extended family 4315966 960 720Jakmile skončí epizoda, začnu uklízet. Jen se dodívám na první sérii a už se opravdu začnu učit. Ještě jeden díl a jdu spát! Podobná předsevzetí si při sledování oblíbeného seriálu dává stále víc Čechů. Ale většina z nich sliby, které dali sami sobě, stejně nedodrží. Právě v souvislosti se sledováním jednoho dílu seriálu za druhým se i v českém prostředí začíná objevovat anglický výraz binge-watching. Jedná se o pojem, který nemá přesný český ekvivalent (sloveso binge můžeme přeložit například jako flákání se, watch pak znamená sledovat), ale označuje maratónové sledování mnoha dílů seriálu za sebou.

Za rozvojem binge-watchingu stojí kvalitní internetové připojení, které umožnilo vznik „online videopůjčoven“ typu HBO GO, Netflix nebo také chytré internetové televize Kuki. „Rychlý internet je nezbytný k tomu, aby podobné online videotéky mohly bez problémů fungovat a diváka nerušilo neustále zasekávání a vypadávání obrazu,“ myslí si marketingový ředitel poskytovatele internetu netbox Lukáš Pazourek.

Stejný názor má i redaktor serveru Moviezone.cz Jiří Pospíšil. „Rozmach binge-watchingu přišel určitě se streamovacími službami, které jsou přirozenou evolucí reagující na lidskou potřebu mít vše na jednom místě a pokud možno okamžitě. Na to reagují i samotní seriáloví tvůrci, kteří si tak mohou dovolit zajímavější narativní postupy, které by ve standardní seriálové produkci na pokračování ještě před pár lety neprošly,“ uvedl Pospíšil.

Stále častěji navíc společnosti zveřejňují celou sérii seriálu naráz. Vytrácí se tak dlouhé týdenní čekání na další díl, na které byli lidé sledující seriály zvyklí. „Je otázka, zda by Hra o trůny slavila takový úspěch, kdyby se celá série pokaždé zveřejnila v jeden den. Když si ale vzpomenu třeba na povedený seriál Davida Finchera Mindhunter, tak tam se nádherně ukazuje výhoda netflixovského servírování seriálu naráz. Každý díl má jinou stopáž a cliffhangerem, který by diváka nutil pustit si další epizodu, končí jenom minimum z těch deseti dílů,“ poznamenal Pospíšil.

Právě zmiňovaný seriál Hra o trůny patří mezi nejvyhledávanější na serveru Edna.cz, který se věnuje seriálové tvorbě. „Lidé často hledají také Živé mrtvé, Teorii velkého třesku, Vikingy, 100 či Arrow,“ uvedl zakladatel portálu Tomáš Vyskočil, který zároveň provozuje i server Filmtoro.cz. „Ten se zaměřuje na streamované filmy a seriály a tam už je pořadí trochu jiné: Černobyl, Příběh služebnice, Hra o trůny, Babylon Berlin, Lajna, Most či Stranger Things,“ vyjmenoval Vyskočil populární seriály.

Oblíbené nejsou ale jen seriály, které mohou lidé sledovat v premiéře. Lidé se rádi dívají i na klasiky, které běží už několik let. „Přes prázdniny všechny programy dávají převážně reprízy již známých pořadů. I ty jsou ale oblíbené a sledované. Na vrcholu sledovanosti se stále drží seriály Simpsonovi a Teorie velkého třesku, ale nezaostávají ani typicky prázdninové seriály, na které se diváci těší každoročně. Velkou sledovanost tak evidujeme u seriálů Chalupáři, Hříšní lidé města pražského, Hospoda nebo Nemocnice na kraji města,“ uvedl vedoucí prodeje chytré internetové televize Kuki Vladimír Tovarňák.

Společnost Netflix, která online sledování seriálů nabízí, dokonce přesně ví, po jaké epizodě seriál pohltí sedmdesát procent diváků. K binge-watchingu tak podle statistik Netflixu velice rychle vede například seriál Perníkový táta, Kravaťáci nebo Živí mrtví. Divákům stačí jen dvě epizody k tomu, aby si je pořad získal.

Lidé, kteří je sledují, si navíc mnohdy vůbec neuvědomují, že seriálu propadli a nevnímají čas strávený před televizí nebo obrazovkou počítače. Na webové stránce www.tiii.me je možné najít „seriálovou kalkulačku“, která po zadání konkrétních pořadů přesně spočítá, kolik času jejich sledováním člověk strávil. „Zapsala jsem tam jen pár seriálů, které jsem viděla v poslední době. Ukázalo se, že jsem u nich strávila neuvěřitelných deset dní, pět hodin a třiapadesát minut. A to ani nepočítám, že jeden nebo dva z nich jsem viděla dokonce dvakrát,“ svěřila se seriálová fanynka Eliška Hřebecká.

Zkušenost Hřebecké je důkazem toho, že lidé věnují sledování seriálů velké množství času. Podle průzkumu Wall Street Journal dokonce 36 procent lidí mezi 18 a 36 lety upřednostňuje sledování seriálů přes některou ze streamovacích služeb před sexem. „Říká se, že binge-watching neprospívá například vztahům – tedy, že místo toho, aby si lidé povídali, tak jen koukají. Anebo, že lidé tráví hodně času ležením a sledováním seriálů, místo toho, aby sportovali. Já to vidím tak, že když se podíváte na statistiky sledování televize, lidé se stejně dívají několik hodin, třeba od 7 do 11, což jsou 4-5 poctivých epizod seriálu, a to už můžeme skoro nazvat binge-watchingem. Takže úplně stejně to způsobuje i klasická televize. U streamingu seriálů si navíc můžete vybrat libovolný seriál a zároveň si řídit, kdy to zastavíte, či vypnete úplně. Takže je to lepší a pohodlnější,“ myslí si Vyskočil.

(tz)

Ilustrace Pixabay.com