepuštěné máslo – spoléhaly už naše (pra)babičky.

Jak se shodují odborníci na zdravou výživu, přirozená strava je pro člověka mnohem vhodnější než ta uměle vyrobená a průmyslově zpracovaná. To samé platí i v případě tuků. Ostatně, většina z nás si radši namaže na chleba trochu másla, než rafinovaný rostlinný tuk nebo margarín… Tuky každopádně potřebujeme jako nenahraditelný zdroj energie, navíc jsou důležité pro vstřebávání některých vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E a K). Jen jde o to vybrat si ty správné. A jaký tuk je nejvhodnější pro teplou kuchyni?

Vyhrává vysoký kouřový bod

„Pro tepelnou úpravu potravin, ať už se jedná o smažení, pečení nebo vaření, je nejlepší takový tuk, který má vysoký kouřový bod. To je, laicky řečeno, teplota, při níž se tuk začne přepalovat a vzniká kouř. Pokud nechcete používat rafinované oleje, vyzkoušejte ghí – přepuštěné máslo, které se může pochlubit skutečně vysokým kouřovým bodem 250 °C. V porovnání s ním má například běžné máslo kouřový bod jen 170 °C,“ upozorňuje Andrea Dostálová ze společnosti České ghíčko.

ceskeghicko andrea dostalova 003 websizeAndrea DostálováPřepuštěním je máslo navíc zbaveno kaseinu (mléčné bílkoviny) a laktózy (mléčného cukru), takže jej mohou konzumovat i lidé s alergií na některou z těchto složek mléka. Odstraněním vody a mléčné bílkoviny se také výrazně prodlouží trvanlivost. „Ghí můžete skladovat až rok, a to při běžné pokojové teplotě. To byl mimo jiné další důvod, proč ho tak rády používaly naše (pra)babičky. V době, kdy ještě ledničky nebyly samozřejmou součástí domácností, měly jistotu, že jim tuk dlouho vydrží,“ dodává Andrea Dostálová, které před pěti lety výjimečné vlastnosti ghí (což je sanskrtský výraz pro přepuštěné máslo) doslova učarovaly a rozhodla se začít ho vyrábět „ve velkém“.

Dnes firma České ghíčko ve Vysokém Mýtě zpracuje týdně jeden a půl tuny čistého máselného tuku, který míří k odběratelům po celé republice i do zahraničí. Na výběr je čisté Ghí, BIO Ghí, ochucená ghí (např. Ghí se skořicí a vanilkou) a také Ghítela – alternativa oblíbené pomazánky složená z oříšků, medu, kakaa a ghí, která je k dostání ve 4 příchutích.

BOX - První České ghíčko

Ghí se stalo pro všechny, kdo chtějí vařit chutně a zdravě, stejně nepostradatelnou ingrediencí jako třeba olivový olej. Má totiž mnoho skvělých vlastností – především báječně chutná a voní, nepřepaluje se, obsahuje vitamíny A, D, E, K, navíc je bez mléčné bílkoviny. Také se nemusí chladit a vydrží alespoň 12 měsíců. Ajurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Darujete-li někomu ghí, znamená to, že myslíte na jeho zdraví a pohodu. Více na www.ceskeghicko.cz 

Zdroj a foto: www.ceskeghicko.cz 

(tz)