pra guePodle údajů Českého statistického úřadu stráví zahraniční turisté v Praze průměrně 2,4 noci. Návštěvníci, využívající krátkodobé pronájmy, ale v Praze zůstávají v průměru dokonce 3,65 noci. Vyplývá to ze statistik, které společnost easyBNB získala na základě vzorku 39 000 návštěvníků. Tento trend je přínosem nejen pro město, které tím získá více na rekreačních poplatcích, ale také pro místní podnikatele, kteří profitují z útraty turistů při delším pobytu. Podle údajů agentury CzechTourism utratí zahraniční turista v Praze průměrně 3800 korun denně, každá noc navíc tedy přináší městu nezanedbatelné finanční prostředky.

„Delší pobyt s sebou nese logicky i vyšší útratu. Navíc při delším pobytu mají hosté příležitost navštívit a utrácet i v méně obvyklých místech. Podporují tak podnikání a potažmo i vznik pracovních míst i mimo typicky turistické obchody a podniky,“ komentuje statistiku Kevin Gestin, spoluzakladatel a CEO easyBNB, která se zabývá profesionální správou krátkodobých pronájmů.

„Průměrný počet nocí na návštěvníka je 3,65. Pouze 2 % našich hostů zůstávají jen na jednu noc, téměř polovina v Praze stráví 3-4 noci (48,88 %). Jedním z důvodů, proč naši hosté zůstávají déle je nižší cena – za cenu hotelu získají jednu i dvě noci navíc, také častěji, než dřív přijíždějí i z profesionálních důvodů. Nejdelší pobyt trval dokonce 108 nocí,“ dodává Kevin Gestin.

Delší pobyty podle statistik easyBNB preferují Američané a Izraelci, naopak dříve odjíždějí Číňané a Korejci. Nejčastějšími návštěvníky bytů, které má easyBNB ve své správě, jsou Němci, následují občané USA, Francie a Velké Británie.

Nedávné šetření České asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí (ČAPUS), jehož je easyBNB členem, také potvrzuje přínos delšího pobytu turistů v Praze. Příznivý dopad je patrný, nahlédneme-li na strukturu globálních výdajů na cestování – pouze 26 % bylo utraceno za ubytování, zatímco více než polovinu zákazníci utratili za občerstvení, nákupy, dopravu, služby a rekreační aktivity. Tento efekt je logicky o to umocněn, že pobyt hostů využívajících krátkodobé pronájmy je v průměru výrazně delší než u hostů tradičních ubytovacích zařízení.

O easyBNB

Společnost easyBNB byla založena v roce 2016 s cílem zjednodušit práci vlastníkům bytů nabízejícím ubytování ve svých bytech na digitálních platformách. V současné době firma spravuje přes 200 nemovitostí klientům v Praze, Francii, Španělsku, Řecku a Izraeli. Za dobu jejího působení již uvítala více než 50 000 hostů z 80-ti zemí. Jako jediná firma na trhu nabízí byty svých klientů na více jak 30-ti platformách (Booking.com, Tripadvisor, Agoda, HomeAway, a další), narozdíl od většiny podobných společností v Praze, které se soustředí pouze na Airbnb, či Booking.com.

Společnost easyBNB nabízí celou škálu služeb týkajících se krátkodobých pronájmů a navíc mimořádný nástroj pro optimalizaci cen, díky němuž dochází k významnému zvýšení obratu klientů. Majitelům nemovitostí také poskytuje kompletní právní servis zajišťující veškeré administrativní náležitosti spojené s poskytováním krátkodobého ubytování (hlášení hostů cizinecké policii, hrazení městských poplatků, příprava dokumentů pro platbu daně z příjmu, či zajištění vhodného pojištění k ochraně nemovitosti).

Více na www.easybnb.co 

Ilustrace Pixabay.com