Albert daroval potravinové balíčky také do sedmi pražských nemocnic1S pandemií dopadly náročné časy na mnohé rodiny, dětské domovy či zdravotníky. Každý z nich řešil jiné problémy, ale dary v podobě jídla nebo finanční podpory jim usnadnily každodenní fungování. V průběhu krize rozdaly obchody Albert 130 000 porcí jídla potravinovým bankám, nemocnicím nebo do karanténních měst. Prostřednictvím Nadačního fondu Albert zase putovaly dva miliony korun do 73 dětských domovů a výchovných ústavů a do dalších 95 neziskových organizací.

Kvůli krizi se mnoho lidí a organizací dostalo do situace, se kterou nikdy nepočítali. Zcela nepřipraveni se tak museli vypořádat s novou realitou. Potravinové banky hlásily nedostatek trvanlivých potravin, nemocniční personál se neúnavně staral o pacienty, dětské domovy a neziskové organizace se snažily zajistit dostatek ochranných pomůcek, které před krizí nepotřebovaly a nyní byly nezbytně nutné.

„Ihned po začátku krize jsme přišli s mimořádnou pomocí. Potravinovým bankám jsme kromě každodenních darů neprodaných potravin zaváželi každý týden deset tisíc porcí jídla, abychom pomohli překlenout krizovou situaci. Pravidelně každý týden jsme také zaváželi čerstvé potraviny, ovoce, tyčinky a snacky do sedmi pražských nemocnic pro doktory, sanitáře či pomocný zdravotnický personál. Naše pomoc směřovala v nejtěžším čase vyhlášení karantény do izolovaných obcí Uničova a Litovle. Jsme rádi, že jsme mohli v době krize pomoci – celkově jsme rozdali 130 000 porcí jídla,“ popisuje Jiří Mareček, ředitel komunikace obchodů Albert.

Kromě materiální pomoci rozdělil Albert prostřednictvím svého nadačního fondu také dva miliony korun dětským domovům, výchovným ústavům a dalším neziskovým a příspěvkovým organizacím. „Již dlouhou řadu let podporuje Nadační fond desítky dětských domovů a organizací, které se starají o děti ze sociálně ohroženého prostředí. Viděli jsme, jak usilovně se snaží s nastalou situací vypořádat. Abychom jim ji ulehčili, rozhodli jsme se vypsat první a následně i druhé grantové řízení, ve kterých jsme rozdělili dva miliony korun,“ vysvětluje Petra Režná, programová manažerka Nadačního fondu Albert. Druhé kolo výzvy se zaměřovalo kromě pomoci dětem a rodinám také na organizace pečující seniory, handicapované či lidi bez domova, na které dopadla aktuální krize.

Pomoc i v běžných časech
Pomoc potřebným směřuje z obchodů Albert také v běžných časech. Kromě mimořádných darů v průběhu pandemie pokračovalo i pravidelné darování nespotřebovaného čerstvého a trvanlivého zboží potravinovým bankám. Tento rok již prodejny Albert darovaly 185 tun potravin.
Albert pomáhá prostřednictvím svého Nadačního fondu Albert pravidelně i dětem ze sociálně ohroženého prostředí. Ten od svého založení před jedenácti lety podpořil nebo proškolil se svým programem Zdravá 5 desítky tisíc dětí a zorganizoval množství projektů. Mezi jeho dlouhodobé aktivity patří Bertík pomáhá, Obchůdky s Albertem nebo Do Alberta na praxi.

O Albertu
Obchody Albert působí na českém trhu více než 28 let. První obchod, supermarket v Česku pod názvem Mana 6. června 1991 v Jihlavě.
Síť prodejen Albert má více než 300 obchodů po celé České republice, hypermarkety a supermarkety Albert najdou zákazníci v každém kraji.
Albert patří mezi největší soukromé zaměstnavatele v Česku, o zákazníky se denně stará téměř 17 000 zaměstnanců.
Nadační fond Albert založil řetězec Albert 1. září 2009 za účelem podpory zdravého životního stylu dětí i jejich rodičů a podpory vzdělávání, integrace a rozvoje dětí ze sociálně znevýhodněných skupin.
Zdravé stravování podporuje Nadační fond Albert prostřednictvím vzdělávacího programu Zdravá 5, který přibližuje dětem principy zdravé výživy a zdravého životního stylu. Sociálně znevýhodněné děti fond podporuje prostřednictvím hlasování zákazníků v rámci programu Bertík pomáhá a projekty Obchůdky s Albertem a Do Alberta na praxi.
Za dlouhodobou podporu dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí získal Albert v roce 2018 ocenění Bílá vrána.
Albert získal stříbrný certifikát v kategorii TOP Odpovědná velká firma roku 2017, ve stejném roce udělilo Fórum dárců Nadačnímu fondu Albert cenu za zaměstnaneckou sbírku a v roce 2016 byl fond zařazen mezi TOP 25 firemních fondů a nadací podle objemu rozdělených příspěvků.
V roce 2019 vláda v čele s premiérem ocenila Albert cenou Odpovědného zahraničního investora za mimořádný přínos v podpoře rozvoje regionů.
Již od roku 2012 darují desítky hypermarketů Albert neprodané potraviny Federaci potravinových bank. Jenom za loňský rok takto daroval 422 tun.  Neprodané čerstvé potraviny, které nesplňují nároky na konzumaci, putují zase do zoologických zahrad a farem ke zkrmení. Ve vybraných obchodech se používá také speciální kompostér, který dokáže během 24 hodin přeměnit organický odpad na hnojivo.
Kromě pravidelného darování potravin se Albert zapojuje i do Sbírky potravin. V letošní podzimní části putovalo z obchodů Albert 56 tun potravin potřebným. Tyto dary Albert pomáhá navyšovat také mimořádnými příspěvky, jako například darováním dodávky s chladící vestavbou, poskytnutím 100 tisíc korun na podporu logistiky darování čerstvých potravin a jejich rozvozu nebo pěti paletami potravin dle výběru potravinových bank.

¨(tz)