energeťákSpotřeba slazených nápojů u českých dětí klesá. Za posledních 12 let se počet školáků, kteří denně pijí limonády, snížil na polovinu. Zjistili to olomoučtí vědci dlouhodobě zkoumající životní styl dětí a mládeže. Ve své studii se poprvé zaměřili na konzumaci energetických nápojů. Podle právě zveřejněných výsledků má sklon k jejich nadměrné konzumaci více než desetina mladých Čechů.

V roce 2006 pila denně limonády téměř třetina školáků ve věku 11 až 15 let. Od té doby se jejich počet snížil na méně než polovinu. "Konkrétně jde o 14 procent dětí v tomto věkovém rozmezí. Pozitivní trend ukazují všechny naše dosavadní průzkumy, které děláme vždy se čtyřletým odstupem," říká Michal Kalman, vedoucí výzkumného týmu  z Univerzity Palackého v Olomouci.

Energy drink jako nový trend?

Z podobných důvodů se olomoučtí výzkumníci zaměřili na energtické nápoje. Přetože více než polovina mladých lidí tento druh nápoje nepije, existuje početná skupina, která po plechovce s "energeťákem" sahá často. K pravidelným konzumentům patří zhruba každý desátý školák mezi 13 a 15 lety.

Kdy se stává pití energetických nápojů a limonád rizikem?

Za pomyslnou hranici, kdy mají mladí lidé s konzumací energetických nápojů problém, se standardně považuje vypití jednoho nápoje týdně. Naše studie je v tomto ohledu méně „přísná“ a tuto mez posouvá až ke dvěma nápojům za týden. U slazených limonád sledujeme, zda je školáci pijí každý den.

Proč si všímáme energetických a slazených nápojů?

Protože časté pití energetických nápojů stojí podle zahraničních výzkumů za řadou zdravotních problémů, jakými jsou zvýšený krevní tlak, srdeční příhody či arytmie, poruchy stravování, diabetes 2. typu, změny chování, agresivita nebo deprese. Slazené nápoje nás zajímají jednak kvůli jejich stále vysoké oblibě mezi školáky, jednak kvůli jejich spojení s obezitou nebo kazivostí zubů.

 

Mladí Češi pijí méně limonád

Od roku 2006 se zmenšuje počet každodenních konzumentů slazených nápojů. Zatímco ještě v roce 2006 pila denně limonády téměř třetina českých školáků ve věku od 11 do 15 let, o dekádu později se jejich počet ztenčil na 14 % - tedy zhruba na polovinu.

Energetické nápoje? Velké téma pro 30 tisíc dětí

Každý desátý mladý Čech – přesně 10,9 % – má sklon k rizikové konzumaci energetických nápojů (minimálně dva nápoje do týdne). Každý den pak popíjí energetické nápoje 3,3 % školáků. Naopak téměř 60 % českých dětí energetické nápoje nepije vůbec.

Pravidelné pití energetických nápojů je typičtější pro chlapce. Ti po nich sáhnou dvaapůlkrát častěji než dívky.

Dycky Ústí! aneb Energetické nápoje v regionech

Vysokou spotřebu energetických nápojů jsme zaznamenali ve třech krajích. Žebříčku vévodí Ústecký kraj, mezi rizikové konzumenty energetických nápojů zde patří každý pátý školák (20,5 %)! Vysoká čísla ale vykázal také Liberecký a Karlovarský kraj. Naopak nejméně často si tento druh nápoje kupují děti v Praze (7,7 %).

Limonády a energeťáky - rizikový faktor životního stylu

Všimli jsme si, že časté popíjení energetických a slazených nápojů se váže k dalším faktorům charakteristickým pro rizikové chování školáků – jde především o kouření, opakovanou opilost a konzumaci marihuany. Ve skupině dětí se zvýšenou spotřebou obou typů nápojů tak najdeme významně více kuřáků nebo konzumentů alkoholických nápojů. V případě energetických nápojů je tato vazba velmi silná, u limonád o něco méně.

Nápoje a životní styl

Studie poukazuje také na silný vztah mezi častým pitím energetických nápojů (a limonád) a výskytem depresí, častých bolestí hlavy nebo stavů nervozity či podrážděnosti. Konzumenti těchto nápojů také tráví podstatně více času u obrazovky počítače a mají horší vztah k učení a ke škole.

Mladí konzumenti energetických nápojů hůř usínají a spí. Čelí trojnásobně vyšší pravděpodobnosti, že nesplní tzv. “spánková doporučení”, tedy počet hodin, který by měl školák v daném věku naspat.

(tz)