progr1Letos již počtvrté společnost Accenture spolu s Code.org zorganizovala tzv. Hodinu kódu (Hour of Code), která oslovila více než 100 milionů žáků a studentů po celém světě. Tato vzdělávací akce je hodinovým úvodem do informatiky. V České republice se aktivit spojených s Hour of Code zúčastnilo více než 270 dětí.

Na letošní Hodině kódu se podílelo téměř 2 500 zaměstnanců Accenture, kteří přednášeli a vyučovali programování a výpočetní techniku pro více než 100 000 studentů po celém světě.

„S tím, jak se tzv. disruptivní technologie rychle vyvíjejí a mají na společnost stále větší vliv, zvětšuje se i propast v dovednostech lidí. Situace je stále závažnější – na světě jsou už miliony volných pracovních míst v oblasti STEM, tj. v oblastech vědy, techniky a matematiky (z angl. STEM = Science, Technology, Engineering and Mathematics)“, řekl Paul Daugherty, ředitel Accenture pro technologie a inovace, který je i hlavním ‚šéfem kodérů‘. „Je opravdu důležité, abychom dnešní studenty – budoucí pracovní sílu – dobře vybavili, a to nejen těmito dovednostmi. Měli by pochopit, jak mohou využít svou kreativitu a inovativnost, aby zlepšili způsob fungování v pracovním i v osobním životě.“

Accenture i letos nabízí svůj úspěšný tutoriál Accenture Intelligent Space Exploration. Studenti se z něj dozvědí, jak nejrůznější techniky AI dokáží naučit roboty prozkoumat novou planetu – včetně toho, že jim pomohou rozpoznávat zvířata a rostliny, naučit se nový jazyk a mluvit s jejími obyvateli. Tutoriál si dosud vyzkoušelo zhruba 110 000 lidí.
Novinkou letošního roku je rozšíření tohoto zábavného výukového tutorialu o další jazykové mutace, kterých je nyní již 15. Svět informatiky a programování se tak přiblíží ještě většímu počtu studentů, pro které budou lekce pobíhat v jejich rodném jazyce. Tutorial je nyní k dispozici v angličtině, čínštině, holandštině, filipínštině, francouzštině, němčině, řečtině, hebrejštině, italštině, polštině, portugalštině, slovenštině, španělštině, švédštině a vietnamštině.

„Když se děti už od malička budou učit programovat, naučí se chápat interakci a spolupráci mezi lidmi a technologiemi, což je velmi důležitá lekce přípravy na budoucnost,“ dodává Jill Huntleyová, globální ředitelka sekce společenské odpovědnosti firem v Accenture. „Hodina kódu je navíc fantastickou příležitostí pro dobrovolníky z Accenture, kteří tak budou po celém světě pomáhat rozvíjet nové dovednosti v rámci New Skills Now.“

Globální závazek Accenture poskytnout studentům více příležitostí naučit se programovat, je součástí iniciativy Skills to Succeed, která řeší celosvětový problém nedostatku pracovních sil v této oblasti, včetně vybavení další generace dovednostmi pro práci v digitální ekonomice.
V rámci Hodiny kódu letos zaměstnanci Accenture po celém světě připravili aktivity, jejichž cílem je inspirovat studenty novými způsoby. V České republice se dobrovolníkům z Accenture podařilo nadchnout pro základy kódování více jak 200 žáků na vybraných pražských školách. Dalších 50 dětí se zúčastnilo Hodiny kódu v rámci dětského odpoledne, které společnost Accenture uspořádala pro děti svých zaměstnanců.

Další informace o Hodině kódu najdete na www.accenture.com/HoC2018 nebo code.org. 

(tz)