Foto Mala carodejnice Vaclav Lemon a Agata Hanychova copyPoslední lednový víkend patřil v Galerii Harfa již tradičně klání uměleckých sochařů a řezbářů o tu nejlepší sochu z ledu. Festival ledových soch je největší akcí svého druhu pořádanou v České republice. Již tradičně je součástí zimního programu Galerie Harfa. Vždy je tematicky vymezen jedním konkrétním směrem. Letošní, devátý ročník, nesl téma Království čar a kouzel. Atraktivní program pro celou rodinu si nenechalo ujít mnoho návštěvníků, mezi nimi i známé tváře – modelka Agáta Hanychová, herečka Kristýna Janáčková a moderátorka Hanka Reinders Mašlíková

Víkend 25. a 26. ledna 2020 byl v Galerii Harfa plný neskutečných uměleckých výkonů. Do soutěžního klání o nejúžasnější výtvor z ledu se zapojilo deset profesionálních sochařů a řezbářů. V předchozích letech jsme na Harfě mohli obdivovat díla se sportovní tématikou, zvířata z polární zoo, světová velkoměsta, známé státníky nebo postavy českého i světového komiksu. Letošní rok byl zasvěcen hrdinům ze světa nadpřirozena ia magie. Mezi exponáty se tak objevila třeba nesmrtelná Saxana, Malá čarodějnice, pan Tau či Ježibaba z Perníkové chaloupky. Do dálných mystických říší nás zavedl kouzelný čaroděj Gandalf, Frodo Pytlík z Kraje nebo Merlin. Návštěvníci se mohli setkat s lapačem Šmoulů Gargamelem, populárním Harry Poterem, či Babou Jagou z pohádky Mrazík, která je zobrazena i se svou chaloupkou na kuřích nožkách.

Návštěvníci si mohli jednotlivé sochy nejen prohlédnout, ale také se aktivně zapojit do hlasování o tu nejkrásnější z nich. Každý z umělců měl pro svou sochu k dispozici až 10 ledových kvádrů o celkové hmotnosti 1250 kg. Za pomoci motorových pil, sekáčků a dlát vznikaly přímo před zraky diváků opravdové skvosty. Každý z příchozích mohl v průběhu celého víkendu podpořit svým hlasem svého favorita. Titul nejoblíbenější socha si nakonec odnesl výtvor Malé čarodějnice, kterou zhotovil nováček soutěže, Václav Lemon.

„Já jsem samozřejmě velice rád, že jsem vyhrál. Musím přiznat, že mě to překvapilo. Ledovým sochám se věnuji zhruba čtyři roky. Na soutěži jsem poprvé, ale o její existenci vím už dlouho. Letos mě pozval a vyzval kamarád, sochař Marián Maršálek, tak jsem jeho výzvu přijal. Sousoší malé čarodějnice a jejího věrného kamaráda, havrana Abraxase, jsem připravoval dva dny, okolo devíti hodin čisté práce. Těsně před vyhlášením upadlo havranovi jedno křídlo. Já ale neopouštím boj jen tak, a tak jsem se jej pokusil znovu napojit. V tomto počasí to byl trochu problém, zvolil jsem proto pomoc fyziky. Teď už je zase celé dílo zase kompletní a já si moc cením přízně diváků a výhry,“ řekl autor vítězné sochy, Václav Lemon.

V elitní trojici ho doplnila socha Krakonoše, kterého zobrazil v nadživotní velikosti sochař MgA. Matěj Bednařík a oblíbená postavička pana Tau, kterého vytvořil sochař, restaurátor a tvůrce zvukových objektů, MgA. Marián Maršálek.

Sochy budou na střeše Galerie Harfa k vidění až do jejich roztání. Další informace naleznete na webových stránkách: www.galerieharfa.cz 

(tz)