yout chamV prostorách knihkupectví Luxor OC Nový Smíchov uskutečnil slavnostní dvojkřest publikací „Mise Lombok“ a „Hejno bílých vran aneb Začni správně“. Autorkou první zmiňované je Jana Merunková, která loni v červnu přednášela finanční gramotnost na indonéském ostrově Lombok a o této své napínavé misi sepsala poutavou knihu „Mise Lombok“. Publikace „Hejno bílých vran aneb Začni správně“ je dílem autorek G. Křivánkové, J. Fajfrové a R. Majvaldové. Formou rozhovorů mapuje život deseti mladých lidí, kterým se po odchodu z dětského domova podařilo úspěšně uplatnit v běžném životě. Kromě knížek byla na čtvrtečním dvojkřtu veřejnosti poprvé představena nová patronka yourchance o. p. s., husitská farářka Martina Viktorie Kopecká.
Dvojkřtu se zúčastnila řada příznivců yourchance o. p. s., a svou přítomností potěšila také zástupkyně Velvyslanectví Indonéské republiky v Praze, paní Shinta Puspita. Přítomným krátce přiblížila svou rodnou zemi a vyjádřila upřímnou radost z uskutečnění vzdělávací mise Lombok a popřála yourchance mnoho zdaru při pokračovaní finančního vzdělávání indonéské populace. Křtu se účastnila také pedagožka Zuzana Chlumská, která s Janou Merunkovou první cestu na Lombok absolvovala.

Společnost yourchance má více než desetiletou zkušenosti s rozvojem finanční gramotnosti na českých školách a v dětských domovech. „Před časem se nám naskytla příležitost podpořit vzdělávání na indonéském ostrově Lombok. S radostí jsme tuto výzvu přijaly, a s kolegyní jsme na Lombok vycestovaly zmapovat, jaká je tamní úroveň vzdělanosti a v jakých podmínkách vůbec výuka probíhá,“ uvedla Jana Merunková. „Uspořádaly jsme kurzy finanční gramotnosti, a moc nás potěšilo, že přestože se přednášky konaly v době tamních prázdnin, děti na ně chodily se zájmem a předem se na ně těšily. Mají obrovskou motivaci studovat. Uvědomují si totiž, že to je cesta k lepšímu životu,“ podotkla autorka knížky. Dále uvedla, že ve vizi yourchance je věta: ‘Přednášíme v zahraničí, jezdíme po celém světě a sdílíme své zkušenosti.‘ Mise Lombok je jedním z důkazů, že yourchance svou vizi naplňuje.

Knížka „Hejno bílých vran“ je již čtvrtou ve stejnojmenné edici, a je dílem kolektivu autorek. Formou rozhovorů mapuje život deseti mladých lidí, kterým se po odchodu z dětského domova podařilo úspěšně uplatnit v běžném životě. „Českým mediálním světem probleskují zvěsti o špatných koncích lidí, kteří prošli náhradní péčí, hrozivé statistiky čas od času děsí veřejnost a upozorňují na destruktivní charakter institucionální výchovy. Samozřejmě mít funkční a milující rodinu nic nenahradí. Ale co když tu jsou důvody, proč toto není možné? Dětský domov je významnou kotvou v životě několika tisíc dětí, stejně jako byl pro aktéry příběhů v knížce Hejno bílých vran,“ řekla Jana Fajfrová, koordinátorka projektu Začni správně.
Spoluautorka knihy a spoluzakladatelka společnosti yourchance Gabriela Křivánková vyjádřila svou upřímnou radost:“ Při přípravě této knížky jsem se setkala s mladými a úspěšnými lidmi, které jsem znala jako děti díky jejich dřívější účasti v našem integračnímu projektu Začni správně. Jejich úspěch v samostatném životě mě velmi těší!“

Spokojené čtenáře a šťastný let knížce „Hejno bílých vran“ popřál herec a režisér Jiří Mádl. Došlo i na krátké představení ArteFondu, který pro něho yourchance spravuje. Uvedl, že je rád, že může podporovat mladé zájemce o divadlo, tanec či hudbu. Zároveň vyjádřil přání vidět mladé lidi z dětských domovů mezi absolventy uměleckých škol. „Díky nim by český filmový a divadelní svět získal osobnosti se zajímavou životní zkušeností, kterou by mohli přetavit do jedinečného uměleckého projevu.“
Generálním partnerem projektu Začni správně je společnost CTP. Dalším partnerem projektu je NN a partnerem křtu pak knihkupectví Luxor.

O yourchance o.p.s.

yourchance o.p.s. prosazuje potřebné změny v oblasti výuky finanční gramotnosti, principech podnikání a rozvoji podnikavosti žáků základních a středních škol a v oblasti integrace mladých dospělých opouštějících instituce náhradní rodinné výchovy. Zaměřuje se především na rozvoj schopností učitelů vyučovat finanční gramotnost tak, aby ze škol odcházela mladá generace, která má pevně zakotvené principy zdravého finančního rozhodování a připravuje pro to také metodickou podporu. Důležitou oblastí, na kterou zaměřuje yourchance o.p.s. svou pozornost, je podpora mladých lidí odcházejících z dětských domovů a pěstounské péče.

(tz)