2bSvátek otevírání zahrad veřejnosti vznikl v roce 1998 ve Velké Británii (Open Garden & Squares Weekend) a probíhá vždy během druhého červnového víkendu. V České republice se pod záštitou Národního památkového ústavu během prvního ročníku v roce 2010 otevřely 3 zahrady a jejich počet postupně vzrůstá.

Víkend otevřených zahrad otevírá běžně nepřístupné zahrady a těm ostatním dává novou dimenzi poznání a netradičních zážitků. Projekt nabírá na ohlasu a tradici v celé Evropě a stává se jedním z hlavních šiřitelů osvěty o klenotech zahradního umění. V České republice se do Víkendu otevřených zahrad zapojují jak běžně nepřístupné zahrady, tak i parky a veřejná prostranství, které se v průběhu dvou dní snažíme veřejnosti představit jiným způsobem. Obvyklou formou jsou komentované prohlídky doplněné dalším kulturním programem.

Co je cílem akce

Chceme zvýšit informovanost a povědomí lidí o zahradním umění, zahradní architektuře, parcích, zahradách a veřejných prostorech, představit jednotlivé objekty s jejich příběhy a tajemstvím a přinést lidem zážitek z poznání.

Kdo se může přihlásit

Víkend otevřených zahrad je určen jak pro veřejné, tak i soukromé zahrady a parky, které mohou nabídnout něco zajímavého např. ekologický přístup, nevšední design, dendrologickou sbírkou či jsou historicky významné nebo se za nimi skrývá zajímavý příběh. Do akce se mohou zapojit jakékoliv objekty – od zámeckých a veřejných zahrad a parků, náměstí, historických hřbitovů, klášterů, arboret a botanických zahrad, přes komunitní a přírodní zahrady, květinové farmy a ovocné sady až po zahrady umělců.

Víkend otevřených zahrad a vstupné

Pro mnoho lidí může být zavádějící celý název akce a mohou se domnívat, že vstup do zahrady je zdarma. Myšlenka byla přebrána z Anglie a stejně tak její název. V Anglii se otevírají běžně nepřístupné zahrady, tedy ty, do kterých se během roku běžně nedostanete – v tom spočívá "otevřenost" (vstup zdarma být může, ale nemusí). Lidé si zde kupují průkaz, který jim umožňuje do těchto zahrad vstoupit. V České republice tolik zpřístupněných zahrad nemáme, a tak se snažíme během Víkendu lidem poskytnout nadstantardní program v podobě komentovaných prohlídek, koncertů, divadla a podobně. Proto vstupné záleží na majitelých a často slouží k pokrytí nákladů na doprovodný program.

Výběr z programů

Národní památkový ústav se zúčastní s řadou svých objektů. Tradičně můžete navštívit Květnou a Podzámeckou zahradu v Kroměříži. Komentovaná prohlídka proběhne v Buchlovickém zámeckém parku, zahradách hospitálu Kuks nebo ve Vile Stiassni v Brně. V Akademické zahradě Mendelovy univerzity v Lednici budou probíhat prohlídky Témetických zahrad - Labyrint přírody a ráj zahrad. Zajímavý jistě bude i program na nově obnoveném zámku Mitrowicz nebo v zahradách Trojského zámku. Zúčastní se i mnoho farních a klášterních zahrad.
Přírodní zahrady, z.s. ve svých ukázkových zahradách představí ekologický způsob zahradničení a podělí se s návštěvníky o zkušenosti s tímto způsobem péče o zahradu. V Jihomoravském kraji můžete mimo jiné navštívit Bylinkovou zahradu ve Valticích.
Novinkou mezi přihlášenými jsou i zahrady umělců (zahrada Bílkovy vily, Ateliér Josefa Sudka, Zahrada Boženy Němcové, Sochařský sad Miloše Fekara) nebo květinové farmy (Louky květ, Kveteto,Velká Černá).

Letošního ročníku se zúčastní přes 200 zahrad po celé České republice. Přijďte a zažijte zahrady jinak, ve všech přihlášených zahradách na Vás čeká bohatý program.


Více informací na www.vikendotevrenychzahrad.cz