1 Dana Černá Dana Sedláková Stanislava Jachnická Tereza Vítů Denisa Pfauserová foto Alena Hrbková repro zdarma 002Podnikatelky a manažerky, zveme vás za kulturou. Jde o českou premiéru komedie „5 za 1“ italského dramatika Enrica Luttmana, kterou připravuje divadlo Mana v pražských Vršovicích. Zábavná hra o ženské síle a přátelství, v níž nechybí osvobozující humor, brilantní dialogy i detektivní zápletka, má v nastudování zkušeného režiséra Ondřeje Zajíce premiéru 15. září. Pětici žen různých generací, které společně řeší trable s muži i samy se sebou, ztvární Dana Černá, Stanislava Jachnická, Denisa Pfauserová, Tereza Vítů a Dana Sedláková.

Zleva D. Černá, D. Sedláková, S. Jachnická,Tereza Vítů a D. Pfauserová

Zářijová premiéra čeká ve vršovické Maně i „Podzimní sonátu“ světoznámého dramatika Ingmara Bergmana. Hra o rodinných vztazích se měla objevit na zdejším jevišti už na jaře.  Kvůli pandemii koronaviru ji ale divadlo posunulo na 21. září. Hlavní postavu matky, která dala přednost umělecké kariéře před vlastními dcerami, v ní hraje Dana Batulková. V dalších rolích se představí Lucie Štěpánková, Denisa Pfauserová a Milan Kačmarčík. Režii má opět Ondřej Zajíc. 

Komedie s téměř detektivní zápletkou

"Nejradši bych ho zabila!"  Přesně to cítí vůči svým současným či bývalým partnerům pět žen, které se sejdou v garsonce jejich nové sousedky, podnikavé Anny, aby se tu podělily o své starosti. A zjišťují, že nejčastějším důvodem, proč se jejich láska změnila v nenávist, jsou lži, nevěra, bití, anebo „jen“ roky trvající lhostejnost jejich mužských protějšků. Jejich pestré trable s matkami, manželi, s rozvody, ale i s násilím, dluhy a klamy jsou tragédiemi, kterým se ale v dobré dámské společnosti lze i zasmát: a možná se jim dokonce razantně postavit. V chytře napsaném příběhu se tak dočkáme téměř detektivního rozuzlení… „Je od slov k činům opravdu tak daleko? Jsou vinni pouze muži? A nejsme v životě tím, čím se rozhodneme být?,“ naznačuje Věra Mašková, dramaturgyně hry a současně i umělecká šéfová vršovického divadla Mana.

Jediné odpoledne, které změní život pěti ženám, tak nejen pobaví, ale poukazuje i na problémy, které se každé osamělé bytosti mohou jevit jako osudové. Ale i to, že pár dobrých kamarádek může naše životní drama přesměrovat v nový začátek. „Představení, ve kterém se řeší vztah mezi mužem a ženou je vždy zajímavé, přitažlivé a aktuální. Tady se sejde pět žen a řeší své špatné zkušenosti s muži. Některé situace svou až absurdní pravdivostí vyznívají komicky,“ popisuje herečka Stanislava Jachnická. Ta hraje zahořklou, cynickou ženu, která je nespokojená se svým nudným, stereotypním manželstvím, takže problémy ostatních spíš shazuje – i jí ale tohle setkání změní pohled na život.

Komedie s dobrou ženskou energií

„Myslím si, že každou ženu ve vztahu někdy napadlo, že by svého partnera nejradši zabila. Většina z nás se o tuto myšlenku, kterou doplníme patřičně okořeněnou historkou, ráda podělí v kruhu svých kamarádek. Ale přiznejme si, každá věc má rub a líc a ani jedna strana není zcela bez viny,“ říká s nadsázkou herečka Denisa Pfauserová. V příběhu hraje Jenny, tak trochu potrhlou obdivovatelku amerických filmů, která se snaží být co nejvíce „cool“. „Ta hra v sobě nese dobrou zprávu. Ano, může se nám v životě stát spousta zlých věcí. Můžeme udělat řadu chyb, ale pokud máme přátele, pak ani sebetěžší situace není bezvýchodná,“ uvádí Věra Mašková a doplňuje: „Komedie 5 za 1 byla sice napsána v 90. letech, ale pořád ji lze považovat za velmi současnou. V tomto představení se diváci setkají s lidmi, které dobře znají z vlastních životů. Dost možná mají stejné starosti a možná v mnoha komediálních situacích poznají sebe nebo někoho ze svého okolí. A právě onen komediální nadhled nad těžkými situacemi, optimismus, síla přátelství, které se prokazuje činem, nikoli jen slovem, naplňuje člověka vírou, že každá situace má řešení. A že každý den má svou kapku naděje. Jeden kolega tvrdil, že když se na jevišti sejde větší množství hereček, vzniká pozoruhodná energie. Věřím, že tomu tak bude i v tomto případě, protože protagonistkami jsou samé úžasné ženy.“

www.vrsovickedivadlo.cz