Z Prokopova.jpgZuzana ProkopováPosedíte rádi večer se sklenkou v ruce pod širým nebem? Poklábosíte s přáteli, sousedy nebo jen tak v tichosti závěru dne pozorujete nebe plné hvězd? Či zvědavě ochutnáte po dlouhé rodinné poradě osvěžující nápoj s kapkou alkoholu, který vás na chvíli zas postaví na nohy? Zkoušíte s potěšením sobě vlastním novinky v nápojovém lístku? Fernet Stock přinesl pro léto inspiraci na letní drinky nejen v podobě legendárního Fernet Stock Bavorák, ale i v několika dalších variacích. Všechny spojují atributy jako jednoduchost, rafinovanost a osvěžující zážitek. Osobitá chuť hořkobylinného likéru Fernet Stock se díky originální receptuře od roku 1927 nezměnila. Díky tomu se k němu vrací jeho příznivci po několik let. Proč tomu tak je, na to odpověděla Zuzana Prokopová, Group Brand Manager hořkobylinných likérů společnosti Stock Plzeň-Božkov s.r.o.:

Fernet Stock je stálicí na českém trhu alkoholických nápojů. Čím je pro konzumenty stále atraktivní?

Je to zejména díky originální receptuře, tradiční výroba se neobejde bez manuální práce. Ruční sklizeň vybraných bylin, macerace a tvorba výsledného produktu vyžadují několikaměsíční proces. Bez toho by se originální Fernet Stock neobešel. Zákazníci si cení i minimálního obsahu cukru, což nejen oni, ale i barmani vítají při přípravě míchaných drinků.

Není už jen ryze „mužskou“ záležitostí, ale na chuť mu přicházejí také ženy. Na ně od letoška více cílíte. Proč?

Preference spotřebitelů z řad žen jsou spíše zaměřeny na sladší chutě. Proto jsme tento rok uvedli novinku Fernet Stock Honey, jehož hořkobylinný charakter zjemňuje příchuť medu. V nové komunikační kampani zároveň vyzdvihujeme legendární drink Fernet Stock Bavorák jak v jeho klasické podobě, tak i v nových trendy variantách spritzů, které více lahodí především ženám.

Právě ony a také mladší ročníky si letní drinky oblíbily. Váš sortiment nabízí několik variant...

Nejen Fernet Stock Originál, ale i Fernet Stock Citrus mají skvělou schopnost mixability. Osvědčená je kombinace s tonicem, ale perfektně se pojí i s Vineou, bezinkovou šťávou anebo grepovým džusem. Snažili jsme se vytvořit originální míchané koktejly, které si lidé mohou snadno připravit doma a které budou atraktivní i v segmentu on-trade.

A jsou to právě drinky, které umí rozsvítit prázdninové grilovačky, firemní večerní posezení nebo dámské odpoledne plné příběhů. Který chutná vám?

Nápaditá kombinace Fernet Stock Spritz s Vineou je díky své sladší chuti i jedinečnému servírování hodně oblíbená u žen. Příprava je stejně snadná jako u klasického Fernet Stock Bavorák. Ten mají rádi muži, ženy, i já.

FS 05L 2019 HONEY 01 CMYKAlkohol nemusí být nutně nápojem, který trhá rekordy v promile, ale při vhodné příležitosti umí rozproudit rozvernou náladu, zlepšit trávení, navodit pohodu. Jakou roli v širokém výběru hrají hořké likéry? Jakým okolnostem nebo zvyklostem to přisuzujete?

Původní receptura hořkobylinných likérů pramení z lékařské praxe. Mniši macerovali byliny v lihu, protože tak dokázali vytáhnout jejich léčebné účinky a zároveň je zakonzervovat. Některé byliny v hořkobylinných likérech dokážou podporovat trávení, proto jsou vhodným doprovodem k jídlu, jako digestiv nebo v míchaných drincích, kdy nás navíc příjemně osvěží.

Fernet Stock se vyrábí z řady bylinek a poměrně dlouho. Recepturu zná jen pár odborníků. Čím je přitažlivý už po generace?

Recepturu Fernet Stock znají pouze dva lidé. Fernet Stock obsahuje 14 bylin, z nichž šest je odkryto a ostatní zůstávají utajené. Jeho složení se nemění, stejně jako dlouhodobý proces řemeslné výroby. Jeho stálost chuti i kvality je klíčem k loajalitě zákazníků. Mladší generace objevuje Fernet Stock nejraději ve formě míchaných drinků, a během doby se postupně posouvají k vychutnávání si jeho čisté a plné chuti.

otázky připravila Eva Brixi