girl 2940655 960 720Obliba nehormonálních nitroděložních tělísek stoupá. Důvodem je nejen absence hormonů, ale také nízká cena, spolehlivost a bezstarostnost. Aplikaci zajistí lékař a uživatelka už pak nemusí na nic myslet, čeká ji až výměna za několik let.

Rychlá a bezbolestná aplikace

Častým důvodem, proč se některé ženy tělísku vyhýbají, je mylná domněnka, že zavedení tělíska je bolestivé a složité. Obvykle je to ale přesně naopak – jde o rychlý ambulantní zákrok, který zvládne gynekolog v rámci své ambulance bez anestezie či umrtvení.

„Zavedení tělíska vnímají ženy různě. Velmi záleží na tom, jaký práh bolesti žena má, na tuhosti děložního hrdla a jistě i zručnosti lékaře. Většina žen vnímá zavedení tělíska spíše jako nepříjemný tlak. Celý proces je ale obvykle do 5 minut hotový. Pokud má žena ze zavedení velké obavy, může použít i analgetikum,“ říká MUDr. Radka Gregorová, gynekoložka z Lékařského Domu na Praze 7.

Bez hormonů

Jeden z hlavních důvodů, proč se ženy rozhodnou pro vysazení prášků, je hned po plánovaném těhotenství právě množství hormonů, které v hormonálních tabletkách do těla dostávají. Touha ušetřit své tělo dávce hormonů je zavede právě k nehormonálním nitroděložním tělískům.

Dokonalý spoleh

Hlavní výhodou tělíska je, že na něj nemusíme myslet. Vyvarujeme se tak lidskému faktoru – na prášek můžeme ve shonu a stresu lehko zapomenout. Navíc trávicí těžkosti či průjem nemají vliv na antikoncepční účinek tělíska. O tělísko se nemusíme vůbec starat několik let. A to ani v intimních chvílích, což je velká výhoda oproti spermicidním gelům, pesarům a dalším.

Ušetříte

Nehormonální nitroděložní tělísko je jedna z nejlevnějších antikoncepcí. Platíte pouze za jeho aplikaci v závislosti na pracovišti, obvykle v rozmezí 1 000–1 500 Kč, což je za celkovou dobu užívání po přepočtu na měsíční částku přívětivá cena.

Kojení

Tělísko je možné zavést po skončení šestinedělí, nemusíte se tedy bát otěhotnění ani v choulostivé době kojení, kdy není vhodné perorální antikoncepci využívat.

„Nitroděložní tělísko je možné zavést 6 týdnů po spontánním porodu a 8 týdnů po císařském řezu. V případě císařského řezu je obvykle lepší vyčkat déle,“ uzavírá Gregorová.

www.nitrodelozniteliska.cz 

Ilustrace Pixabay.com

(tz)