pes trávník 1Horké léto dá každému trávníku pořádně zabrat, na podzim si proto zaslouží vaši pozornost, aby byl na další sezónu opět v kondici. Proto, než přijdou první mrazíky, trávník prořezejte, čímž zachováte hustý a zdravý porost. Jak správně vertikutovat, poradí Petr Tichý, specialista sítě prodejen HECHT – specialista na zahradu.

 Kdy vertikutovat

„Vertikutací, neboli prořezem trávníku, docílíte rozrušení povrchu, zajistíte zvýšení přísunu vzduchu, vody, světla, podpoříte kořenový systém a omezíte tvorbu mechů a travní plsti,“ říká Petr Tichý, specialista sítě prodejen HECHT – specialista na zahradu.

Vertikutovat je vhodné ideálně 2x ročně, na podzim a na jaře. Samozřejmě vždy záleží na konkrétních podmínkách a počasí, teplota by neměla nikdy klesnout pod 8 stupňů. Špatně provedená vertikutace se projeví na delší době nutné k regeneraci trávníku. Půda nesmí být promáčená, aby nedocházelo k vytrhávání drnů a zalepování nožů půdou. Také by ale neměla být vyschlá a tvrdá, protože do takové půdy se nože nezaříznou. Nejlepší období nastává cca 2 dny po dešti.

Než začnete se samotným prořezáním, trávník připravte

Pár dnů před vertikutací můžete na stinných místech použít prostředek na hubení mechu, aby vertikutátor odstranil již odumřelý mech. Ostrými, vertikálně rotujícími noži na hřídeli vertikutátoru prořežte trávník do hloubky nejvýše 2–3 mm. Před samotnou vertikutací pak z trávníku odstraňte nečistoty (listí, větve, klacíky). Pokud je trávník zanedbaný a zhutnělý, lze vertikutovat v podélném i příčném řezu. Organické zbytky je potřeba během vertikutace z trávníku posbírat do sběrného koše vertikutátoru nebo je později pečlivě shrabat hráběmi.

Vyberte správného pomocníka

Dnes jsou v nabídce vertikutátory s několika druhy pohonů. Hodně rozšířené jsou elektrické vertikutátory, jejichž používání je velice snadné a jsou téměř bezúdržbové. Pokud je však potřeba vertikutovat plochy bez dostupnosti elektrické energie či plochy členité a větší, hodí se k této práci vertikutátory poháněné spalovacím motorem. Pokud disponujete menší plochou a nechce se vám dávat pozor na elektrický přívodní kabel, může být vhodným pomocníkem akumulátorový vertikutátor.

Trávníku po vertikutaci věnujte péči

„Po vertikutaci si všimnete prázných míst v trávníku, která je cca po 2 týdnech potřeba doplnit trávníkovým substrátem, dosít a lehce přihrnout hráběmi. A protože i trávník potřebuje výživu, je vhodné ho přihnojit. Samozřejmě je nutné ošetřený trávník dobře zalít, aby půda s novou travní výsadbou nevysychala,“ uzavírá specialista Petr Tichý, expert sítě prodejen HECHT – specialista na zahradu.

(tz)

Ilustrace Pixabay.com