Naše výletyVánoce se blíží mílovými kroky. Většina z nás si bere v této době dovolenou. Aktivit, jak aktivně strávit Vánoce, a přitom si odpočinout, je totiž mnoho. Bude dostatek času na odpočinek u dobré knížky či televize, ale také při sportu či u dalších činností. A my vám přinášíme pár tipů, jak si Vánoce užít i s dětmi.

Ačkoliv jsou Vánoce hodně spojené s různými zvyky a tradicemi, do velké míry je to jen na nás, jak je prožijeme. Není vůbec nutné držet se striktně všech zvyklostí, protože „se to má tak dělat“. Nechutná vám kapr nebo salát? Proč ne, udělejte si k večeři lososa se zeleninou nebo cokoliv, na co máte chuť. Stejné je to i s výzdobou a cukrovím. Právě vánoční výzdoba dokáže vykouzlit krásnou a pohodovou atmosféru. Přijde vám škoda, že se stromeček zdobí obvykle až na Štědrý den? Ozdobte jej klidně už o týden dříve. Rozsvícený stromeček vnese do našeho domova pohodu.

Udělejte si čas na výlet

Naplánujte si rodinný výlet. Je jedno, kam vyrazíte. Můžete vyjet s rodinou na hory, nebo vyrazit do města nasát vánoční atmosféru, nebo vyrazit do přírody, pokud bude počasí přát. A pokud patříte mezi milovníky lyží, neváhejte vyrazit s celou rodinou na hory.

Venku je ošklivo? Nevadí, zabavit se můžete i doma

Nechce se vám do zimy a raději si užíváte domácí pohody a teplíčka? I v tomto případě máte řadu možností, jak aktivně a zábavně strávit svátky.

Hra na „schovku“. Možná vám to přijde trochu „zastaralé“, ale věřte, že tato hra nikdy neomrzí. Navíc díky ní objevíte doma místa, o kterých jste možná ani nevěděli.

Přihořívá, hoří! Další skvělá hra zejména pro rodiče s malými dětmi. Stačí schovat určitý předmět kdekoliv v místnosti a dítě bude hledat. A podle toho, zda se blíží nebo je zcela jinde, budete říkat samá voda, přihořívá, hoří!

Deskové a stolní hry jsou další oblíbená zábava, u které lze strávit celé dny a večery. Dnes existuje tolik různých her, že si možná ani nebudete moci vybrat. Vyzkoušejte rodinnou deskovou hru Jak to tenkrát bylo a pobavte se celá rodina při vyprávění historek z dob dávno i nedávno minulých. Nebo oblíbené pexeso či jeho sofistikovanější varianta pexetrio? Druhé zmiňované se hraje hned se třemi kartičkami, které k sobě patří. Procvičte postřeh i paměť. A hlavně pozor, obvykle platí, že děti v těchto hrách vždycky vyhrávají. A nezapomeňte si u toho osladit život třeba výbornou čokoládou.

Velká kniha povídek o psechRedakční tipy:
Velká kniha povídek o psech

„Velká kniha povídek o psech“ je krásným a originálním dárkem pro všechny milovníky psů. Kniha nabízí kolekci nejzajímavějších psích příběhů od slavných světových i českých autorů. Najdete zde díla Jamese Herriota, Jana Wericha, Roalda Dahla, Virginie Woolfové, Jeroma Klapky Jeroma, Karla Čapka a dalších. Začtěte se do šestadvaceti napínavých, zábavných i dojemných příběhů o psí věrnosti, odvaze, chytrosti a nápaditosti. Řada povídek odráží lásku a osobní zkušenost známých spisovatelů s nejlepším přítelem člověka.

„Velká kniha povídek o psech“ představuje výběr těch nejlepších povídek ze světové literatury se
psími hrdiny v hlavní roli. Knížka má větší dárkový formát, a navíc obsahuje originální tematické ilustrace, které vytvořila Pavlína Veselá.

Kniha je k dostání od října 2019 na www.babickarstvi.cz a u dobrých knihkupců.

Naše výlety

Kniha „Naše výlety“ je originálním dárkem pro všechny, kteří rádi podnikají výlety po České republice. Díky ilustrovaným mapám s obrázky nejzajímavějších výletních míst najdete v knížce inspiraci ke společným výletům. Lákají vás hrady a zámky, přírodní zajímavosti, pohoří a vrcholky, nebo výlety za vodou či kulturou? Do knihy můžete zaznamenávat, kde jste všude byli a co jste společně zažili. Každý váš výlet si navíc můžete vyznačit do mapy v knize a je zde i místo na vlepení vstupenky, pohledu, turistické nálepky nebo nakreslení obrázku.
Díky knížce „Naše výlety“ tak zůstanou vzpomínky na vaše dobrodružství uchovány a vy se k nim budete s celou rodinou rádi vracet.

Knihu lze zakoupit od 23.10.2019 na www.familium.cz a u dobrých knihkupců.

„Velký rodinný kalendář 2020“

„Velký rodinný kalendář 2020“ s podtitulem Slavní čeští cestovatelé vám pomůže organizovat rodinné aktivity a zároveň vám přinese plno zábavy po celý rok 2020. Kalendář má velký formát a můžete do něj přehledně zapisovat činnosti a plány až pro pět členů rodiny. Na každý měsíc je pro vás připraven obrázek s dobrodružstvím některého z našich slavných cestovatelů. K obrázku se vždy váže zábavná hra, jejíž řešení je na konci kalendáře. Najdete zde i stručný medailonek, díky kterému se dozvíte o slavném českém cestovateli to nejzajímavější.
Organizujte a plánujte čas své rodiny a vydejte se spolu po stopách trosečníka na ledové kře Františka Běhounka, lovce ptakopysků Aloise Topiče, milovníka Afriky Emila Holuba, cestovatelů s Tatrou Zikmunda a Hanzelky, první české cestovatelky Barbory Markéty Eliášové a dalších světoběžníků.

Kalendář je k zakoupení na www.familium.cz a u dobrých knihkupců.

(tz)