li déSvět práce se mění závratným tempem. Sílí důraz na neformální vzdělávání a žádané jsou především dovednosti, které odlišují lidi od strojů – kreativita a emoční inteligence. Tituly už na moderním pracovním trhu k úspěchu nestačí. Jak se v digitalizovaném 21. století prosadit? Příležitostí pro studenty z Česka a Slovenska je nový projekt Samsung Tvoje šance #FUTURESKILLS. Přihlášku s krátkým videem je možné zaslat on-line do 15. ledna.

Bezmála roční rozvojový program je zaměřen na dovednosti budoucnosti a na své si v něm přijdou především zájemci o marketingové, manažerské a technické obory. „Desetiměsíční program Samsung Tvoje šance #FUTURESKILLS má za cíl připravit mladé lidi na budoucnost. Ukázat jim možnosti a nároky stále silněji digitalizovaného trhu práce a pomoci jim nalézt uplatnění v moderním světě plném technologií. V projektu se naučí dovednosti, které jim otevřou příležitosti k úspěchu dnes i zítra, nehledě na vzdělání, zázemí, sociální skupinu či lokalitu,“ uvedla Zuzana Mravík Zelenická, CSR manažerka společnosti Samsung, která projekt organizuje ve spolupráci s neziskovou organizací Institut kariéry a rozvoje.

Projekt je určen mladým Čechům a Slovákům ve věku 17 až 21 let, kteří studují 3. a 4. ročník střední školy nebo první ročník vysoké školy. Není podstatné, zda je kandidát ze sociálně slabých poměrů, hlavní je motivace vzdělávat se a zajímat se o marketingové, manažerské nebo technické obory. „Z přihlášených vybereme maximálně deset účastníků projektu, kteří absolvují šest workshopů zaměřených na všeobecnou gramotnost – kariérové poradenství, finance, rozpoznání talentu, práce na osobní značce či umění prezentace. Na vícedenních letních kempech se naučí dovednosti pro moderní trh práce, vyzkouší si práci v marketingu, reklamě, poznají projektový management a zdokonalí své digitální dovednosti. Celý projekt je velmi intenzivní, vyžaduje čas i energii, jde do hloubky a o to větší a dlouhodobý smysl pro skutečně zaujaté lidi má,“ popsala realizátorka projektu Lucie Mairychová z Institutu kariéry a rozvoje.

Kromě společného programu získá každý účastník v projektu finanční podporu a prostředky pro rozvoj svých individuálních talentů a dovedností. „Ty mimo jiné uplatní a rozvine v praxi během realizace vlastního skupinového projektu v regionu, a to se vším všudy – vyzkouší si projektové a finanční řízení, marketing projektu, technickou stránku projektu včetně jeho realizace a vyhodnocení,“ přiblížila Lucie Mairychová.

To vše jsou dovednosti budoucnosti, které účastníci využijí v jakékoli profesi. Složité období dospívání provází neustálý tlak na správnost volby a to je pro mnoho teenagerů velmi stresující. I s tím může projekt pomoci. „Způsob práce čím dál víc ovlivňují technologie. Vnímat, kam se náš obor posouvá, je pro mladé lidi velkou příležitostí a konkurenční výhodou. Projekt Samsung Tvoje šance #FUTURESKILLS připravuje své účastníky na změny pracovního trhu tím, že klade důraz na dovednosti potřebné pro orientaci v moderním technologickém světě, jako je aktivní učení, aktivní naslouchání, analytické myšlení, schopnost vyjednávání, práce v týmu nebo komplexní řešení problému. Při rychlém tempu změn jsou to právě tyto dovednosti, které rozhodují o kvalitě uplatnění, ať už se člověk vydá jakýmkoli směrem,“ vysvětlila Zelenická.

(tz)

Ilustrace Pixabay.com