cl ebaaKaždý Čech průměrně sní přes 39 kilogramů chleba za rok. Jeho cena u nás přitom patří k nejnižším v Evropě - podle Českého statistického úřadu stojí běžný kmínový chléb okolo 26 Kč za kilogram. Renesanci zažívají řemeslné chleby vyrobené ze stoprocentního žitného kvasového základu.

Nabídka rozmanitých druhů pečiva se na českém trhu v posledních letech rozšiřuje – zásluhu na tom mají především řemeslní pekaři, kteří bojují za čerstvé pekařské výrobky. Již tři roky po sobě statistiky ukazují mírný odklon například od trvanlivého pečiva, které často oproti čerstvému obsahuje suroviny, které do chleba nepatří. Zatímco v roce 2011 trvanlivého pečiva Češi snědli 10,7 kg za rok, v roce 2017 již to bylo jen 7,8 kila.

Chléb byl vždy pro Čechy plnohodnotnou potravinou a velmi častou přílohou k jídlu. „Snažíme se o návrat stoprocentního žitného kvasového chleba do českého jídelníčku mnoho let, proto našim zákazníkům nabízíme žitný kvasový chléb. Nejen, že žitné výrobky vychází z naší tradice, ale také jsou oproti pšenici výživově chle bahodnotnější,“ řekl vedoucí patnácti pekařství hypermarketů Globus, Pavel Meduna. To potvrzují i současné studie, které žitu přiznávají vyšší podíl vlákniny.

Více druhů, ale stále ručně dělaných

Zájem o řemeslné chleby u českých zákazníků stoupá, ale kupují častěji ten v menší gramáži kvůli spotřebě a udržení čerstvosti. „Také druhů děláme čím dál víc. Každý si chce vybrat. Pečeme teď celkem patnáct druhů chleba od běžných po speciální jako je žitný, dýňový, bavorský po vícezrnný,“ potvrdil Pavel Meduna. Chléb by podle něj měl zůstat v každé skutečné pekárně poctivým základem. Nejen kvůli tomu, že je oporou českého jídelníčku, ale také proto, že je znakem skutečného pekařského umu. Řemeslné chleby se v minulosti, ale i dnes ručně vykulují a košťátkem štrejchují. „Letos ručně napečeme přes 6,5 milionu kusů chleba, přičemž výroba chleba roste v pekárnách Globus ročně průměrně o 5 procent,“ uzavřel.  

(tz)