Foto Ardez PharmaTěhotenství je jedno z nejcitlivějších období života ženy, ve kterém je životospráva zcela zásadní nejen pro budoucí maminku, ale především pro miminko. Tělo se mění a vyžaduje zvláštní péči, která obnáší dostatek mikroživin. Jsou ale i látky, kterým je lepší se vyhnout. Co ano a co ne v těhotenství?

Laktobacily proti ekzémům

Jednou z látek, u kterých byl prokázán pozitivní účinek na vývoj dítěte, jsou laktobacily. Konkrétně Lactobacillus rhamnosus HN001, o kterém se vyjádřila MUDr. Radka Gregorová, gynekoložka z Lékařského Domu na Praze 7:
„Studiemi bylo prokázáno, že užívání L. rhamnosus HN001 v období těhotenství a kojení snižuje riziko rozvoje atopického ekzému až o 44 %. Proto je doporučeno užívání probiotik zejména těhotným a kojícím ženám, které mají vysoké riziko rozvoje atopického ekzému u dítěte a také dětem s vysokým rizikem rozvoje tohoto onemocnění.“

DHA a EPA kyseliny pro zdravé srdce i mozek

Pozornost by měla být kladena i na dostatečný příjem DHA a EPA, tedy omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které přispívají k rozvoji mozkové kůry, normální funkci srdce a udržení krevního tlaku. Během těhotenství a v prvních měsících je mateřské mléko jediným zdrojem DHA pro miminko, proto musí být strava maminky pestrá, aby obsahovala dostatečné množství pro oba.

Zázvor s rozvahou

Čerstvý zázvor se obecně nedoporučuje, protože může způsobit silné krvácení při překročení vhodného množství. Jako takový může mít ale skvělé účinky při těhotenských nevolnostech a tvorbě mléka. Nejvhodnější je proto hlídat si denní dávku např. ve formě sušeného zázvoru či tabletky.

Čemu se raději vyhnout?

Konzumace kofeinu a chininu v době těhotenství není striktně zakázaná, přesto je nutné hlídat si, jaké množství nápojů obsahujících tyto látky maminka vypije. Kromě problémů se spánkem se může dostavit i nesoustředěnost a celková nervozita. Kofein zrychluje tepovou frekvenci jak matky, tak dítěte, proto by měla být jeho spotřeba přiměřená.
Přestože je mnoho vitamínů a minerálů, které jsou pro správný vývoj miminka nezbytné, existuje i jeden, se kterým musíme být obezřetné. Je to vitamín A, který může při příliš vysokých dávkách způsobit vrozené vady srdce či končetin. Ideální je tak tento vitamín dodávat ve formě provitamínu beta-karotenu a tělo si jej vezme tolik, kolik potřebuje.

Na bylinky pozor!

Bylinek, které jsou v době těhotenství nevhodné, je poměrně mnoho, zde však zmíníme Aloe vera, jež může způsobit překrvení pánevních orgánů a vyvolat tak spontánní potrat. Připomeneme i šalvěj, která obsahuje thujon s jedovatým účinkem poškozujícím plod či způsobujícím potrat.

Endokrinní disruptory

To jsou látky, které mají negativní účinek na hormonální systém organismu a řadíme mezi ně např. ftaláty. Ty mají toxické účinky na reprodukční ústrojí a až trojnásobně zvyšují riziko vzniku astmatu. Jsou používány v kosmetice ke zvýraznění vůně či v hračkách ke změkčení PVC.

(tz)