Decinska kotva Papezova 1XLIX. ročník nejstarší a nejvýznamnější floristické soutěže v České republice, Děčínská kotva 2019 probíhal letos s ohledem na pandemii onemocnění COVID-19 mimořádně na sociální síti, konkrétně na facebookové stránce Děčínská kotva – Mistrovství floristů ČR. Soutěž byla zahájena 13.4., kdy došlo ke zveřejnění propozic. Závěr celé soutěže byl 13.6. 2020, kdy byly online vyhlášeny vítězné práce. Děčínská kotva chce touto formou poděkovat našemu integrovanému záchrannému systému, vojákům, prodavačkám, pečovatelům, dobrovolníkům a všem, kteří zůstali statečně v první linii, abychom my mohli ve zdraví vázat kytice. Prioritou 49. ročníku je malé velké gesto a jelikož soutěž proběhla pouze omezenou formou, mistrovský titul za 49. ročník Děčínské kotvy nebyl udělován.

U zrodu Děčínské kotvy stáli pedagogové Střední školy zahradnické a zemědělské Antonína Emanuela Komerse, Děčín – Libverda Ing. Antonín Kubíček a jeho manželka Ing. Dagmar Kubíčková, kteří se aktivně věnovali organizaci soutěže po 30 let.

Děčínská kotva započala svoji dlouhou tradici v květnu 1971 a od roku 1996 se soutěž Děčínská kotva oficiálně stala mistrovstvím České republiky ve floristice.

Hlavním organizátorem je Střední škola zahradnická a zemědělská škola A. E. Komerse Děčín – Libverda, příspěvková organizace. Vyhlašovatelem soutěže je Svaz květinářů a floristů ČR, díky kterému je mistrovství základní platformou k výběru reprezentantů na mezinárodní floristickou soutěž profesionálů - Europa Cup a evropský floristický šampionát juniorů - Eurofleurs. Letošní ročník vzhledem k omezené podobě konání ale nebude ročníkem nominačním pro evropské soutěže. Ze stejného důvodu letos nebyl udělen ani mistrovský titul.

Odborným mediálním partnerem soutěže je vydavatelství ProfiPress a jeho časopisy Floristika a Profi Florista.

Hlavní téma, v jehož duchu se nesla celá soutěž, bylo „Děčínská kotva kvete pro první linii!”. Soutěžící prostřednictvím svých soutěžních prací vyjádřili dík a obdiv všem hrdinům stojícím v první linii při letošní pandemii onemocnění COVID-19.
Soutěž proběhla v juniorské a seniorské kategorii a letos poprvé i v kategorii hobby.

V rámci letošního ročníku soutěže byla pro všechny soutěžní kategorie vyhlášena pouze jedna soutěžní disciplína a to „Kytice pro hrdinu“. Soutěžící měl vytvořit vázanou kytici za dodržení všech základních pravidel. Tu následně nafotit dle požadavků propozic a elektronicky zaslat do soutěže organizátorům spolu s popisem soutěžní práce, především pak popisem toho, komu by z řad první linie kytici rád věnoval.

Hodnocení soutěžních prací probíhalo na sociální síti Facebook, kde jsou soutěžní fotky kytic zveřejněny. Hodnotila široká veřejnost formou „lajků“. Hodnotit mohl každý. Počítal se každý „lajk“, jako bod, vyjma negativních reakcí („To mne mrzí“, „To mne štve“). Body se počítaly jen z „lajků“ udělených na facebookové stránce Děčínská kotva – Mistrovství floristů ČR.

V rámci soutěže proběhlo i hodnocení odbornou porotou, v jejichž řadách jsme letos přivítali špičky svého oboru z České i Slovenské republiky - Marii Bittnerovou a Ing. Jiřího Martínka Ph.D. z České republiky, Michala Hauta a Roberta Bartolena ze Slovenska, Ondřeje Vystrčila coby českého floristu působícího ve Švýcarsku a Palo Ondera, slovenského floristu působícího v Londýně. Dále byla udělena i cena SKF ČR jedné soutěžní práci, kterou vybrali členové floristické sekce SKR ČR – Klárá Franc Vavříková, Zdeněk Kupilík a Michaela Moudrá.

Cena odborné poroty
Odborná porota, ve složení Marie Bittnerová, Jiří Martínek, Michal Haut, Robert Bartolen, Ondřej Vystrčil, Palo Onder, vybrala v rámci každé kategorie následující vítěze:
Kategorie JUNIOR/ - Vlastimil Kucharovič, 165 J, SŠZaZe A. E. Komerse,Děčín - Libverda
Kategorie HOBBY/ - Lucie Papežová, 172 H, Můj Dekor, Samšín 3, Pacov
Kategorie SENIOR/ - Hana Kindelmannová Šebestová, 152 S, Aranžování květin-FLORIST, Čejkovy

Cena Svazu květinářů a floristů České republiky
Floristická sekce SKF ČR, ve složení Klára Franc Vavříková, Zdeněk Kupilík a Michaela Moudrá, vybrala v rámci všech kategorií následující nejlepší soutěžní kytici:
Lucie Papežová, 172 H, Můj Dekor, Samšín 3, Pacov

Široká veřejnost vybrala v rámci každé kategorie následující vítěze:
Kategorie JUNIOR/
1. místo/ 877 likes/ Lucie Šubová, 120 J, Mendelova univerzita v Brně, obor floristika na ZF
2. místo/ 685 likes/ Martina Dyntarová, 173 J, Střední škola zahradnická a technická v Litomyšli
3. místo/ 659 likes/ Viktória Tomanová, 112 J, Stredná odborná škola záhradnícka v Piešťanoch
Kategorie HOBBY/
1. místo/ 776 likes/ Lucie Papežová, 172 H, Můj Dekor, Samšín 3, Pacov
2. místo/ 645 likes/ Irena Kaňovská, 148 H, Myslibořice
3. místo/ 388 likes/ Lenka Borovská, 113 H, Zbýšov u Slavkova
Kategorie SENIOR/
1. místo/ 832 likes/ Hana Kindelmannová Šebestová, 152 S, Aranžování květin-FLORIST, Čejkovy
2. místo/ 750 likes/ Veronika Klímová, 168 S, Všudekytky
3. místo/ 727 likes/ Marie Hubíková, 170 S, Květinový ateliér Agáta

Všem vítězům gratulujeme!
Cílem této akce bylo především malé gesto v těžké době a věříme, že se nám to společně opravdu povedlo. Děkujeme všem soutěžícím za krásné kytice, které udělaly radost tam, kde to je nyní nejvíce potřeba a těšíme se, že se se všemi potkáme při příštím ročníku Děčínské kotvy již ve zdraví a osobně, v Děčíně!

(tz)